Új kutatási eredmények az influenza terjedéséről – nem állunk nyerésre

Sokkal könnyebb elkapni az influenzát, mint korábban feltételezték.

A PNAS azaz Amerikai Egyesült Államok Nemzeti Tudományos Akadémiája eredményeit bemutató honlap tett közzé egy egészen új alapokra helyezett kutatási metódust és annak eredményeit.

Egyetemi hallgatók bevonásával vizsgálták az influenza vírus terjedését. Azt nagyjából eddig is lehetett tudni, hogy takonnyal, nyállal, köhögéssel, tüsszentéssel elég jól terjed, ezért prevencióként a gyakori kézmosást, mások taknyának és nyálának kerülését, továbbá a viharos hapcikitörések közvetlen inhalálását javasolták kerülni.

És természetesen évről évre a frissen megjelent H1 törzsek elleni védőoltást, mi baj lehet?

Azt persze tudni kell, hogy a védőoltás az RNS alapú kórokozók, azaz vírusok ellen időnként kevésbé hatásos, mint a bakteriális fertőzések esetében. Tartós védettség akár élethosszig elérhető gyerekkori oltásokkal több kórokozóra, na az influenza pont nem ilyen.

Mindenki tapasztalhatta már, hogy a fertőzést követően a tünetek hogyan jelentkeznek. Két fő csoportjuk van: a felső légúti, azaz orr és garat környéki, valamint az alsó légúti, azaz légcső és tüdő.

A kutatás újdonsága az volt, hogy a kilélegzett, hapci és köhécselés nélküli levegőből is vettek mintákat és jött a megdöbbenés: sokkal magasabb arányú volt a csak simán kilélegzett levegőben a vírusok aránya, mint korábban feltételezték.

Mondhatnánk, hogy ez már önmagában is elég ok az aggodalomra. Egy légtérben tartózkodni lélegző emberekkel? Elég borzasztóan hangzik.

De ez után jött csak a legrosszabb felfedezés. Az aktuális és előző évben oltottak is hordozók lehetnek. Tünetmentesek, de náluk az alsó légutakba bekerülve ugyanúgy kilélegzik a vírust.

Velük egy légtérben tartózkodva ugyanúgy megfertőződhetünk.

Tanulság: ismét bebizonyosodott, hogy szükséges a népesség megfelelő átoltottsága ahhoz, hogy a vírus ne okozzon széles körben tünetekkel járó fertőzést. Ugyanakkor fel kell hívni a figyelmet arra is, hogy az önkéntességen alapuló egyéni védőoltás talán nem elegendő, nem állítja meg a vírus terjedését.

Az eredeti kutatás itt érhető el:

http://www.pnas.org/content/early/2018/01/17/1716561115.full

A betaknyosodott olvasóinknak pedig mielőbbi jobbulást kívánunk!

17 thoughts on “Új kutatási eredmények az influenza terjedéséről – nem állunk nyerésre

 • January 22, 2018 at 18:27
  Permalink

  Őő. Kill it with fire?

  • January 22, 2018 at 19:48
   Permalink

   ezt a legtöbb vírusfertőzésről elmondhatjuk. meglepően kevés vírus ellen van gyógyszer.

   • January 22, 2018 at 20:17
    Permalink

    Igen, tudom. Csak én úgy voltam ezzel az influenzával, amíg egyszer át nem estem rajta, mindig csak legyintettem rá, ugyan már, ez csak egy nátha. Aztán megismerkedtünk.

 • January 22, 2018 at 19:05
  Permalink

  Nekem az egyik kedvenc Stephen King regényem a Végítélet.

 • January 22, 2018 at 19:18
  Permalink

  vagy 8 éve minden évben oltatom magam, és még élek…

 • January 22, 2018 at 20:33
  Permalink

  hát nemtom, ez a mostani olyan, mint a spanyolnátha, itt köpöm ki a tüdőmet és olyan részeim fájnak, amikről eddig azt se tudtam, hogy léteznek.

 • January 22, 2018 at 20:40
  Permalink

  rajtam két nap alatt átment. igaz, addig fájt mindenem

  • January 22, 2018 at 20:54
   Permalink

   Ez egész jól hangzik. Szerintem szerencséd volt.

   • January 22, 2018 at 20:56
    Permalink

    hát ahhoz képest, hogy a kicsi egy hétig feküdt, tényleg én is úgy éreztem. és persze karácsonykor. én legalább kivártam a 26-át 🙂

    • January 22, 2018 at 21:33
     Permalink

     🙁 Már akkor volt influenza? (Az enyémek még csak a hányós fosós vírusnál tartanak. Pici lányról majdnem le kellett vágni a ruhát.) 🙁

     • January 22, 2018 at 21:55
      Permalink

      ó, szegényke 🙁 nálunk olyan szerencsére nem nagyon volt még

  • January 22, 2018 at 21:38
   Permalink

   Mostanában már nagyon szerencse kérdése. Nem csak a lefutási idő változik emberenként, de a tünetek is. Melóhelyen a múltkor végigszaladt, véletlenszámgenerátor adta a hosszúságát, és az is mulatságos volt, hogy kinek volt láza vagy sem, hasmenés vagy sem, hányás vagy sem, sima fejfájás vagy sem, takonykór vagy sem, erőtlenség, ájulás, illetve ezek tetszőleges variációi szerintem mind előfordultak, és nem volt két egyforma tünetegyüttes a kollégák között.

   • January 22, 2018 at 21:58
    Permalink

    nálunk a család egy részén, változó hosszúsággal. de érdekes,hogy most a fiatalabbakat fektette ki jobban. máskor a téli kórok fordítva szoktak hatni

    • January 22, 2018 at 22:12
     Permalink

     “Ezek a mai fiatalok…”

     • January 22, 2018 at 22:14
      Permalink

      a legjobbak 🙂

     • January 22, 2018 at 22:17
      Permalink

      Őszintén?
      Azok.

Comments are closed.

%d bloggers like this: