Varg Vikernes költészete!!!!!!!!!!!!!!!6!66

 

Ez a dal Varg Vikernes legendás Filosofem című lemezén szerepel, amiről már az egyik korábbi vargpostban írtam pár sort. De miért különleges ez a dal? Őszintén mondhatom, hogy ez az egyik kedvenc Burzum-dalom az összes közül. Ahogy sok más klasszikus dalhoz, ehhez a művéhez is Tolkien világából merítette az ihletet. Varg úgy meséli, hogy már tizenkét éves korában eredetiben olvasta Tolkien regényeit. Norvég nyelven már nem is olvas, mert a norvég irodalmat sikeresen megutáltatták vele az iskolában. Varg bizony megveti a költészetet, és ha kimondják előtte Ibsen nevét, máris a fegyvere után akar nyúlni. Tehát ne nagyon emlegessétek előtte Ibsent, mert ismerve Euronymous sorsát, nem lenne okos döntés. Vagy talán Euronymous is azzal vívta ki maga ellen a sorsot, hogy a Peer Gyntből meg a Vadkacsából idézett? Ezt már sosem fogjuk megtudni. Szegény Ibsen, pedig nem annyira szar! Főleg, hogy nem is norvég nyelven írt, hanem dánul.

Annak ellenére, hogy Varg megveti a költészetet, a dalaiban mégis visszatalált hozzá. Van is egy videója, amiben erről (és a linkelt daláról) mesél.

Fun fact: a vlog hátterében szóló muzsika szintén a Filosofemről származik, de nem árulom el a címét, hadd találgassatok ti is!

Akinek pedig nem volt elég a játék és muzsika 10 percben, az hallgassa meg a ma esti dalt feldolgozásban is!

HOLDKOMP