Végre megjavították Mona Lisa mosolyát

A nemes hölgy talányos mosolyáról számtalan legenda született, de akárhogy is nézzük, a világ máig talán legismertebb portréja.

Egy kézen megszámlálhatatlan alkalommal terveltek ki és követtek is el vizuális bűncselekményeket a hányatott sorsú Lisa képi ábrázolása ellen, ezek közül mindenképp említésre méltó a kortárs COVID street art.

De ennél is fontosabb a korát messze megelőző Salvador Dali megsüvegelendő kollaborációja, kellett hozzá egy ikonikus bajuszköltemény és a múlt évszázad második felének fejlett retus és fotómontázs technikái. Íme.

Persze nem jöhetett volna létre az 1919-es dadaista Marcel Duchamp ferdítés nélkül, aki előtt természetesen szintén le a kalappal.

Mégis az 1953-as a Dali bajszokat ábrázoló szériába illeszkedő mű legalább annyira csudálatos, mint az Andalúziai kutya, nem véletlen, hogy legalább akkora meghökkenést és egyben ellenérzéseket keltett a fanyalgókban.

Pedig ha tudták volna, hogy mi mindent tartogat a nem is olyan távoli jövő, sokkal többre értékelték volna a kézműves alkotóművészet leleményességét.

Tegnap óta ugyanis az interhálókat elárasztották az Adobe legújabb Mesterséges Intelligencia Csodaszerének a fekete mágia határát súroló megnyilvánulásai, a Neural Filters névre elkeresztelt Creative Cloud featúra eredménye lett számos pokoli kreatúra.

Hogy mit tudnak majd kihozni a darkweb deepfake-varázslók a nem elsősorban nekik szánt szolgáltatáscsomagból, az nagyon hamar ki fog derülni a pornóoldalak legsötétebb bugyraiban felbukkanó celebrontások formájában, de ne szaladjunk ennyire előre az időben, ha egyszer a Twitteren a friss termés házhoz jön. Mert mint kiderült, az új Fotósbolt a mosoly csalást egy kattintásra tudja.

Hölgyeim és Uraim! Voila!

Mona Lisa 2021-es Photoshop mosolya (kattintásra indul a metamorfózis) :

Ezúton is gratulálunk az alkotónak.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!