Csak egy átlagos űrrandi – a Földtől 320 millió kilométerre

Sikeres küldetést hajtott végre a NASA, amikor az emberiség írott történelmében először találkozott egy amerikai űrszonda egy távoli aszteroidával, hogy a felszínből vett mintákkal kisvártatva visszafordulhasson a Föld irányába.

2020. október 20-án, kedden került sor a randevúra az egzotikus nevű 101955, közismerten Bennu és az OSIRIS-REx űreszköz küldetése során, kb. 200 millió mérföldnyire a kiinduló planétától.

A touch-and-go műveletről készült és csütörtökön közzétett felvétel 82 képkockája mutatja be azokat az izgalmas pillanatokat, amiket a kutatóknak lélegzetvisszafojtva kellett végigvárniuk, ahogy a 25 méter magasságból indított megközelítés során egy jókora adag felszíni anyagot lövellt az atmoszféra nélküli térbe a kb. 13 méter magasságban begyújtott visszatérő hajtómű.

Ugyan a közvetlen érintkezés mindössze hat másodpercig tartott, ez elegendő kellett legyen ahhoz, hogy a Nightingale egység TAGSAM begyűjtőrendszere megfelelő mennyiségű mintát vegyen a visszatérést követő feldolgozáshoz.

In the middle of the image sequence, the sampling head positions itself to contact the asteroid’s surface head-on. Shortly after, the sampling head impacts site Nightingale and penetrates Bennu’s regolith

Ez a művelet egyébként jól megfigyelhető, ahogy a landoláskor a mintavevő fej belefúródik a Bennu felszínét borító regolitba.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!