Wonder Wheel – Woody Allen legszarabb filmje

Legalább ezt mondták nekem, de mondjuk én telibe leszartam és szándékosan nem voltam hajlandó elolvasni a kritikákat.

Hogy miért? Egyrészt mert hozzám hasonlóan annyi suttyó ír kritikákat és ajánlókat pángalaktikus balfaszságokról, hogy egyből mindenki esztétának képzeli magát és lehord mindent, amire egy vezérbika elkezd hőbörögni. Így alakul ki egy csomó filmről az a kép, hogy rossz film, ha elsőre nem mutatja meg a rétegeit, illetve így kerülnek az egekbe olyan förtelmek, mint az összes szuperhősös kreténkedés, vagy a Game of Thrones.

Szóval leszartam a csordaszellemet és mivel a mostani felhozatalból az égvilágon semmi nézhető nem volt, csak a nővérek, akikról a múltkor írtam, ezért egyértelmű volt a választás: Woody Allen eddigi legszarabb filmje, főszerepben Justin Timberlake-kel.

Van valami varázslatos abban, amikor várakozások nélkül lépsz be a terembe és gumicukros zacskóval és a nacsósszal a kezedben úgy állsz neki a mesének, hogy tulajdonképpen leszarod, hogy jó-e vagy sem, majd kiderül menet közben. Én bűnös vagyok ebben, egy csomó filmet nem bírok elfogulatlanság nélkül megnézni és óhatatlanul is szarrá rajongom magam előre. Na, ez nem ilyen.

Eleve ugye Justin Timberlake…

Mi a faszt lehet várni attól a majomtól? És de. És megcsinálja. Sokrétű, komplex karaktert hoz, ami pont ugyanolyan egyszerűen lehetne egy agyatlan szívtipró, ha a forgatókönyvön múlna. De nem lett az. Köszönhetően a noiros fényképezésnek, a jól kiválasztott színeknek, amik díszletül szolgálnak egy igazán ügyes alakítást láthatunk tőle. Egyáltalán nem gondoltam, hogy bármi értékelhetőt le tud tenni az asztalra a mostanra a taknyos szőke tini nedvesálomból középkorúvá avanzsált énekes.

És kellemesen meglepődtem. Belushiról tudva levő, hogy tud színész is lenni, ha nem a joviális dagadt fatert alakítja, Kate Winslet felől meg sosem volt kétségem. Juno Templere rá se ismertem, pedig már korábban is konstatáltam, hogy kurva ügyes. A Killer Joe nagyon nagy kedvencem, itt meg valami tök mást alakít, persze a naívát, de akkor is. Hozza a szintet.

A Wonder Wheel a szennyes Coney Islanden, a vurstliban játszódik. Szereplői mind kurva szarul érzik magukat, más-más okokból. És nagyon hihetően adják. A kameramunka és a fények olyan szépen ki vannak találva, hogy szinte érezni a naplementét a filmvásznon keresztül. Nem csodálkoznék, ha sok jelenetet természetes fényekkel oldottak volna meg. A filmnek olyan atmoszférája van, amit csak igazán jól sikerült színházi kamaradarabok tudnak hozni.

A történet nem nagy szám, a tetőpontok sem valami egetrengetőek, de a színészek őszinték és emberiek, amitől nagyon jó kedvem lett. Olyan a film, amilyennek egy filmnek lennie kell.

Hogy mit mondanak erre a pubertázs előtt megragadt szerencsétlenek, akik szerint a klottgatyás balfaszok reptéri verekedése valójában mély társadalomkritika?

Beleverem. A Wonder Wheel jó film.

 • vau

  Mondjuk Csabi szerintem akkor fogja megnézni, ha véletlenül összekeveri a Wonder Womannel.

  • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

   A legutolsó pándimenzionális élményemre nem szeretnék emlékezni.

   • Bernard Black

    az enyémre szerintem a taxis nem akar

    • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

     Az élmény, amikor elmagyarázod a taxisnak, hogy melyik három hídon jut át Pestről Pestre.

     • vau

      Régen zavart, hogy egyáltalán nem értik, hogy mit mondok.

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Fú, én jöttem amúgy zavarba.
      Ülsz és így nézed: ez egy lány. Okés, hajnal van a Rocktogonban, bárkivel előfordul. DE beszél!
      És csak így nézel.

     • vau

      Addig jó, amíg nem kérdez, csak beszél.

      Én a jó gyerek voltam és meghallgattam a nyígást. Egy csomószor tökre leittam magam és már rég lemondtam a potyázásról, ami esetleg kisülhetett volna belőle (nem) és csak hallgattam, hallgattam, hallgattam mint egy igazi BFF.

      Sosem aludtam el.

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Engem csak az a rész zavart, hogy fel akarnak szedni.
      Ez elég fura, mert alapvetően ha ülök egy bőrzakóban a pultnál, nincs szándék, ráadásul a kettő és négy éves kölkeim keltenek.
      Borzasztó emlék, nem is gondolok rá.

     • Bernard Black

      itt elmondhatod, úgyse látja senki.

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Gondolom jártál a Rocktogonban. 😀
      Baszki, kéne valami punkzenekaros jóéjt, minnyá kitalálom.

     • Bernard Black

      sőt, játszottam is ott néhányszor.

     • vau

      Hihetetlen teher a jóképűség, ezt rajtunk kívül mások szerintem nem érthetik.

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Jóokés, csak én félek a lányoktól, meg tök büdik is.

     • vau

      Hihetetlen teher a homoszexualitás, ezt rajtunk kívül mások szerintem nem érthetik.

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Viggo talán érti.
      Van az a része is, hogy legbelül egy lány vagy és a lányokhoz vonzódsz, ez elég bizarr.

     • Bernard Black

      még rosszabb, amikor neked van igazad, mert megjártátok már szibériát is, és kétségbeesve látod, hogy most már felhajtottatok ferihegy felé, és sajnos csak valahol a halál faszán fog már megfordulni, vagy hirtelen felszállsz egy thaiföldre induló gépre, hogy olcsóbban megúszd

 • orizatriznyák

  Én nagy ritkán el szoktam olvasni mit írnak egy filmről a nézők, így meg is néztem az igazság ligáját mert azt írták, hogy szuperjó a sztori, meg úgy nagyon ott van mindenben. Faszt. Meg amúgy is Ben Affleck mint batman…ááááááááá

  • vau

   Sikítófrászt kapok az összes ilyen fostól.

  • ApuElcseszettÉleteVagyok

   abban a filmben még így is ő a legszínészebb.

 • Kolyok12

  szerintem van dammetól a bloodsport méltatlanul alulértékelt műremek.

  • vau

   Egyetértek.

 • egyedi

  örülök, hogy nem csak én nem bírom a klottgatyás filmeket

 • The Winter Soldier ⭐

  Eldőlt. Poszt lesz Amerika kapitányról.

%d bloggers like this: