Zöldes ragyogást figyeltek meg a Mars körül

Napok óta egy új felfedezés borzolja az Interhálók népének kedélyeit, miután az Európai Űrügynökség (ESA) bejelentette, hogy az ExoMars Trace Gas Orbiter műhold műszerei zöld fényt mutattak ki a szomszédos vörös bolygó légkörében.

A hivatalos magyarázat szerint a Mars felső légrétegeiben az ultraibolya sugárzás hatására szén-monoxiddá bomló szén-dioxid után maradó oxigén atomok gerjesztődnek a napszélben, majd miközben az energiaszint visszaáll a gerjesztetlen állapotra, a látható spektrum zöld tartományában fotonokat bocsátanak ki. A jelenség legmarkánsabban 80 és 120 kilométer magasságban észlelhető, majd ahogy a légkör ritkul, 150 km felett teljesen megszűnik.

Sokakban egyből felmerült a Föld pólusai körül kialakuló sarki fény jelenségeivel való azonosság, van azonban egy jelentős különbség, nevezetesen a Föld mágneses tere alapvetően befolyásolja a napszél hatását, ezért nem látható mindenhol az északi fény, kifejezetten ritkán lépi túl nagyjából Izland északi szélességi körét. Amikor mégis, az olyan intenzív napkitöréseket jelenthet, amelyek akár komplett nagyvárosok, sőt földrészek elektromos hálózatait béníthatják meg, emellett komoly károkat okozva a műholdak érzékeny berendezéseiben.

A Twitteren máris beindultak a találgatások a New York Post vonatkozó cikke alatt, miszerint illene egy kis távolságot tartani:

MARS want Social distancing from humans..

Vagy könnyen meglehet, hogy csak természet gyógyulása borítja üde zöldbe a planétát:

Nature is healing

A holdkomp kompjútereinek mesterséges intelligenciával megáldott deep learning algoritmusai azonban egy elvégzett metakutatás során teljesen más eredményre jutottak. Az darkweb legsötétebb bugyraiból előbukkant színes-szélesvásznú, egész estét betöltő dokumentumfilm bizonyítékai alapján akár egy marsi invázió előkészületeit láthatjuk, a Mars népének fegyverei közismerten zöldes fénnyel ionnyalábolják vaporizált molekulákká a védtelen földlakókat, ha egy kicsit nem figyelünk.

A Mars körüli sötét titkokat feltáró sorozatunk korábbi epizódja itt olvasható:

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
%d bloggers like this: