A takonykór és más áfiumok elleni orvoslás

Tyúkleves


Bernardnak ne nagyon higgyetek. Felsorolta a 10 legfontosabb fűszert

de kihagyta a legeslegfontosabbat, a tikot.

Tyúklevest főzni jó. Gyöngyöztetve forralni órák hosszú során, hogy aztán kézzel legyenek cafatokra szedve az alkatrészei, aranyszín nedvből, elhagyva minden kultúrát, eszcájgot, csak magáért a zaba, a hús önfeledt élvezetéért.

Amibe tyúkleves esszenciát raksz utóbb, tizedére beforralva, az hálás lesz. Főzelékbe, de akár zsengébb húsokhoz ízesítőnek. Legyen leveskocka helyett tyúkesszencia minden fagyasztóban!

Felraktam este, eltelt 5-6 óra, bezöldségeltem, lesz hozzá eperlevél tészta.

Elég brutál, nyersen hogyan is néz ki egy ilyen pőre dinoszaurusz származék.

Ennéd?

  • Bernard Black

    információkat követelek a munkamenettel kapcsolatban.

    • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Nemtom hogy csinálja, de a kis szarházi (ez egy 87 dekás tyúk volt, tehát nem a bojler-csirke), bearanyozza a levest. Nem raktam bele sáfrányos szeklicét se, a csirkelevest azzal szokták hamisítani. Magától gyöngyözött ilyen aranyra.

      • taro

        kifőtt a zsírja

        • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

          Jaja, valami a bőre környékén van.
          Köcsög francia (vesszen Triangulum!) séfek képesek belőle csinálni jus-t, az ilyen zselés eszencia, behalás.

          • taro

            a múltkor a pörköltnek félretett darabokat főztem meg levesnek, az is enyhén kocsonyás volt másnapra

          • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

            Így. A kollagén nem viccel.
            Van egy nagyonjó, programozható közértes indukciós főzlapom, életem legjobb 12 ezer forintja volt amit ráköltöttem. Még a lassúfőzőmnél is jobban szeretem, pedig az nagy szó, mert a pulled pork az beza pulled pork.

      • LKK

        A hagymahéj is színezi. Mondjuk én nem merem hámozatlanul beletenni, mert néha ilyen feketés penész van a külső héjak alatt.

        • taro

          sárgarépa is ☺

          • LKK

            Azt le is szoktam pirítani, amikor sima zöldséglevest csinálok, már a zsírt is beszínezi.

      • Fisherman’s wife Margit

        Brojlercsirke, teee. Bár gondolom elírtad. Vagy van bojler eladó? 😀

  • orizatriznyák

    A tyúkhúsleves tényleg jó mindenre, az már szentigaz.

  • taro

    persze hogy enném. nagyanyám főzte mindig az egész tyúkot levesbe a sparhelten, a nagy fazékban búcsúkor meg sátras ünnepeken ☺

    • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Olyan malacos lettem a husi kézzel oszlatásától, hogy kétszer kellett kezet mosnom.

      • taro

        😅
        hogy csináltad?! egyszerűen ki lehet belőle húzkodni a csontokat ☺, nem marhafartő ez, amin még rajta a kövérje

        • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

          Madár combot hogyan lehet kanállal kulturáltan enni?
          Nekem még nem sikerült.

          • taro

            kanállal lefogod, kézzel meg leszakítasz róla egy akkora darabot, amit kényelmesen megeszel ☺

    • orizatriznyák

      Ó nagymama főztje…a fejét is belefőzte. Mindig én kaptam az eszét, elképzelhető, hogy ezért is lettem ilyen full okos. 🙂

      • taro

        azon mi mindig összevesztünk öcsémmel ☺
        mama néha kivette a tyúkot és az aprólékjából főzött egy pörköltet a combját meg a mellét meg vagy kirántotta vagy csak lepirította: így lett egy tyúkból 3 fogás

        • orizatriznyák

          Kérdeztem tőle nem egyszer, hogy ilyen durván finom, hiszen én is
          ugyanúgy csinálom, ő tanította. Kisfiam: majd ha lesz 60 éves rutinod
          akkor ilyen ízletes lesz az is. Na, kíváncsi vagyok. 🙂

      • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

        Tök érdekes (nem), a fej az ilyen Karakos megoldás volt, nagyapám adta elő, hogy ő azt eszi, mert az a menő, az unokák meg egyék csak a mellehúsát meg a combját a kapirgálósnak vasárnap.
        Szerintem ott kicsit át lehettem ám verve.

        • taro

          mert hagytad magad: enyém volt a háta, a zúza, a szárnya meg az összes finom része a csirkének/tyúknak, pedig nálunk is próbálkoztak azzal, hogy a húsosabb részeket együk…
          (egyedül a csirke szemét engedtem át anyunak)

          • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

            Szoktam venni farhátat, tényleg csak azért, hogy legyen belőle alaplé. Egyik legjobb, szinte el se lehet rontani. Beprogramozod, megkészül, megy a fagasztóba, boldogság.
            Most valami 270 Ft körül lehet, de iszonyat felment a húsok ára, nem is tudom mi a fasz van, szerintem harmadával legalább drágult minden.

          • orizatriznyák

            Simán főzök abból levest én is.

          • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

            Három kutyánk van, elropogtatják, szal nem az a tét, az alaplé viszont nagy jóság.

          • taro

            meg pörköltet!!!

  • taro

    ja, én a fűszereket: szemes bors, szegfűszeg, fokhagymagerezdek, darabka gyömbér teatojásban szoktam beledobni…

    • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Helyes-helyes, de én szeretem a hidden contentet, amikor megleled a fokhagymagerezdet, az priceless.

      • taro

        se a fokhagymát se a hagymát nem eszem meg levesből… bezzeg a csutakot!!

        • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

          Finnyás.

          • taro

            egy faszt, csak nem ízlik levesbe főve

  • BitFigyelo a sültkrumpliárus

    Olyan “sult marha rizzsel”-t ettem hogy huuu…. michelin csillagos bazdmeg
    … de mar a pirelli is bejelentkezett a husra

  • Fisherman’s wife Margit

    Kb így csinálom, de nekem az igazi az a gyöngytyúk. Kaptam véletlen valami kisebb sima tyúkot, mondom ez a leves tök színtelen, meg az íze sem volt olyan. A férjem szólt, hogy miért gondoltam, hogy ez gyöngytyúk. Ja tényleg, pedig már szemüvegem sincs. 🙂
    Holnap csinálok valami aprólékos ragulevest; ez az idő is levest kíván.

    • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Najó, haggyál.
      A gyöngy egy más műfaj.

      • Fisherman’s wife Margit

        Sajnos el vagyunk kényeztetve gyöngytyúkügyileg.
        Vicces madarak amúgy. Egyszer keltettünk, aztán nem vágtuk le időben a szárnyukat (tollakat na), átrepült mind kb a 10. szomszédhoz (akkor szomszédokkal éltünk). Nagyon szívesen befogadták őket, vissza persze nem adták. Nyakörv bilétával meg nem volt rajtuk. 🙁

        • orizatriznyák

          És az egyik legjobb riasztó. 🙂

          • Fisherman’s wife Margit

            Jaja. Annál már csak a páva jobb. 😀

        • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

          Nagyanyáméknál voltak tyúkok, gyöngyik is, annyit kapirgáltak, hogy végül nem nőtt fű az udvaron.
          Én nemtom, nekem valami ilyen falusi robotos valami dologban kéne élnem, mert az egyik oldalát szeretem, a másikat meg nem.
          Na ezen most elmerengek.

    • orizatriznyák

      Oké. 🙂 Ma csak rántottát ettem…

    • taro

      bosnyákon van, sokszor még kistojás is benne van még ☺

  • vau

    Kezdek megfázni és hétvégén túra…

    • orizatriznyák

      Ez most valami járvány lehet, mert akikkel ma találkoztam mind meg volt fázva. Na, de majd hátha kiizzadod.

    • 

      Így jár, aki pucéran zuhanyzik.

      • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

        Mindig mondom, hogy nem szabad hideg kőre pisilni, de senki nem hisz nekem.

  • vau
    • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Putyin jobbkezes órát hord (nekem is van egy-kettő), ez valami orosz lesz, meg nem merem tippelni.
      Pilóta stílus, három betűs dátummal, ez valami orosz repülős, de lehet KGB belterj lesz.

      • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

        Basszameg, megint nem árultam el a TITKOT.
        A jobbkezes óra attól jobbkezes, hogy a korona a bevetéseken az órák egyeztetése után nem akad bele a ruházatba, erdőbe, akármibe, mert a felkar felé néz.

        • vau

          Kell. Rühellem, amikor nyomja a korona az eret a kézfejemen.

        • ApuElcseszettÉleteVagyok

          Jobb kézen hordja a bal kézen hordandót.
          Én is jobb kézen hordom, mert balkezes vagyok és zavar az írásban.

          A balkezeseknek készített óráknak van tudtommal bal oldalt a koronája, a felhúzás miatt…

  • Ziles Gizi

    Szeretném, most. Beteg vagyok. Az a szar, ha nem jársz senkivel, pláne olyannal aki főzni is tud, hogy még a gyógyító tyúklevest is magadnak kell megcsinálnod.