×

A Brikka

A Brikka

Attól még messze vagyok, hogy egyenesen egy cibetmacska ánuszából szürcsöljem a bio kopi luwakot, de a szar kávé kiborít (attól még megiszom, persze, de sopánkodom közben). A klasszikus betonkotyogóson szocializálódtam, sőt, itthon is üvegpohárba töltöm a kávét, közben azt képzelem, hogy

1, melós vagyok egy kocsmában

2, egy tanáriban vagyok.

Ha kávé, akkor szigorúan a fekete, amit már egyre kevesebb helyen értenek – pedig nem bonyolult. Jó választás lehet egy kapszulás főző, bár a baristák most biztos felszisszennek – én szerettem, de drága is a kapszula, macerás is beszerezni, meg hát ha kávét főzöl, akkor mégis örülsz neki, ha valami közöd van az eredményhez. Az optimális megoldás a kotyogós, abból is a Bialetti, ami – csak hogy Blue is örüljön – nem olcsó, viszont csinos kis masina, és jó eséllyel tönkre se tudod tenni, hacsak nem veszted el valamelyik alkatrészét (nincs neki sok).

A Bialetti Brikka pedig egy kamu sznoboknak, de imádom. Annyiban különbözik egy sima kotyogóstól (a dizájnját, az elképesztően nehezen pucolható szögletes alakot egyébként a Bialettinek köszönhetjük), hogy ez még nehezebben pucolható, mert van a kifolyásánál egy úgynevezett nyomásfokozó szelep, ami egész egyszerűen egy súly, ami meggátolja a kávé kitörését, míg addig nem fokozódik a nyomás, hogy meg tudja emelni ezt a kis fém biszbaszt. Ha mindent jól csinálunk, elég körülbelül fél kiló kávét elfőzni elsőre ihatatlan eredménnyel, aztán ráérzünk, mit akar a masina – ekkor egy kamu presszóhoz jutunk, mert akkora nyomás még sincsen a cuccban, mint a milliós presszógépekben, de ott van valami, ami a cremára hasonlít, és egyébként finom lesz a kávé.

Túltömni tilos. Túltölteni is. Dupla annyi kávét és feleannyi vizet igényel, mint egy megszokott kotyogós, de meghálálja a törődést, az eredményt talán még egy olasz sem köpné ki. A nyomásfokozó szelepnek köszönhetően a kotyogós igen jól hallhatóan tudatja, hogy lefőtt a kávé, körülbelül olyan hangja van, mint amikor két pokolbéli macska versenyt fosik egymással.

A következő szint az lesz, ha már én is darálom a kávét – erősen kísért a gondolat.

Használjatok kotyogóst, mert az jó.

You May Have Missed

HOLDKOMP