A robotok elveszik a munkádat – Flippy burgert süt

Nagy lépésre szánta el magát a White Castle, az Egyesült Államok legrégebb óta működő hamburgeres étteremlánca. Chicago kies városában munkába állítják Flippy robotot, a húspogácsák ördögi ügyességű forgatóját.

A lépés oka ezúttal nem az, hogy a londoni french fries szakon végzett BSc-s garbage collection managerek nem utazhatnak be a járványügyi korlátozások miatt és még csak nem is a hosszú távú megtakarítás titkos reménye, hanem egyszerűen az emberi kontaktustól mentes élelmiszer-biztonsággal szeretnék visszacsábítani a lehangolóan üres falodáikba a korgó gyomrú sofőrökön és építőipari szakmunkásokon túl a higiéniára a jelen helyzetben kifejezetten érzékeny igényesebb vásárlóközönséget.

Mégis ki lehetne alkalmasabb erre, mint a Miso Roboics korábban, 2018-ban már egy pilot projectben a Dodger Stadionban sikeresen bizonyított öntanuló manipulátorkarja, amelyik a “Flippy” névvel ellentétben nem csupán a negyedfontos datált marha vagy műhúsos koncokat képes egy forró sütőlapon átfordítani, hanem ügyesen össze is tudja rendezni a kikészített buci alappal. Ha ez nem lenne elég, maga után még el is takarít, de a krumplisütés is a kedvelt elfoglaltságai közé tartozik, így a hat-hét dolláros órabérért dolgozó érettségizőknek is hamarosan más elfoglaltságot kell keresni a mozipénz előteremtéséhez, amint elkezdik átvenni a gyorséttermi konyhákban a világuralmat. Mivel a tinédzserek moziba úgysem nagyon járnak mostanában, ezért talán erre sem lehet panasz.

Like many sectors, the restaurant industry has been impacted by the COVID-19 pandemic and has been forced to reexamine business operations and best practices

A sajtóközleményben a cég kiemelte, hogy a dolgozók és vásárlók egészsége érdekében szükséges újragondolni az üzleti gyakorlatot, és ha ez az emberi érintkezés csökkentésének útja, akkor könnyen meglehet, hogy a jövőben E.coli fertőzéssel is kevesebbszer találkozhatnak a budiból kézmosás nélkül érkező alkalmazottak csomagolatlan ételtől távol tartásával a fogyasztók.

Van azonban egy csavar is a történetben, bár erről nyilván hallgatnak. Flippy és társai soha nem mennek szabadságra, nem zavarja őket a 24 órás műszak, nem jelentenek beteget, ehelyett nagyjából százezer munkaóra után kell csak ezt-azt átnézni rajtuk és ez lássuk be, jelent némi előnyt, és mégiscsak előrevetíti a belátható időn belüli megtérülést.

Még akkor is, ha a túl korán piacra lépő pizzarobot látványos csődje elriasztotta az iparági befektetőket a gépi munkaerő szélesebb körű használatától.

Aki mindezek után nem kíváncsi Flippy robot munkamódszereire, az magára vessen, mindenki másnak pedig itt látható az a remekbe szabott rövidfilm, amiben a gyártó jóvoltából csillogtathatta a felhő alapú mesterséges intelligencia spatulaforgatási képességeit.

Érdemes azért hozzátenni, hogy számos más hasonló erőfeszítésről is hallani, a Carnegie Melon University és a Boston University kutatói jeleskednek például ezen a területen, utóbbinál a robotok párban ontják a hot-dogokat minden elképzelhető földi jóval felhalmozva, amit csak egy kiflibe pakolt húsrúd megbír.

HOLDKOMP