Alkoholfüggő a legújabb mikro-bot

RoBeetle néven mindenféle elektromosság és motorok nélküli működő, miniatűr önjáró szerkezetet mutattak be, amihez nem csak hogy elem nem szükséges, de elegendő egy kevés szesszel megtankolni ahhoz, hogy aztán órákra lefoglalja magát.

A mindössze 88 milligramm össztömegű szerkezet a beletankolt metilalkoholtól megállíthatatlanul nyomulni kezd, kábé mint amikor a szomszéd Jóska bácsi a harmadik vizespohár pálesz után felidézi a legénykorában tanult csárdás lépéseit a kerékpárját tolva, majd négykézláb az árokban irányba állítva – ugyan megfontoltan, de azért tovahalad.

Hugyos Jóskával ellentétben ez a szerkezet zseniális, ugyanis alig tartalmaz mozgó alkatrészt, ennek ellenére a saját tömegét meghaladó terhet is képes felcipelni egy lejtőn. Erre a célra az antennának látszó két szarvacska szolgál, oda lehet felpakolni a hasznos terhet, de az sem különösebben érdekli, hogy egy asztallapon vagy akár üvegen kell csoszognia, szépen megoldja.

A rovar méretű kis jószág működése annyira egyszerű, hogy az embernek izibe a homlokára csapni támad kedve:

Hogy ez miért nem nekem jutott eszembe?

Íme a részletek, amiből egyből bárki megértheti a termo-aktuátor felépítését:

A szemléltető ábrán baloldalt alul látható a tartály sematikus rajza, abba került a szesz. Fölötte van egy eltakarható szellőző, amin a réseket egy feszített huzal nyitja és zárja egy rugó ellenében. És itt jön a nagy trükk, a huzal anyaga ugyanis nem éppen hétköznapi, a titán-nikkel emlékező ötvözet (SMA – shape-memory alloy) egy platina bevonatot kapott és olyan a kiképzése, hogy minél nagyobb felületen találkozzon a már szobahőmérsékleten is könnyen párolgó, illékony metilalkohollal. Utóbbi a katalizátoron a levegő oxigénjével találkozva heves reakcióba kezd, ez a huzalt pillanatok alatt 50-ről 100 Celsius fokra melegíti, ami – mostanra bizonyára kitaláltátok – a hőtágulás hatására megnyúlik, a rugó elhúzza a réséket záró lapot és megszűnik a metanolpára áramlása. A szerkezet elkezd lehűlni, a rések nyílnak és az egész körfolyamat kezdődik elölről.

Egyetlen tankolással 155 percig képes így mászkálni, ami lássuk be, egy kerítésszaggató rézelejés párlattól kellően bekaristolva bármelyikünk böcsületére válna falunapokon vagy akár a Sziget fesztiválon.

Minden mozdulattal 1,2 millimétert halad előre, a csúcssebessége 0,76 milliméter per másodperc, ami a méreteit tekintve meglehetősen fürgének tűnik.

A kutatókat annyira lázba hozta az alkesz csöppség, hogy további miniatürizálást és a hatásfok növelését tervezgetik.

És akiknek a világraszóló felfedezést köszönhetjük, azok a Univerity of Southern California tudósai: Nestor Perez-Arancibia, Hsziufeng Jang és Longlong Csang,

Ha bárkinek szeszkazán robotbogarakra lenne szüksége, forduljon hozzájuk bizalommal!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!