Amikor szólít a természet

Sajátosan értelmezték a természet szólítását Kaliforniában. Amint a népek egy hétvégére beszabadulhattak a hónapokra lezárt Paradicsomba, örömükben össze is szarták és hugyozták alaposan.

Dél-Kalifornia nem mentes a természeti szépségektől, a Thousand Oaks (ezer tölgy) vidékén 12590 holdon 150 mérföldnyi turistaösvény állt két hétig nyitva a látogatók számára a szabadidejük eltöltésére mindaddig, amíg az üzemeltető ügynökség nem kérte a rendőrség beavatkozását a megszokott normáktól eltérően viselkedő tömegek távol tartására.

Over the past two weeks, Paradise Falls attracted unprecedented crowds that behaved differently than they have in the past.

A Canejo Open Space Conservation Agency (COSCA) közleménye részletekbe menően taglalja, hogy a Paradise Falls vízesés környékén milyen károkat okoztak a százával odasereglők.

While Paradise Falls has traditionally been a simple scenic stop on a hike through the park, recent crowds arrived by the hundreds with plans to spend hours at this sensitive spot. This resulted in environmental impacts to the land that are not sustainable.

Ahelyett, hogy illendő módon bejárták volna a megszokott túraútvonalakon a látványosságokat, sokan órákra letelepedtek és ez végül fenntarthatatlanná vált a környezetre nézve.

A helyi járórök naponta szó szerint több teherautónyi szemetet voltak kénytelenek összeszedni, ugyanis hiába voltak kihelyezve erre a célra szolgáló tárolók, az egyre otthonosabban berendezkedők inkább szanaszét dobálták mindazt, ami csak a kezük ügyébe akadt. Ez végül odáig fajult, hogy több hulladék gyűlt össze, mint amennyit a személyzet kezelni tudott.

Then there were problems with human waste and sanitation as many used areas along the creek both upstream and downstream as a toilet, and wetland vegetation was trampled.

A helyzet tovább fokozódott, amikor nyilvános budinak néztek minden cserjét és bokrot, hegynek fel és völgynek le alaposan letiporták a környező növényzetet, hogy még véletlenül se dolgavégezetlenül térjenek haza.

Talán említésre se méltó, hogy az előírt hat lábnyi szociálisan indokolt távolságot sem tartották be, így a Willwood Park ugyan nagy reményekkel nyitotta újra a képzeletbeli kapuit, mégis hiába számítottak arra, hogy a látogatók majd tisztelni fogják a természeti értékeket valamint az írt és íratlan közösségi szabályokat.

Ehelyett inkább szartak az egészre.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!