Az egerek is emberek?

Egy 2010 és 2016 között készült kutatás szerint egyre inkább.

A kutatás eredményeit még tavaly publikálták, de mivel tudományos értékű, ezért független megerősítésig vagy cáfolatig nem szokták elfogadni. A napokban jelent meg a biorxiv.org-on, immár megerősítve.

A kutatók fehérlábú egérkéket csapdáztak be és vizsgáltak meg New York sűrűn lakott területeiről, úgy mint a Central Park környéke, Queens és Bronx. Az igazságosság jegyében ugyanannyi fiú és lány egérkéből vettek DNS mintát. Szerte az országban további vadon élő egérkéket szedtek össze azonos számban, így már reprezentatív lehetett a mintavétel.

Az derült ki, hogy New York egereinek genetikai változatossága 50%-kal elmarad a vadon élő társaiktól. Ez viszonylag könnyen kideríthető a mitokondriális DNS-ből, ami kizárólag anyai ágon öröklődik.

Korábban is vizsgálták gyorsan szaporodó kisemlősök evolúciós változásait, például egyes denevérek esetében azt mutatták ki, hogy az emberek lakta területeken nagyobbra nőnek ugyanazon faj egyedei és megváltozik a koponyájuk formája, ami az eltérő táplálkozásra utal.

Teljesen mellékszálként a New York-i egereink DNS-ében az emésztőrendszerhez kapcsolódó változásokra lettek figyelmesek, úgy néz ki, hogy a nagyvárosi egerek alkalmazkodtak az urbanizált környezethez. Annak ellenére, hogy látszólag evolúciós hátrányba kerültek a kisebb genetikai diverzitás és a beltenyészet miatt, ugyanakkor az emésztőrendszerük az egyik kutató szerint a pizza és a sajtburger fogyasztására sokkal alkalmasabb lett.

Tehát a túlélésük így is biztosított.

Egészen kiváló a tanulmány, tényleg ajánlom mindenkinek. Bővebben itt:

https://www.biorxiv.org/content/biorxiv/early/2017/09/26/038141.full.pdf

Az egér evolúció csúcsa amúgy jelenleg ez, az Apple Magic Mouse 2:

HOLDKOMP