Az ötszáz éves király bosszúja

A tegnapi trutymós szarkofág nyomán.

I was the first to put my whole head inside the sarcophagus… and here I stand before you … I am fine.

Mostafa Waziri, aki elsőként nézett bele a büdös szarkofágba

A kommentekben viccelődtem is, hogy bizonyos tudósok sem azonnal haltak meg, hanem csak később, mire Blue megmagyarázta, hogy te kis hülye, maszkban voltak. És ekkor rádöbbentem; ebbül poszt lesz.

Manapság védőmaszkban nyitogatják régészeink a sírokat, de ez régebben nem volt így. Mint pl. 1973-ban, Krakkóban, IV. Jagelló Kázmér sírjának feltárása során.

Jagelló Kázmér, lengyel király, hatvanöt évesen halt meg, egy meleg nyári napon, 1492 június hetedikén, a grodnói kastélyban. Ez elég tapintatlan volt tőle, mivel a temetési szertartásra viszont Wawel kastélyában kerülhetett sor, ami finoman szólva is jóval arrébb volt. A holttest meglepően gyorsan bomlásnak indult, ezért a meztelen testet drága és értékes szövettel takarták be, majd mésszel borították, az egyszerű fakoporsót pedig szövettel és gyantával burkolták be. Kázmér királyt 1492 július 11-én temették el.

Az 1970-es években ritkaságszámba ment egy-egy sír felbontásának engedélyezése, ezért nagy volt az üdvrivalgás a régészek körében, amikor Krakkó akkori püspöke, Karol Wojtyła, engedélyezte a sír tudományos célokból történő feltárását.

Tizenkét tudós vett részt a sír feltárásában. Amikor beléptek a sírboltba, egy nagyon rossz állapotban lévő fakoporsót találtak, benne a király maradványaival.

Négy tudós napokon belül halott volt.

Ekkor még viszonylag friss élmény volt Tutanhamon sírjának megtalálása, amely ötven évvel azelőtt történt. A média és a szenzációhajhászok válasza hamar megvolt a halálesetre; a halott király átka érte utol a sírját megszentségtelenítőket. Ezt az elméletet hat, újabb tudós halála támogatta.

A két túlélő közül az egyik, Dr. Boleslaw Smyk arra gyanakodott, hogy nem átok érte utol őket, hanem valami végzetes mikroorganizmus. Az egyik sírlelet vizsgálata során végül azonosította a gyilkosokat; Aspergillus flavusPenicillim rubrum, és Penicillim rugulosum néven. Mind a három olyan toxinokat termel, amelyek egyenként is halálosak, de együttesen pusztító kombinációt alkotnak.

Ha ezek a spórák bejutnak az emberi szervezetbe, a száj-, vagy orrnyálkahártyán, vagy a szem sejtmembránjain keresztül, szervek leállását, esetleg halált is okozhatnak, főleg gyenge immunrendszerű egyedek esetében […] Amikor a tudósok beléptek az ötszáz éve légmentesen zárt sírboltba, a friss levegő beáramlása felkavarhatta a spórákat, ők pedig minden védelem nélkül belélegezték a halálukat.

Gotthard Kramer, német mikrobiológus

 

HOLDKOMP