Az utolsó Jedik – spoilermentes ajánló

Tegnap sikerült nekem is megnéznem az utolsó jediket és sajnos elkövettem azt a hibát, hogy utánanéztem, hogy kinek mi a véleménye róla. Annak ellenére, hogy a cím magyar fordítása egy mocsoknagy spoiler, megpróbálom nem elrontani az örömöt.

Szóval ugye “the last jedi”, azaz az utolsó jedik, vagy az utolsó jedi. Nem mindegy, mint ahogy a filmben sem lett volna mindegy. Nyolcadszor (kilencedszer? tizedszer?) tér vissza a lázadó brigád és ellenségeik, a Galaktikus Birodalom Az Új Rend. A film megtekintése után, de nagyjából előtte is nyilvánvaló, hogy a Disney egy tíz pontos akciótervet adott oda a rendezőnek, Rian Johnsonnak, akit a Breaking Badből és a Looperből ismerünk, hogy hogy írja és rendezze a filmet:

 • Kellenek pingvinlemmingek, meg csillámkutyák mert a marketing legyártatta őket és el kéne sózni még Karácsony előtt
 • Ugyanolyan legyen, mint a Birodalom, hogy a kölköknek tetszen de azért ne nagyon, mert az előző miatt is ment a sírás-rívás.
 • Nem igazán fontos, hogy mit tudnak a színészek, de a riportjaink kimutatták, hogy a korahúszéves korosztályhoz tudnak a legjobban kötődni a kamaszok, szóval ez domináljon
 • Luke Skywalker
 • Csináljunk új Han Solót
 • Gyömöszöljünk bele új színészeket, akiket majd később kitalálunk, hogy mi legyen velük
 • Szarunk mi rá, hogy mi volt eddig, tőlünk akár Erő-atombomba is lehet ezentúl, nem érdekel
 • Nem a rajongói minoritás írja a filmet, hiába a leghangosabbak, nem fontos, hogy mit akarnak, mert unalmas lesz.
 • Több. Viccet.
 • Jó, több viccet, de kerüljük a Jar Jar Binkselést. 3CPO jöhet.

És ezzel nagyjából minden lényegeset leírtam a filmről. Szerencsére vizuálisan szebb és starwarsosabb, mint bármelyik eddigi Star Wars és a lensflare-mágus J.J. Abrams baromságait sem kell elviselni hozzá. Az a jó benne, ami sokak szerint a rossz: a mítoszrombolás. Luke bunkó benne, nem szereti már az egész jediskedést, az Erő révén teljesen új képességek és ezért teljesen új konfliktusok jönnek létre, illetve a Disney-akcióterv fanservice-ellenes kitétele miatt kivételesen jól lehet szórakozni anélkül, hogy a nézőtéren legalább egy agyaskakas ne kezdené el fejtegetni, hogy ki a faszom az a Thrawn admirális.

Hogy milyen érzetet hagyott bennem a film? Ürességet.

Első felbuzdulásomban én is a lézerstukkeres kisfiúnak éreztem magam, aki a szőrmókja oldalán majd bepattan egyszer az Ezeréves Sólyomba és lövöldözi a gonoszt. Ez az én személyes sztorim, elfogadom, hogy van, akinek Luke jött be, van akinek más. De öt perccel a vetítés után azt éreztem, hogy ez a rajongás nem a mostani filmnek szól, hanem a korábbiaknak. A fiatal Harrison Ford által alakított Han Solonak, aki ebben már nem volt benne. És hiába nagyon badass benne Luke Skywalker, tulajdonképpen csak egy felpimpelt öreg Obi-wan Kenobi.

Kiüresedtek ezek a szerepek, ezerszer elmesélték őket már, nem tudnak megújulni és nem tudnak újat mutatni. Még gizdább kardjelenetek, még menőbb páncélok, még pompásabb díszletekkel már nehéz eladni nekem a mesét újra. Mert a valóság húgyfoltos, csöveslakta, teli keserűséggel, magánnyal és unalommal. Ami az új trilógia legfontosabb szerepe lenne, hogy még ha gátlástalanul nyúlja is az előző részek fordulatait és tulajdonképpeni remakeként kezelendő, akkor is olyan örökséget hagyjon a jelenlegi fiatal rajongótábornak, amivel azonosulni tudnak.

De ebben rendesen elvérzik. Ha az új hősöket, Reyt, Kylot, Finnt, Poet nézzük, végtelenül laposra megírt kliséket látunk, akikből az egyébként nem túl tehetséges színészek próbálnak valamit kihozni.

Rose, Phasma, Snoke, Holdo Admirális? Ugyanmár.

Az egyetlen érdekes új karakter, aki a filmbe bekerül DJ, akibe Benicio Del Toro igyekszik életet paszírozni. Hülye neve ellenére rengeteg potenciál van/volt benne, amivel azt tették, mint mindenki mással: belebaszták a történet közepébe, hogy aztán távozzon belőle múlt és jövő nélkül. Végtelenül hanyagul bánnak a karakterfejlődéssel, semmi kémia nincs a főszereplők között. Talán az az oka, hogy a blockbusterek vizualitásra hangolt világában az ijedt, a dühös és a szomorúan/vidáman/aggódóan szexi arckifejezéseken kívül semminek nincs helye, talán az, hogy ezek a színészek tényleg nem tudnak érvényesülni a közegben, nem tudom.

Mindenesetre két hisztis kis faszt nézni galaktikus főellenségként nem életem álma. De az ellentétük, a folyton haragos és ambíciózus főszereplő is baszottul kiüresedett. Talán én lettem öregebb és cinikusabb és csak én nem vagyok kíváncsi sosemvolt hősökre, vagy az én hősképem alakult át az idők során annyira, hogy köszönőviszonyban sincs a mostani eladható szuperjellemekkel.

Persze a jó öreg PG-13 ezt a filmet gúzsba köti. Nincs elsőnek lövő Han Solo, kannibál Ewokok és nincs élvezettel felszabdalt Wampa a Hoth bolygón. És ahhoz, hogy egy főgonoszt igazán utáljunk, ahhoz rettentően kevés már sátánian kacagni, mert akkor akár Hókuszpók is lehetne az Új Rend vezére.

Az utolsó Jedik nem rossz film. Ha újranézném az eredeti trilógiát, valószínűleg azért érezném koherensebbnek, mert az évtizedek alatt olyan háttértudás rakódott rám mindenféle képregényből, regényből, sorozatból, szerepjátékból, hogy kívülről tudom, hogy a rohamosztagosoknak ki gyártotta a stukkert. De már nem vagyok gyerek és az új részek jórészt szakítanak ezzel az örökséggel. Így viszont nagyon nehéz befogadnom. Nagyon nehéz átéreznem az üres erőblablát, a mindig eggyel nagyobb űrhajókat és a mindig eggyel erősebb főgonoszt és főhősöket.

Az utolsó Jedik egy jó termék.

 

 • :/
 • orizatriznyák

  Belenéztem én is, spoiler- d҉e҉ ҉a҉m҉i҉k҉o҉r҉ ҉b҉a҉r҉o҉m҉i҉ ҉n҉a҉g҉y҉ ҉l҉y҉u҉k҉a҉t҉ ҉r҉o҉b҉b҉a҉n҉t҉o҉t҉t҉a҉k҉ ҉a҉z҉ ҉ű҉r҉h҉a҉j҉ó҉j҉á҉n҉ ҉é҉s҉ ҉ő҉ ҉k҉i҉r҉e҉p҉ü҉l҉ ҉a҉ ҉v҉i҉l҉á҉g҉ű҉r҉b҉e҉,҉ ҉d҉e҉ ҉a҉z҉ ҉e҉r҉ő҉ ҉s҉e҉g҉í҉t҉s҉é҉g҉é҉v҉e҉l҉ ҉v҉i҉s҉s҉z҉a҉t҉é҉r akkor abbahagytam, mert ez már nálam a pfff, haggyad mán kategória.

  • 

   ezek a betűk….

   i have created a monster...

   • orizatriznyák

    Kiengedted a szellemet.

  • SpaceWolf

   Van olyan tag, hogy , és akkor nem fogom azt hinni, hogy tönkrement a monitorom. Köszmá.

   • orizatriznyák

    Én már túlléptem azokon.

   • ✪☼­­

    próba

    • ApuElcseszettÉleteVagyok

     neked látszik? én nem látom…

     • ✪☼­­

      Attól függ mit kell látni.

  • vau

   Egyetértek. Jön a spoileres őrjöngésem másfél óra múlva. Elmennek a faszomba.

   • SpaceWolf

    Neee. Dupla SW cikk? :DDD És én még azt hittem, hogy a pandaszarral nagyot gurítottunk reggel.

 • SpaceWolf

  Ez lesz az első SW amit nem fogk megnézni. Egyszerűen unom, és nem akarok már időt/energiát ölni bele.

  • :/

   Én egész sokat nem néztem meg 😊

  • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

   Érdekes, mindenki mindig ezt mondja. De azért megszokásból megveszem blu-ray formátumban.
   Az is mekkora volt, amikor a google Play áruházba kikerültek 1 azaz 1 dollárért. Kb. fél óráig voltak fenn, de valaki észnél volt és lecsapott rá. Nem mondom meg ki. Még a 60″ Sony androidos tévén is meglepően jól mutat streamelve, jobb mint a HD műhódas adás. 🙂

  • 

   Úgyis meg fogod nézni (majd, torrentről), de mi megbocsátjuk neked.

   • SpaceWolf

    Te, tényleg nem. Mehettem volna, lett volna jegy. De inkább nem.

 • :/
%d bloggers like this: