Belehalhatunk az avokádóba?

Minden ami körülvesz minket kisebb-nagyobb mértékben halálos, csak az adagoláson múlik.

Ezúttal a Popular Science járt utána a mindenkit érdeklő, feszítő kérdésnek, hogy miből mennyi lehet a halálos dózis?

Azt tudni kell, hogy az MDMA fogyasztók körében az egyik meghatározó halálok nem maga a túladagolás, hanem a csillapíthatatlan szomjúság következtében annyi vizet isznak, hogy az felborítja a szervezet elektrolit-egyensúlyát és elindul a szervek leállása szép sorban. A víz is halálos.

De ahhoz, hogy el tudjuk helyezni a veszélyességi skálán az egyes elemózsiákat, szükség van további kapaszkodóra, kell valami univerzális egyenértek, amit mindenki megért és le tud képezni a saját életére. Ezúttal a kávéscsészére esett a választás, mert az nagyjából közismert, hogy a kávéba is bele lehet halni, eléggé veszélyesnek számít. Nőknél napi 50, férfiaknál napi 70 csésze körül lehet az overdose és a kampec.

De lássuk szépen sorra, hogy mire is jutottak:

Marhamáj

A máj a magas A vitamin tartalmánál fogva jót tesz a szervezetnek, eleve a belsőségek fogyasztása melegen ajánlott. Az A vitamin azonban túladagolható, ki is számolták izibe, hogy a nőknek 770, a férfiaknak 924 csésze májat kéne betolni egy nap alatt, hogy megdegeljenek. Ez már így elsőre is kihívásnak hangzik, átszámolva 163 és 192 kg, hát ahhoz jó nagy marhának kell lenni, hogy valaki egyáltalán belefogjon a máj általi öngyilkosságba.

Avokádó

Ez a zsírdús gyümölcs kétszer annyi káliumot tartalmaz mint mondjuk a banán, a kálium márpedig halálos. Ha a vérkeringésbe kerül kellő mennyiségben, megszakíthatja a szív ritmikus lüktetését és beáll a halál. A nőknek 250, a férfiaknak 300 csésze növénykét kellene betolni, ez 200 és 240 db avokádónak felel meg. Szép kis guacamole partit lehetne rendezni ennyiből.

Fekete (ét) csoki

A koffeinhez hasonlóan a teobromin a kakaó alkaloidjában is megegyező hatású, felpörgeti a szívverést. Ez egyhamar a vérnyomás eséséhez és a keringés összeomlásához vezethet. Nőknél 82, férfiaknál 98 csészényi kell a kollapszushoz, ez a PopSci szerint 332 és 398 szeletnek felel meg, bár azt nem kötötték az orrunkra, hogy a szeletet ezúttal hogyan értelmezték.

Görögdinnye

Bármilyen vízben gazdag növény azon mesterkedik, hogy kinyírjon. Ahogy a víz önmagában, a gyümölcsből a szervezetbe jutva is kifejti ugyanazt a hatást, felborul az elektrolit-egyensúly és a sejtek a kardjukba dőlnek, agykárosodás és az idegsejtek pusztulása várható az oxigénhiány következtében. Nőknél 80, férfiaknál 130 csésze a halálos, ez átszámolva 3 illetve 4 egész dinnye.

Szerecsendió

A fahéj mellett ez lett a másik Darwin-díjas challenge. Hat és fél teáskanál 12 órára kiüti a delikvenst, bekápszizik rendesen, aztán utána két nap masszív más-másnaposság. Az oka a myriszticin nevű hatóanyag, a szervek leállását is okozhatja. A halálos adagja nőknél 22, férfiaknál 27 csésze.

Szóval csak óvatosan adagoljatok túl, marhamájat viszont enni félnetek nem kell jó lesz.

via PopSci

HOLDKOMP