Bemutatkozik a Középkori Segg – ez a könyvcím második helyet ért 2020-ban

Fantasztikus évet zárt a legmeglepőbb könyvcímek versengése, hiszen bárkiben felmerülhet, hogy ha az Introducing the Mediaval Ass lett a második az annuális Diagram-díj átadón, akkor mi lehetett az első?

Kezdjük is egy rövidke kitekintéssel: mi az ördög az a Diagram-díj és egyáltalán miért kellene, hogy érdekeljen?

Az 1978-ban létrejött kezdeményezés az adott év legkülönösebb címadásait hivatott elismerni, olyan történelmi hagyományokkal, mint rögtön az első év nyertese, a Meztelen egerek második nemzetközi munkatalálkozójának eredményei (Proceedings of the Second International Workshop on Nude Mice) vagy az átütő erejű Főzzünk szarral (Cooking with Poo) 2011-es elismerése. Az utóbbi témakör annyira forró, hogy 2013-ban egy újabb díjat bezsebelt a Hogyan kakiljunk randin (How to Poo on a Date) is, ámbár talán a 2003-as Leszbikus lótörténetek sem kutya.

Ezek után joggal gondolhatjuk, hogy magasan van a léc és valóban, az idei győzelem kvintesszenciális szintézise a vezető témáknak: az egyetemi kutatómunka, az állatok és az altesti funkciók egyszerre jelennek meg az Egy kutya pisál az ösvény szélén (A Dog Pisses at the Edge of a Path) című kiadványban. Ez egyébként Gregory Forth antropológus műve, aki a University of Albera színeiben tanulmányozta a Nage törzs Flores és Timor szigetein élő bennszülötteinek metaforikus nyelvezetét, pontosabban azt, hogy hogyan használják fel az állatok ismert viselkedésétől szóló tudásokat különböző kifejezések szavakba öntésére. A cím például annak a megjelenítése egy helyi szólásban, hogy valaki belekezd egy dologba, majd a figyelme elterelődik más irányba.

the ass’s enormous socio-economic and cultural significance in the middle ages

A felvezetőben említett második, a Középkori Segg a Melbourne-i Egyetem történésze, Kathryn L Smithies felfedezőútjára kalauzolja el a nyájas olvasókat a segg méretes szocio-közgazdasági és kulturális fontosságába, de feltehetően nem kell szégyenkeznie a Classical Antiquity in Heavy Metal Music című írásműnek sem, hiszen a témát a Holdkomp szerzőjeként Koala szerzőtársunk is feldolgozta, több tucatnyi érettségizőt segítve hozzá az idei megalapozott irodalmi felkészüléshez a Google keresőalgoritmusainak oldalunkra irányításával.

A futottak még kategóriából kiemelkedhet egy ugyancsak illusztris jelölt, a Fűnyírók: A tenyésztett állatok mészárlásának képes históriája (Lawnmowers: An Illustrated History and The Slaughter of Farmed Animals: Practical Ways of Enhancing Animal Welfare) sokat sejtet az állatjólét körüli tennivalókról.

A Bookseller magazin ítészeinek idén nem volt nehéz dolga, hiszen a köznyilvános szavazáson a kutyapisi a voksok 49 százalékát zsebelte be, a McGuill-Queen’s University Press szerkesztőjeként Jonathan Cargo büszkén fogadta a megtiszteltetést.

quite timely, given that pandemic screen time seems to be turning us all into distracted dogs straying from the path

Kihangúlyozva, hogy talán soha jobbkor nem érkezhetett volna, mert amilyen időket élünk, mindannyian útjukat vesztett kóbor kutyákká váltunk.

HOLDKOMP