Bréking nyúz – temérdek vizet találtak a Holdon!

Szokatlan bejelentés ígérete tartotta péntek óta izgalomban a tudományos és űrkutatási közösségeket, a NASA ugyanis váratlanul közzé tette, hogy hétfőn, azaz 2020. október 26-án rendkívüli sajtótájékoztatót tartanak ottani idő szerint 12:00-kor, ami Magyarországon a kora délutáni órákra esett.

Persze azonnal beindult a találgatás, hogy mégis mi az ördögöt találhattak, mert azt elárulták, hogy a Holdhoz kapcsolódó dologról van szó, de azt már nem kötötték senkinek az orrára, hogy pontosan mi is lehet az.

Az élelmesebbek a SOFIA projekthez kapcsolódó felfedezésről sutyorogtak, megint mások az Artemis program, azaz a 2024-es Holdra szállás előkészületeiről pusmogtak, a végén persze kiderült, hogy mindenkinek igaza lett, kivéve azoknak, akik értelmes élet jelének felbukkanására számítottak, de hát az a szülőbogyónkon is egyre ritkábbnak számít.

Mindenesetre a Nagy Bejelentés nem sokat váratott magára, a space.com részletes összefoglalót tett közzé a NASA Goddard Űrközpont összefoglalója alapján, amiből megtudhattuk, hogy bizony, víz van az égi kísérőnk felszínén, ráadásul sokkal több, mint amennyire valaha is számítottak.

Amíg az előző spektroszkópiás elemzések 2009-ben és 2018-ban azt mutatták ki, hogy az oxigén és hidrogén vegyületének nyomai látszanak a színképben, az ugyanúgy jelenthetett éltető H20 molekulát, mint mérgező -OH, azaz hidroxil gyököt.

Aki esetleg nem értesült volna arról, hogy mi a répa az a női nevű izé, azaz a SOFIA, annak álljon itt egy nagyon rövid összefoglaló: a sztratoszfélra határán röpködő átépített Jumbo Jet, azaz Boeing 747-es, a fedélzetén egy Bazi Nagy Teleszkóppal (tényleg nagy, van vagy hat lábnyi), amivel akár nyolc órán át is folyamatosan meg lehet figyelni a Holdunkat egy-egy kijelölt pontján, különösebb légköri zavaroktól mentesen.

A sok megfigyelésnek aztán az lett a vége, hogy a napsütötte oldalon a legnagyobb kiterjedésű kráterekben is sikerült rálelni a sötétebb zugokban csapdába ejtett vízjégre, amiről kizárták azt is, hogy hidroxil volna, úgyhogy mostantól már biztos, hogy 100-400 ppm (parts per million) egységnyi víz van jóformán mindenfelé, ahol egy cseppnyi árnyék is eshet.

Ez rendkívül jó hírnek számít, mert minél közelebb van a felszínhez a víz, annál könnyebb hozzáférni és felhasználni, például a vadonatúj Holdbudi tisztítására.

Csak mert arról majdnem lemaradt az űrbudik iránt állandó kíváncsiságban égő, hírekre kiéhezett olvasótáborunk, hogy a múlt héten győztest hirdettek a Nagy Holdra Szarási Versenyben is.

A világ minden tájáról közel kétezer jelentkező indult a Bolygó- és Holdközi Budikihívás (Lunar Loo Challenge) 20000 dolláros fődíjért, amit nem más, mint a THRONE (Translunar Hypercritical Repository 1) nyert meg és bár ez egy lapát nélküli ventilátoron alapuló megoldás, így is elmondhatjuk, hogy a negatív nyomást keltő eszközzel tulajdonképpen beleszarhatnak a ventilátorba.

Ennél sokkal izgalmasabb gondolatkísérlet is szerepelt a sok hagyományőrző vákuumos és porszívós elképzelés mellett, egy centrifugális elven működő alkalmatosság, ahol a szaroda forog a holdonauta alatt és a folyékony, híg valamint darabos matéria egy darálón (macerátor) át jut az újrahasznosító és szeparátor egységbe, így végül nem kell külön bezacskózni a cuccot és szétdobálni a felszínen, ahogy az Apollo küldetések során tették. Ez valami annyira bizarrnak tűnő gondolat, hogy akár nekünk is eszünkbe juthatott volna, de annyira nem hülyeség, hogy a földi luxusklotyók ergonómiájának a szakavatott kutatója, Franziska Wülker jegyzi, és a Centrifugal Lunar Toilet olyan hihetetlenül izgalmas, hogy akár otthonra is kéne.

trifecta of design concepts: a macerator, or shredder function for breaking down waste, a device for separating the waste, and a bagless system for containing the waste

Visszakanyarodva a Trónusra, Boone Davidson feltaláló nem kisebb hőst kért fel a koncepció kidolgozásában való közreműködésre, mint Susan Helms asztronautát, aki ötezer óra űrutazás után tudhat valami a mikrogravitációban ürítés csínja-bínjairól, úgyhogy a THRONE szép remények előtt áll mindkét nem érdekeltjei körében.

És maradjon a végére a legfontosabb: ahol ilyen, korábban soha nem gondolt, jóformán tengernyi mennyiségű víz van a Hold tengereiben, ott mit lehet szinte egészen bizonyosan készíteni?

SÖRT!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!