Holdra szarásra készül a NASA – Tervezz te is űrbudit!

A szélesebb közönséget az űrkutatás kapcsán általában két kitüntetett fontosságú kérdés szokta izgalomban tartani, egyrészt lehet-e a súlytalanságban szexelni, másrészt, hogyan lehet a szülőbolygónkat elhagyva szarni.

Nem véletlen, hogy a kíváncsi újságírók a Nemzetközi Űrállomás visszatérő parancsnokát – lány létére is – először erről faggatták.

A NASA sem szarral gurigázik, amikor szóba kerül az extraterrasztriális reterát, ezúttal a tervek szerint 2024-től induló, Artemis névre keresztelt új Hold küldetésekhez keresnek megfelelő alkalmatosságot a humán excrementum méltó befogadására.

A főbb paraméterek egyértelműek.

– 500g of diarrhea per event
– up to 1 liter of urine
– 114g of female menses, per crew per day

Alkalmanként fél kiló híg fosással és dús, két korsónyi pisivel is el kell tudni bánnia a jövőbeni holdklotyónak, de gondoltak a szebbik nem menopauza előtt jelentkező ügyeire is, patikamérleg pontossággal 114 g a megengedett havibaj per nap per holdutas.

Hogy mennyire komoly feladatról van szó, mi sem bizonyíthatja jobban, mintsem azok az örök emlékű események, mint például amikor fél évszázada az Apollo 10 fedélzetén egy elszabadult kakidarab keltett riadalmat, ez a mondat azóta is kísérti a NASA nagydolgokért felelős mérnökeit.

There’s a turd floating through the air

A jelenlegi gyakorlat szerint a Nemzetközi Űrállomáson összegyűlt ürülék sorsa viszonylag rendezett, az űrbudiból kinyert szilárd halmazállapotú összetevőket lecsomagolják és a Föld légkörébe irányítják, ahol azok annak rendje módja szerint elégnek. A folyékony halmazállapotú komponenseket pedig visszaforgatják ivóvíz, öntözési és egyéb célokra.

De mi a helyzet a Holddal? – Teheti fel magában a kérdést a nyájas olvasó.

Talán nem meglepő, hogy sok más egyéb ott felejtett tárgy mellett nem kevés, összesen kilencvenhat darab összeszart, összehányt, telehugyozott zacskó tarkítja égi kísérőnk felszínét szanaszét dobálva, rosszabb mint egy évadzáró romkocsmafesztivál utáni állapot.

Ahhoz, hogy elkerülhető legyen a hasonló rendetlenkedés, szükség van tehát egy működő megoldásra, ami a mikrogravitáció mellett a Holdon sem hagyja cserben kalandvágyó hőseinket, amikor szólít a természet.

A nemes cél érdekében az amerikai űrügynökség 2020. június 25-én egy nyilvános pályázatot hirdetett, amire augusztus közepéig várják a pályaműveket és a tét nem is kevés, 35000 zöldhasú ütheti a szerencsés tervezők markát a HeroX közösségi oldal szervezésében megrendezett Lunar Loo Challenge űrviadalon.

Kis szerencsével hamarosan folytatódhat a kihívások sora és talán már nem kell sokat aludnunk ahhoz, hogy remekbe szabott árnyékszékekről tudósíthassunk az árnyékos oldalon.

HOLDKOMP