Csernobilba beköszönt a kihalás – csak erről a természetnek nem szóltak

Harminchárom év telt el a katasztrófa óta. Mindenki leírta a területet, hiszen a hirosimai atomcsapás négyszázszorosa volt a szennyezés mértéke.

Háromszázötvenezer embert evakuáltak a környékről, kísértetektől sem látogatott, elhagyott zombie land lett az egykori iparterület, Pripjaty mára csak egy rossz emlék.

A négyes blokkban bekövetkezett katasztrófáért nem más felelt mint a kontraszelekció. Egy teljesen felesleges kísérletet rendelt el a pártközpont, aztán a párt által delegált helyi vezető végre is hajtotta. Amikor milliószorosra futott meg a teljesítmény és bekövetkezett az elkerülhetetlen, természetesen eltitkolták, hiszen 1986-ot írtunk és akkor még nem omlott teljesen össze a szovjet birodalom.

Mennyire tekinthető ma biztonságosnak a környék? Ez attól függ, hogyan értelmezzük. Ha azt feltételeznénk, hogy három mellű, agyevő zombik lepték el a tájat, nem állunk messze a valóságtól, csak éppen pont nem ez történt.

Az evakuált területeket visszavette a természet.

Alig látott fajok jelentek meg az emberektől végre nem zavartatva, az európai bölényről (Bison bonasus) mondjuk tudni kell, hogy nagyjából évtizedekkel ezelőtt kihalt a túlvadászás miatt. Lengyelországba telepítettek vissza bölényeket, egy-két állatkerti példány genomja állhat a mostani populáció mögött, aztán így spontán felbukkantak?

A hiúz (Lynx lynx) szintén nem általános, egy nagyon rejtőzködő ragadozó.

Zsákmányállataik is lettek, a szarvas (Alces alces) kisdedeket nevel, de a barnamedve (Ursus arctos) is úgy gondolták, hogy tök jó kis hely lett ez.

Nagyon jó kérdés, hogy hosszú távon mennyire fogja befolyásolni a sugárzás az oda települt vagy betelepült fajok genomját.

A nagytestű emlősök megfigyelése azért lehet egy jó kiindulási alap, mert nem igazán álltak korábban rendelkezésre hosszabb távú vizsgálatok arra vonatkozóan, hogy a radioaktivitás és az atombalesetek hogyan hatnak vissza a környezetünkre.

Csernobil annyira veszélyes, hogy évente hetvenezer katasztrofaturistát vonz a 2018-as adatok szerint és technopartit rendeztek Pripjatyban az arra fogékonyaknak.

Aztán csodálkoznak, hogy a medve nem játék.

HOLDKOMP