Döntött az ENSZ – a kannabisz lekerült a legveszélyesebb drogok listájáról

Az amerikai NPR, az ottani közszolgálati rádió számolt be az elsők között arról, hogy az ENSZ döntése alapján a kannabisz többé nem tartozik a Schedule IV besorolás alá, ahol olyan súlyos függőséget okozó drogok is találhatók, mint például a heroin.

A U.N. Commission on Narcotic Drugs csütörtöki döntése történelmi jelentőségű, az 53 fős tanács 27-25 arányú többséggel, egy tartózkodás mellett szavazta meg az átsorolást, annak ellenére, hogy Oroszország felemelte a hangját a világszerte legnagyobb mértékben használt tiltott tudatmódosító körüli szabályozás enyhítése ellen.

Az Egyesült Államok támogatta a lazítást, ugyanakkor hangsúlyozták, hogy továbbra is állami felügyelet alatt marad a hatóanyag kezelése.

A szavazás a WHO szakértői iránymutatását követően történt, akik elismerték a függőség okozásának tényét, ugyanakkor mostanra túl szigorúnak bizonyult az 1961-es Convention on Narcotic Drugs egyezmény Schedule IV besorolása, mostantól mindkettő helyett csak a Schedule I-ben fog szerepelni a cannabis és a gyantája.

A marihuána legalizálásáért kardoskodó aktivisták és a termesztésben érdekelt iparág természetesen azonnal lelkesen üdvözölte a döntést.

cannabis is not ‘liable to produce ill-effects’

Az ENSZ azonban nem a fogyasztói és kereskedői nyomás irányából közelítette a kérdést, a kannabisz szabályozás változtatását azért tartották szükségesnek, mert a fájdalomcsillapító hatás mellett korábban az anorexia, epilepszia és multiplex szklerózis terápiás alkalmazásában is sikereket értek el a hatóanyag használatával és bizonyítottan nincs olyan mellékhatása az adagolásának, mint például az opioidoknak vagy a fentanylnak, ahol komoly veszélye lehet az elhalálozásnak is. Ezzel szemben a kannabisz fogyasztása nem társítható betegségek kialakulásával.

limited robust scientific evidence on the therapeutic use of cannabis

Az ENSZ célja, hogy a határozattal megnyissa az utat a szélesebb körű tudományos együttműködés előtt, a jelenlegi állásfoglalás alapján világszerte elindulhat a gyógyászati hatásokra irányuló kutatómunka.

Az egyes hatóanyagok büntetőjogi szabályozása vagy dekriminalizálása továbbra is az egyes országok hatásköre marad. Az Egyesült Államok képviselői a döntés során az FDA-t idézve szavaztak igennel, Ethan Glick, a U.N. Affairs at the U.S. Mission to International Organizations in Vienna tanácsosaként a kérdésről kellő határozottsággal nyilatkozott:

the legitimate medical use of a cannabis preparation has been established through scientific research, and cannabis no longer meets the criterion for placement in Schedule IV of the Single Convention

This action has the potential to stimulate global research into the therapeutic potential and public health effects of cannabis and to attract additional investigators to the field including those who may have been deterred by the Schedule IV status

A rendelkezésre álló tudományos eredmények alapján a kannabisz nem felel meg azoknak a kritériumoknak, amelyek alapján az Egyezmény Schedule IV besorolását kapta. Az enyhítés megnyithatja az utat a további vizsgálatok előtt, aminek az eredménye a kannabisz terápiás és közegészségügyi hatásainak kutatását hozhatja azok körében is, akiket a korábbi szabályozás visszatartott.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!