Egy hétfői történet

Kat Von D-t utolérte a világhír. Az ismeretterjesztő és dokucsatornák tetoválós műsoraiból ismerős művésznője hibázott. Nem is kicsit, nagyot. A

történetünk szálai messzire vezetnek, még 1989-ben készítette egy ikonikus fotót Jeff Sedlik, az felkerült a JAZZIZ magazin augusztusi címlapjára, hogy aztán a Life magazik az Év Fotója címmel tüntesse ki.

A képen Miles Davis látható és Kat vagy polgári nevén Von Drachenberg kisasszony nem kért engedélyt a használatára, így nem is kaphatott.

Az alkotás felkerült egy megrendelő bőrére és onnantól a szociális médián keresztül eljutott a követőinek és azok követőinek millióihoz – ahogy a periratokban a panaszos szerint az ügy történt – és mivel az eredeti szerző sehol nem lett megnevezve, így aztán a szellemi tulajdon jogosulatlanul került felhasználásra.

Jeff Sedlik egy 37 oldalas beadványban részletezte a sérelmeit, majd nem csak egy 150000 dolláros fájdalomdíjjal, mint követeléssel állt elő, hanem bírósági úton érné el, hogy az összes jogosulatlan megjelenés örökre lekerüljön az internetről. Ami gyakorlatilag lehetetlen.

Ami ez után következett, azt viszont nehéz megmagyarázni. A Los Angeles-i cicaharc következő fordulójában nem kevesebbet akarnak elérni, mint hogy magát a tetoválást is távolítsák el. Ezt itt:

Anélkül, hogy pálcát törnénk egyes alkotók és a szellemi tulajdonhoz kapcsolódó jogok érvényesítése kapcsán bárki felett, azért azt lássuk be, talán lett volna lehetőség ezt peren kívül is rendezni, még akkor is, ha első megkeresésére Kat a fotós szerint nem válaszolt.

Ilyenkor mégis mire való az a híres-neves szociális média?

HOLDKOMP