Egy jó hely, ami szétrohad

Dunakeszi és Göd között, a Duna, a Kusché utca és a régi temető között terül el a völgyben két igencsak király tó és egy egészen durván rohadozó épület. A kert közepén lévő tavat két forrás táplálja.

1924-ben dr. Szakáts Nándor nyugalmazott miniszteri tanácsos vásárolta meg, hogy aztán a temető mellett sárgahomok bányát, a Duna mellett sóderbányát nyisson. Az 1930-as években kis gazdaság működött itt, ami friss tejjel, zöldséggel, gabonával látta el a környék lakóit.

Akkor rengeteg gyümölcsfa is volt ott. Reggel-este lófogattal szállította házhoz a friss tejet, meg a friss tojást, meg a mindenféle idilli ilyen izéket. A II. világháború után persze gyorsan kiderült, hogy mindenki fasiszta, szóval az államosítással a gazdaság megszűnt. A kommunizmusban persze annak rendje és módja szerint tábort csináltak belőle, amivel szépen sikerült szét is baszni. Mostanra az egész villa teljesen le van rohadva, Dr. Szakáts Nándor 1957-ben halt meg Kisnémediben.

A terület jobb sorsra érdemes kis gyöngyszem a várostól konkrétan egy köpésre, ami szépen lassan az enyészeté lesz. Kész mázli, hogy lehet itt pecázni. Ha felmegy a látogatottságunk, megvesszük szerkesztőségnek.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!