Elon Musk a zűrbe készül

Izgalmas napokat tudhatnak maguk mögött az űrkutatás rajongói, Sir Richard Branson ugyanis vasárnap reggel bevállalta a többnyire rivalizáló milliárdosok közül elsőként, hogy űrhajóba száll és megnézi a világűr peremét.

Branson egy kiváló személyiség, 2004-ben alapította meg a Virgin Galactic űrvállalatot, és ha valakinek felrémlene a Virgin, mint zeneműkiadó, az nem véletlen, ez ugyanaz a Branson, akinek a Sex Pistols lemezeinek kiadását is köszönhetjük.

A vásárnapi küldetés kiindulópontjára Elon Musk, a SpaceX extrovertált multimilliárdos vezére is elkísérte, rendhagyó módon mezítlábas közös fotót tettek közzé a Twitteren, a 70 éves Branson a jelek szerint közeli barátságot ápol a másik űrbolonddal.

A történet itt azonban nem ért véget, a Sunday Times kérdésére Sir Richard elmesélte, hogy Musk a kereskedelmi űrmissziók egyik első fizetős vendége lehet, ugyanis letette a 10000 dolláros előleget, amelyet majd 2022-ben használhat fel a várhatóan 250000 dollárba kerülő járaton.

Az örök fanyalgók sem maradtak csócsálni való nélkül, hiszen a Unity 22 űreszköz valójában nem lépte át a világűr határának tartott Kármán-vonalat, azonban a NASA máshogy számol, szerintük igenis egy űrrepülő a VSS Unity, a Spaceport America pedig egyike az első kereskedelmi űrkikötőknek.

A zűr tehát végtelen, ne is akarjunk igazságot tenni, a teljesítmény igencsak megsüvegelendő még akkor is, ha a SpaceX már orbitális pályára juttatja a Dragon űrkapszuláit, Elon Musk csapata a hatalmas Starship űrhajókkal pedig a Mars kolonizálását célozná meg az elkövetkezendő évtizedekben.

A következő szuborbitális milliárdos Jeff Bezos korábbi Amazon vezér lehet, a tervek szerint a Blue Origin az Apollo 11 küldetés 52. évfordulóján, július huszadikát juttathatja pályára Elon Musk legismertebb riválisát, hiszen ők ketten folyamatosan váltják egymást a világ leggazdagabb embere pozícióban.

Bezos a fivérével Markkal és egy rejtélyes ismeretlennel utazhat együtt, aki egy aukción 28 millió dollárt fizetett a New Shepard egyik üléséért.

A Virgin mostani emberes repülése sorrendben a negyedik volt, a vállalat különleges űrjárművének korábbi kísérletei során a vezető mérnök halálával kellett szembesülniük egy rosszul tervezett gomb miatt, akkor a szárny rögzítőmechanizmusát olyan rossz pillanatban sikerült oldani, hogy a gép szétszakadt a fellépő aerodinamikai erőhatások következtében.

A hatszemélyes repülő mostanra egész biztonságosnak tűnik, Elon Musk nem véletlenül választotta a baráti lehetőséget.

HOLDKOMP