Elon Musk készítheti a következő holdkompot

A NASA 2021. április 16-án kihirdette az Artemis program leszálló moduljára kiírt pályázatának nyertesét és némi meglepetésre Jeff Bezos jegyezte Blue Origin elől elhappolva a 2,9 milliárdos megbízást a SpaceX lett a győztes befutó.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a 2024-re tervezett új Hold-program öles léptekkel haladt a maga útján, a következő generációs holdkomp (Lunar Lander), vagy újabb nevén Human Landing System tervezésére összesen 967 millió dollárt osztottak szét a védelmi rendszerek fejlesztéséből ismerős Dynetics, a Lockheed Martin és Northrop Grumman hadi- és légiipari óriáscégeket is tagjai között tudó Blue Origin konzorcium és a newcomer SpaceX között, hogy mostanra kettőt jelöljenek ki a redundancia előnyeit szem előtt tartva a további fejlesztésekre. Ezért meglepő, hogy végül egyedüliként csak a SpaceX maradt.

Annak fényében persze kevésbé meglepő, hogy Elon Musk űrvállalata szoros együttműködést alakított ki az amerikai űrügynökséggel, működő kereskedelmi rakétaprogramot fejlesztettek és már a második emberes küldetésüknél tartanak a Nemzetközi Űrállomás egyedüli amerikai kiszolgálójaként, ahonnan az oroszok Szojuz és Progressz űreszközeit szorították ki.

Ugyancsak komoly érvnek bizonyult a lassan a tesztfázis végére érő hatalmas Starship űrrakéta, amely nem csupán a személyzetet, hanem száz tonna hasznos rakományt is képes lehet feljuttatni a világűrbe, elérhető távolságba hozva térben és időben a Holdat követően a Mars meghódítását is.

Jelentős lökést adhatott az Artemis programnak továbbá Joe Biden amerikai elnök közelmúltbéli bejelentése, miszerint 2022-ben 24,7 milliárd dollárt szám a költségvetés a tervek finanszírozására, így egyre kevésbé kell attól tartani, hogy a program további halasztásáról kellene dönteni, az előző év novemberében bemutatkozott 18 asztronauta kiképzése zökkenőmentesen folytatódhat és hamarosan az első nő és az első színes bőrű űrhajós is megteheti mérföldkőnek számító lépéseit égi kísérőnk felszínén.

Update: jelen poszt publikálását követően Elon Musk a Twitterén erősítette meg a NASA bejelentését

HOLDKOMP