Félmillió fürdőkádnyi sör veszhet kárba Britanniában

Szörnyű hírekről számolt be a BBC. A brit söripart csapás csapás hátán éri és bár a járvány miatti lezárások első hulláma is megviselte az ágazatot, a most kirajzolódó beer-o-calypse minden korábbi negatív várakozást felülmúlhat.

Az ügy hátterében a hordós, azaz csapolt sörök hányatott sorsa bontakozik ki, ugyanis a lejárati idők után a felhasználatlan mennyiségeket vissza kell szállítani a gyárakba, ahol azok aztán minden további cécó nélkül megsemmisítésre kerülnek. A pasztőrözött sörök lejárati ideje négy-öt hónap, ennél sokkal rosszabbul járhatnak a valódi ale-ek, ezek 9-11 hét után megbuggyannak.

Csak hogy felmérhessük gondolatban a volumeneket, érdemes átszámolni az elpazarolt 87 millió pintet olyan mennyiségekre, amiket bárkinek a tudata képes átfogni. A metrikus mértékrendszerhez ragaszkodók számára a 49,5 millió liter sem nyújt feltétlenül támpontot, de mondjuk 33 millió konyhai vízforralónyi mennyiség már kézzelfogható, vagy ha nagy léptékben gondolkozunk, akkor húsz olimpiai medence sem kevés.

Mégis a BBC tudósai kellett, hogy a segítségünkre siessenek a nagyságrend tudatosításához, kiszámították, hogy 495000, azaz közel félmillió átlagos vízmennyiséggel feltöltött fürdőkád a legbiztosabb támpont, hiszen ki ne fürdőzött volna már vagy fürdőzne szívesen nyakig sörben, hogy átérezhesse a veszteséget?

39000 helyszínen csapoltak sört a pandémia előtti időkben, ezek most kényszerűen zárva tartanak és ugyan a kormányzat egyszeri támogatással, aztán folyamatos kompenzációval igyekszik megőrizni a munkahelyeket, a Red Lion söröző tulajdonosa például 16 fős személyzettel 130000 angol font főleg bér jellegű kiadással számol egyetlen penny bevétel nélkül, amit azért fizet továbbra is, mert fontos számára az alkalmazottai nyugdíja.

Ehhez képest talán eltörpül a készleteken számolt 20000, azon belül a sörön elkönyvelt 6000 font veszteség, összességében országosan mégis sokkoló a végső cech szerinti 87 millió pint, különösen ha figyelembe vesszük, hogy már az első lezárások is 70 millió pintes sörmageddonnal jártak.

HOLDKOMP