Jamaicában drámai a fűhiány

Az Associated Press számolt be majdnem helyszíni (San Juan, Puerto Rico) tudósításban a rasztafárikról és a mókás cigiről elhíresült szigetet sújtó rendkívüli körülményekről.

Esőzések és aszály, a helyi fogyasztás felfutása, az illegális termesztők visszaszorulása vezetett egy olyan ínséghez, amihez hasonlót még a sokat látott reggae zenészek sem énekeltek meg korábban.

It’s something so laughable that cannabis is short in Jamaica

Jamaica neve összeforrt a kannabisz-kultúrával, talán nem véletlen, hogy a kis mennyiség birtoklását dekriminalizáló törekvések sikerre vezettek és 2015 óta bűnügyi nyilvántartásba vétel nélkül lehet 56 gramm alatti mennyiséget igazolás nélkül személyes használatra tartani csekély összegű bírság megfizetése mellett – ha esetleg mégis lebukásra kerülne sor, ugyanakkor a szakrális lélekápoló, gyógyászati és részben a rekreációs használat engedélyezett ha a beszerzés igazoltan az erre a célra létrehozott szaküzletekben történik. Vagy akár otthon a négy fal között legfeljebb öt cserépnyi, magáncélú használatra tartott házinövény nevelgetése is egy lehetséges opció.

Ha ennyire laza a helyzet, akkor hol lehetne mégis gubanc? A kérdés sokrétű. Először is ott volt a tavalyi hurrikánszezon, ami amellett, hogy szokatlanul nagy mennyiségű csapadékot hozott, egyszerűen letarolta a termőterületeket, így a gazdák vetemény nélkül maradtak. A helyzetet súlyosbította, hogy az érkező szárazság egy időre esett a járványügyi kijárási korlátozások bevezetésével, így azok, akik a hagyományőrző kézműves módon éjjelente öntözték volna a dédelgetett cserjéiket, este hat után az otthonaikban ragadtak, mert a járműveket szigorúan ellenőrzik a hatóságok, gyalog pedig a településektől és rendészeti szervektől nem ritkán távoli, méretgazdaságossági okokból néhány holdas területek nem igazán kezelhetők.

It destroyed everything

Daneyel Bozra, egy helyi fűkertész drámai hangon ecsetelte a Jamaica délnyugati részén uralkodó szituációt, Accompong települést még a 18. századi szökött rabszolgák, a Maroon-ok alapították és ezt a történelmi falut gyakorlatilag megsemmisítette az időjárás, tízezer dolláros veszteségeket okozva az egyes botanikus gazdálkodóknak.

Kenrick Wallace két holdnyi földön foglalkoztat húsz idénymunkást, a számításai szerint 18000 dolláros veszteséget szenvedett el, a megszokott termésátlag 7-800 fontjához képest csak 300 körüli hozammal számolhatott, ami a felét sem éri el a normális körülmények közötti kihozatalnak. A gandzsa-turisták elmaradása lyukat ütött az illegális forgalom bevételeinek alakulásába.

Mindeközben az a néhány turista, akik eljutottak álmaik marijuana kéjutazására, arra panaszkodik az online utazási tapasztalatokban, hogy nincs elég fű az utcákon, vagy ha mégis, akkor baszott drága, mert a legálisan beszerezhető ára öt-tízszerese a csempészárunak, így aztán hiába a törvény szigorának lazítása, ha potyára érkeztek a füves fütyik filmes Kánaánjába.

HOLDKOMP