Gyakorlati darwinizmus – hogyan haljunk szörnyet egy nemzeti parkban

Laura Brown jóvoltából jelent meg a Budget Travel hasábjain egy kiváló összefoglaló, hogyan érdemes bekerülni a hírekbe – pusztán azáltal, hogy örök emlékként meglátogattunk egy nemzeti parkot az USÁ-ban.

Porcelain Springs in Norris Geyser Basin – Jim Peaco – August 2013

A Yellowstone méltán világhírű a csodás tájairól, a gejzíreiről és a forróvizes medencékről – utóbbiak különösen vonzzák a látogatókat. A “hot potting” nevű bolondéria olyan kihívásokra sarkallja egyiküket-másikukat, hogy a józan észt és életösztönt félretéve megmártózzanak a gyakran nem csupán forró, hanem a vulkanikus eredetnek hála igencsak savas vagy lúgos kémhatású hullaúsztatókban. A történelmi feljegyzések szerint a park 22 életet követelt a hasonló veszélyeket keresők egyre csak gyarapodó táborából. 2016-ban például egy testvérpár döntött úgy, hogy a tiltások, táblák, kerítések ellenére megközelíti a Norris Gejzír medencéjét, amiről közismert, hogy a legforróbbak közé tartozik a környéken. Colin Scott épp csak a lábujja hegyét akarta belemártani, amikor megcsúszott és belepottyant a savas fürdőbe. A teste szinte teljesen feloldódott, csak a két flip-flop maradt utána. A nővére időközben segítségre talált, őt sikeresen kimentették.

A magaslatok kedvelőinek sem kell egy kis félelemérzet kedvéért sokat utazni, az Angels Landing az egyik kiváló helyszíne a váratlan elhalálozásnak. Az 1500 láb magasságba egy fél mérföldes kapaszkodó vezet fel, a gerinc néhol mindössze öt láb (kb. másfél méter) széles és csak egy acéllánc választja el a látogatókat a mélységbe zuhanástól. Szerencsés esetben, mert 2004 óta tízen vesztették életüket a meredély széléről a Zion-kanyonba pottyanva.

A Shenandoah Nemzeti Park a hosszabb túrák kedvelői számára kínál közeli ismerkedési lehetőséget olyan természeti veszélyforrásokkal, mint a hirtelen lecsapó viharok, a fagy vagy akár a vadállatok. Arra viszont a legkevésbé sem számítanak, hogy egy sorozatgyilkos ólálkodhat a környéken, és mint kiderült, a legdurvább horrorfilmeket megszégyenítő sorsra juthatnak ártatlan áldozatok ha ott éjszakáznak a vadonban. 1996-ban Julie Williams és Laura Winans átvágott torkú, meztelen testére bukkantak az Appache ösvény mellé dobva és ugyan volt gyanúsított, Darrell David Rice személyében a “Route 29 Stalker” néven elhíresült bűnöző került a nyomozók látókörébe, azonban a vádakat végül ejtették és az ügy azóta is megoldatlan.

Timothy Treadwell – minden jószándék ellenére – lett a végső bizonyítéka annak a mondásnak, hogy “a medve nem játék”, miután tizenhárom éven keresztül a grizzly-k életét tanulmányozta a Katmai Nemzeti Parkban, az alaszkai nyarak alkalmával a Grizzly People alapítvány környezetvédelmi aktivistájaként. Az utolsó útjára magával vitte a barátnőjét is, aki kimondottan félt a vadállatoktól – mint kiderült, nem is alaptalanul. Az ellátmányt szállító repülőgép vezetője néptelenül találta a táborhelyüket és a helyszínre érkező mentőcsapatok egy dühös hím medve által védett területen bukkantak a maradványaikra, egy koponya torzójára és egy alkarra, amin a karóra meglepő módon még járt. Ugyancsak találtak egy működőképes kamerát, aminek az utolsó hat percnyi felvételén az áldozatok sikolyai hallhatók. Azzal kerültek be park történetébe, hogy ezzel egyben az első ott feljegyzett halálos medvetámadást is sikerült dokumentálni.

Ugyancsak említésre méltó még a Death Valley, ahol egy alkalommal egy asszony egyetlen éjszakát szeretett volna eltölteni a gyermekével, a GPS útmutatásait követve letért az útról, majd miután sikeresen elhárított egy defektet a murvás szakaszon, talán eltéved, de az biztos, hogy nem talált rá a visszafelé vezető útra, a sivatagba egyre mélyebbre hatolva végül egy homokcsapdában kötött ki. Alicia Sanchezre öt nap után az Egyesült Államok legforróbb részén akadtak rá teljesen kiszáradva, Carlost viszont már nem tudták megmenteni.

Végül, de nem utolsó sorban érdemes megfontolni, hogy a COVID-19 az ismert adatok szerint ezer fertőzöttből huszonhatot megöl. Miután a Grand Canyon május 15-én megnyitotta a kapuit a látogatók előtt a legfertőzöttebbnek bizonyult állam határán, a közösségi terek, ajándékboltok, mellékhelyiségek új, eddig ismeretlen veszélyforrásokat jelenthetnek a kalandvágyók számára.

A posztban szereplő képek az alkotóik tulajdonát képezik, a megjelenítésük ismeretterjesztő célokat szolgál.

HOLDKOMP