Háton szárnyaló vadlibát fotóztak

Az elsőre Photoshop-pozitívnak tűnő, nyakatekert manővert bemutató felvétel minden látszat ellenére a természetben készült.

Vincent Cornelissen amatőr fotós és természetbúvár egy márciusi napon lett figyelmes arra, hogy milyen különösen viselkedik egy szárnyas a viharosan csapkodó szélben.

The weather was bad, so I put on my waterproofs and sat with my back against a tree looking over a lake

Hátát egy fának vetve, talpig vízálló gúnyában obszerválta a csodás természetet Arnhem mellett, Hollandiában.

A ludak hármas formációjából váratlanul az egyik kiszakad, ahogy birkóznia kellett a hirtelen változó szélnyírással. A hátára fordult a teste, miközben a feje tartotta az irányt.

A madár nem sokáig tudott így repülni, mert a szárnyakon ébredő felhajtóerő ebben a pozitúrában épp ellentétesen hat, a versenyautókhoz hasonlóan leszorítóerővé változik, ami a jószágot a felszín irányába kényszerítené.

A whiffing néven ismert jelenséget korábban más fajoknál is megfigyelték, amikor egy konkrét leszállóhelyet céloznak meg, a gyors magasságvesztéshez fejjel lefelé fordulnak, így használva ki a fordított irányba fellépő aerodinamikai erőhatásokat.

Ugyanakkor az sem elképzelhetetlen, hogy a kezdeti szárnypróbálgatások után egyre merészebb felnőttek alkalomadtán így akarják lenyűgözni társaikat és riválisaikat, hogy:

Hé, idesüss, én ilyet is tudok!

via KJZZ

HOLDKOMP