Hawaii-on esett egy kis eső

Közel másfél méternyi csapadék 24 óra alatt.

A sokat látott helyiek sem emlékeznek hasonlóra, pedig az 1940-es évek óta kaptak rendesen a természettől.

Kauai szigetén két cunamit és két nagyobbacska hurrikánt is elviseltek különösebb panasz nélkül, de most azt mondják, hogy azért álljunk már meg, ami sok az most már picit tényleg sok.

Nadine Nakamura a North Shore közösség elnöke ezt találta nyilatkozni:

The rain gauge in Hanalei broke at 28 inches within 24 hours… In a neighboring valley, their rain gauge showed 44 inches within 24 hours. It’s off the charts.

Akkora volt a zuhé, hogy nincs olyan diagramjuk amire ráférne, átszámolva a 44 inch az kb. 111 centi, 1110 milliméter.

Összeshasonlításképp Magyarországon 24 óra alatt a legtöbb csapadékot Dad községben mérték, csekélyke 240 milliméter esett.

De persze Hawaii nem viccel ha viccről van szó, a NWS (National Weather Service – nemzeti meteorológiai szolgálat) szerint 50 inch, azaz kb. 1270 mm volt a mért érték, aztán olyankor előfordul, hogy itt-ott kicsit több is csurran cseppen, nem kizárt a másfél méter sem.

Földcsuszamlások és kiáradt folyók színesítették a helyiek életét, a Hanalei folyó egyenesen új medret talált magának, annyira nem fért a bőrébe. A színesítés is komolyan értendő: a címlapfotón látható vöröses szín sem a véletlen műve, a vas, pontosabban vasoxid azaz rozsda tartalmú ásványok alkotnak szép kontrasztot a kék tetőkkel.

A Wainiha és Haena felé vezető egyetlen utat a Kuhio Highway-t teljesen elmosta az eső, hónapokig nem is fogják tudni újranyitni a helyi hatóságok szerint.

Itt éppen mentik a boldog turistákat, Beaux Birch ölelgeti Diana Penchoff barátnéját a helikopterezés előtt

Kawika Winter, a helyi természeti erőforrások felelőse felhívta rá a figyelmet, hogy ugyan nem túl gyakori a jelenség, legutóbb 1905-ben figyeltek meg hasonlót, szóval 100 évente azért előfordul.

De ki nem találnátok: megint mások szerint a globális klímaváltozás felelős ezért is.

Jöhet a zombiapokalipszis.

forrás és bővebben: L.A.Times

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!