Hazaáruló herceg? #3

Edwardot, a wales-i herceget 1941-ben száműzték a Bahamákra kormányzónak

Nem volt ez előzmény nélküli lépés. Komoly gyanúba keveredett, hogy elárulhatta a francia védelmi vonalak gyengeségeit, ezzel elősegítve a náci megszállást.

Egy gyanú, még ha elég alapos is, persze nem lett volna feltétlenül elég, ennek ellenére nem kapott több katonai feladatot. A megszállást követően a hercegi pár, Edward és Wallis 1940-ben Dél-Franciaországba költöztek és élték tovább a társasági életet, mint ha mi sem történt volna.

Szinte nem létezett olyan titkosszolgálat a szabad világból, amelyik ne figyelte volna őket. Az FBI Hoover direkt utasítására, az MI6 VI. György király és a brit miniszterelnök direkt utasítására.

Megdöbbentő jelentések születtek a hercegi pár tevékenységéről. Rendszeresen tartottak fenn kapcsolatokat a brit fasisztákkal, francia náci szimpatizánsokkal, egyes feltételezések szerint nem csak nácibarátok voltak – bár Edward nem rejtette véka alá Hitler és a rendszere iránti elfogultságát -, de egyre inkább úgy tűnt, hogy tevőlegesen kémkednek. A társaságuk nem náci vonzalmú tagjairól szolgáltathattak információkat.

Amikor az ellenállás kezdett élénkülni, veszélyben érezték magukat és átköltöztek az elméletileg független Portugáliába.

Portugália volt akkoriban a kémkedés melegágya, mindkét ellenséges oldal szinte összes országa delegált oda kémeket.

A pár egy hatalmas alapterületű rezidencián rendezkedett be, főúri körülmények között.

Az MI6 ahogy szorosabbra vonta a megfigyelést, kiderítette, hogy az ingatlan tulajdonosa egy vagyonos portugál kalandor. Akkor kezdett el megrémülni a brit udvar, amikor a király tudomására jutott, hogy ez az illető nem csak nácibarát, de nagy címletű német értékpapírokkal kereskedik és nyilvánvalóvá vált, hogy részt vesz a megszállt területekről összeharácsolt vagyon tisztára mosásában. Egyértelmű volt, hogy kémtevékenységet is folytat és a hercegi pár a befolyása alá került.

Az MI6 a legjobb emberét küldte, aki be is épült a társasági életbe és elbeszélgetett a herceggel, ekkor kiderült, hogy nem rejti véka alá a szimpátiáját és támogatná a szigetország náci megszállását.

Mondhatnánk, hogy jó, csak egy tréfamester, egyfajta kalandor ő is.

De nem. A Telagraph újságírójának adott egy interjút, közölte, hogy ha a Munkáspárt és a fasiszták nyernének a választásokon, szívesen elvállalná az elnök szerepkörét. HOGY MIT? A monarchiának nem volt addig elnöke. Tehát egyszerre gondolkozott György öccsének, a királynak trónfosztásáról és a fennáló parlamentáris rend felszámolásáról.

A katonai cenzúra azonnal letiltatta az interjú megjelentetését, György király őrjöngött, a kormány rangidősei haladéktalan lépéseket követeltek.

Winston Churchill volt az egyetlen józanul gondolkozó. Valamiért még mindig kedvelte Edwardot, egyáltalán nem hiányzott egy Windsor-házi botrány a háborús helyzetben, ezért 1941. májusában felajánlotta neki a Bahama-szigetek kormányzója címet. A herceg visszautasította.

Kisvártatva az MI6 kiderítette, hogy a pár Portugáliában is kémtevékenységet folytat.

Na itt telt be a pohár. Churchill megüzente, hogy vagy a Bahamák, vagy hadbíróság. 1941. augusztusában meg is érkeztek a Bahamákra.

Tudni kell, hogy a brit birodalom akkori legnyugodtabb szeglete lehetett, mégis igazából száműzetésként élték meg. Átlátogattak Floridába, ahol a rangnak megfelelő fogadtatásban volt részük. Tehetős üzletemberekkel vették fel a kapcsolatot.

Itt álljunk is meg egy percre. Létezett egy titkos társaság a “Szoba”, kizárólag válogatott vagyonosok és üzletemberek lehettek a tagjai. És maga Roosevelt elnök. Személyesen neki jelentettek.

Tehát most már akkor figyelte a hercegéket az MI6, az FBI és Roosevelt közvetlen társasága.

Az egyik FBi jelentésből az derült ki, hogy továbbra is kémkednek, a diplomáciai és kormányzati csatornákon ugyanis hozzáfértek titkos információkhoz és a feltételezés szerint egy new-yorki tisztítóba küldött ruhákban továbbították a titkos anyagokat. Ez mondjuk akár feltételezésnek is lenne mondható, mert végül nem lett bizonyítva semmilyen formában.

Azonban történt egy nagyon különös dolog. Winston Churchill többször táviratban kérte a herceget, hogy kormányzóként és diplomataként járjon közbe az USA hadba lépéséért, hívjon össze üzletembereket és segítse a hazáját. A herceg az üzletemberes résznek eleget is tett.

Csak mint utólag egy levelezésből kiderült épp az ellenkezőjét hirdette. Anglia elvesztette a háborút. Túl késő beavatkozni. Az amerikaiaknak nem érdeke egy távoli kontinens belügyeibe beleszólni. Ez természetesen eljutott Roosevelthez is.

Akárhogy is nézzük, ez már tevőleges hazaárulás volt.

És akkor jött 1941. december 7. Pearl Harbor. Az USA rá három napra hadat üzent a németeknek.

A hercegi pár szerepe végleg érdektelenné vált.

Végül soha nem költözhettek vissza a szigetországba.

A kép 1951-ben készült Biarritzban.

 • ApuElcseszettÉleteVagyok

  más ezért golyót kapott volna és a csatornában végzi.

  • rontóbogár

   azt érdemelnék.

  • Coburg-Gotha leszátmazottként. Csiga-biga gyereki, kő a háza dideki, szopsz tejet vajat, lesz@rod a hajad….
   “Az aljas vérvágy netovábbjaként Canada lebombázta a Baldwinokat :D”
   Bulldog újévet és ébreggy föl.

 • The Winter Soldier ⭐
  • 

   csak azért, mert a winter soldier néhány színésze is játszik benne? 😛

 • egyedi

  nagyon durva

 • Do1grothy, a Vörös Cipellős

  Ez egy érdekes sztori, köszi.

  • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

   Az előző Windsorosokat olvastad?
   Csak mert ez egy miniszéria utolsó epizódja volt.
   Az Edwardost a belinkelt alapján vissza tudod kattintgatni, de volt egy Györgyös is.

 • The Winter Soldier ⭐

  Miért nem küldtek utána valami zongorahúros bérgyilkost?

  • Sajnálom, hogy nem látsz át a szitán most.
   Ezzel a cikkel a holdkomp hivatalosan is beengedte a zsilipbe az “alient”.
   Marten McLain Böde ante portas… illetve már bent van 🙁 RIP holtcump

   • The Winter Soldier ⭐

    Heeeee?

    • 1.)
     A flanszia védelmi vonalak nyitott könyv volt minden érdekelt számára.
     2.)
     A megdöbbentő -mint tudatlanság- z, hogy milyen fennhéjázó ostobasággal jelent ki bárki bármit tényként úgy, hogy ugyanabban a mondat szerkezetben ismeri el a feltételezéseken alapuló conceptet ami alapján a verdictet is propagálja.
     3.)
     Minden celebrity, a populi fókuszában van. Azért az ami. Ez egy basic rendszer-kezelési dolog….mint az köztudott Mr. Teufel.

     Itt A “cikk” 10. soránál megálltam scriptelni azt ami crap.

     Mégiscsak úri hölgy vó’nék, vagy miafaszom?!

     • The Winter Soldier ⭐

      A rosseb.

     • Alcohol, Méz, Propolisz, Cukor, Black Powder, Hyperol, Pisa, Ecet, Nyírfa , Fokhagyma, Ima, Ráolvasás.
      A Sebek gyógyítására, hogy ne legyen a seb rossz.
      Gyógyulás a cél.

 • Manócska

  Szép munka volt!
  Ezek szerint revideálnom kell a régi megállapításomat, semmi hazaszeretet nem volt a fickóban.

%d bloggers like this: