Hogyan (NE) vegyünk karórát #10 – holdfázis

A holdfázis talán a legfeleslegesebb komplikáció a karóráknál.

Éppen ezért szerethető a maga értelmetlenségében.

De mit is érdemes tudni a holdfázis kijelzésről? A teliholdak jelenleg 29,5 naponként követik egymást, persze nem volt ez mindig így. A Hold ugyanis fokozatosan távolodik a Földtől, néhány milliárd év múlva el is szabadulhat szülőbolygójától és akkor kilépünk a végtelen űrbe. A telkünkről majd integetünk.

De addig is érdemes megfontolni egy holdfázisos óra beszerzését, mutatok kettőt, ezeket bátran vehetitek.

Kvarc Citizenekről már volt szó az előző adásban:

Ez az egyik (másik) kedvencem, a holdfázisos, pointer dátumos nagy kalendáriumos Citizen. Alul a fehér pötty aktuálisan a telihold, de a fogyó és telő Holdat nagyon szépen követi. Sötétben, egy krumplival fotóztam, így látványos.

A nagy kalendárium annyit tesz, hogy a pointer dátumon (az a piros bigyó a szélén, éppen november ötödikén áll) kívül mutatja a hét napját és a hónapot is.

Raktam rá egy kék színű, valódi cápabőr szíjat, így teljesen jó öltönyös órának is, de amúgy hétköznapi hordásra is alkalmas.

A svájci órákról ebben a sznob vasárnap miniszériában eddig kevés szó esett, de erről is írok majd még 8-10 posztot, egyelőre ezt ajánlanám a holdfázisos órák iránt érdeklődők figyelmébe: kvarc Certina DS-8 Precidrive.

Egyszerre tudja a két legfeleslegesebb komplikációt, azaz holdfázisos és stopperes (kronográf). Eléggé must-have. Főleg a Precidrive miatt, azok a szerkezetek elképesztően pontosak.

De hogy mit ne vegyetek? Kamu holdfázist. Vannak 24 órás kijelzős karórák, egyeseken egy hold szimbólum mutatja, hogy nappal van vagy éjszaka. Hátööööö, azért kinézek az ablakon, elég hamar kiderül, ha nappal van.

Van még a mechanikus holdfázisos karórák világa, ott a határ a csillagos ég. 80-100 ezer dollár is lehet a manufakturális, öröknaptáras felső kategória vége, azért na! A józan ész szabhatna határt.

Előzmény itt:

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!