Hogyan NE vegyünk karórát #2

Soha ne vegyen senki hamisítványt. Se ruhát, se táskát, se cipőt, de karórát különösen ne!

A hamisítványokat úgy a legegyszerűbb felismerni, hogy replika néven próbálják eladni, márpedig a karórák esetében a replika eufemizmus az esetek 99%-ában távol-keleti, leginkább kínai hamisítványt jelent.

De miért ne tegyünk ilyet, amikor az eredeti karórák drágák és ezek tök ugyanúgy néznek ki? Hát épp azért, mert nem a márkajelzés jogtulajdonosa a gyártó, ennek megfelelően gyakran ócska, beázó tokban kapni egy ócska kínai szerkezetet, ami meg sem közelíti az eredeti szerkezet paramétereit és minőségét. Vannak persze ún. klón szerkezetek, ezek jellemzően lejárt szabadalmi védettségű svájci alapkaliberek koppintásai, de kidolgozásban messze elmaradnak az elég precízen gyártott svájciaktól. És akkor a mutatók, számlap, ha van ráma vagy lünetta minőségéről nem is beszéltünk.

Hogy mi mindent hamisítanak? Mindent. Felesleges márkaneveket bedobni, tényleg mindent a legolcsóbb japánoktól a legdrágább svájci manufakturákig.

Ennél persze egy fokkal rosszabb eset ha valaki kellően szerencsétlen és másodkézből eredetinek mondottként venne jó drágán hamisat az eladó állítása alapján. Olyankor leginkább egy jobb órás vagy ha van hazai képviselet, akkor márkaszerviz tudja megmondani tok nyitásakor, hogy az adott darab nem eredeti vagy mondjuk összelegózták, azaz a tok, a számlap, a mutatók, a szerkezet és a korona nem passzolnak össze.

Mire számíthat az, aki tudatosan vesz hamisítványt?

A magyar Btk. a birtoklást is bünteti. A joggyakorlatban ez annyira nem érvényesül, mégsem érdemes kockáztatni. De hamis órával senki ne menjen például Olaszországba, kb. 5000 EUR a büntetési tarifája hamisítvánnyal a kézen flangálni.

Számíthat továbbá némi megvetésre. Ha egy olcsó japán hamisítványát hordja, hát legfeljebb kinevetik. Ha egy olcsóbb svájci hamisítványát hordja, megvetik. Ha egy drágább svájci hamisítványát hordja, megvetik és leköpik. Ha egy nagyon drága svájci hamisítványát hordja, megvetik, leköpik és a szemgödrébe hugyoznak.

De mit tehetünk mégis, létezik valami köztes megoldás? Hiszen korábban arról volt szó, hogy ne vegyünk drágán se karórát.

Természetesen igen.

Vannak például az ún. tribute órák, ezek korábbi historikus modellek stílusjegyeit használva készülnek, saját márkanév alatt, többnyire normális supporttal. Ezek az órás közösségekben is teljesen elfogadottak, bár olcsónak éppen nem mondhatók. Presztizsük nulla.

És ott van még az 1%-nyi valódi replika, amikor maga a gyártó a névhasználati jogok birtokosaként egy elődmodellt támaszt fel valamilyen alkalomból. Ilyenről lesz külön poszt.

A következő posztok egyike pedig arról fog szólni, hogyan vehetünk mégis jó minőségű karórát reális áron.

Előzmény itt:

HOLDKOMP