Itt nincsenek cápák, nyugi!

We’re gonna need a bigger boat.

Amikor először jártam Horvátországban a tengerparton megkérdeztem a szállásadónkat, hogy vannak-e itt cápák. Egy lesajnáló mosolyt kaptam (na, még egy barom turista aki túl sok cápás filmet nézett), és biztosítva lettem afelől, hogy itt aztán nincs egy darab se, sosenem is volt. Hazatérve a nyaralásból utánaolvastam kicsit a témának, és igencsak meglepődtem. Tisztában voltam vele, hogy a Földközi-tengerben természetesen vannak cápák szép számmal, de ami szembe jött az megdöbbentett:

 

 

Igen, ez itt a nagy fehér cápa, Spielberg filmjeinek egyik főszereplője. Kicsit mélyebbre ásva nyilvánvalóvá vált, hogy nem csak vendég a Földközi térségben, hanem konkrétan itthon van. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy nem is olyan rég rendszeresen találkoztak a halászok és sajnos néha a vízi sportok kedvelői is kapitális példányokkal.

1987, Málta. Alfredo Cutajar zsákmánya egy tekintélyt parancsoló nőstény volt. A halász hajója mindössze 15 láb hosszú volt, a cápa sokkal nagyobbnak bizonyult annál, így természetesen esélytelen volt kiemelni a vízből. Lassan vontatva elérték a kikötőt ahol félig-meddig partra cibálták, de itt el is akadtak. A kikötőben lévő daru egyszerűen nem bírta el az állatot. Ezért visszatolták a vízbe és elvontatták egy másik kikötőbe ahol egy nagyobb daruval ki tudták emelni végül a cápát. Itt lemérték a hosszát, ami kicsivel több, mint 7 méter volt (ezt később megcáfolták, a becslések szerint „mindössze” 5 és fél méteres volt). A boncolásakor a gyomrában találtak egy egészben lenyelt kék cápát, egy három darabban lévő delfint, és egy teknőst.

 

A Földközi-tengerből kifogott fehér cápák körülbelül 80 százalékában delfinmaradványokat találtak a halászok zsigereléskor. Egyértelműen látszik, hogy ebben a térségben a delfin a fő táplálékforrás, szemben például a Dél-afrikai területekkel ahol ezt a hálátlan szerepet a fókapopuláció kapta. A másik fontos szereplő a tonhal, ami méretéből fakadóan megfelelő egy két tonnásra növő hal energiaszükségletének a kielégítésére. A környezetszennyezés és a túlhalászás mára megtizedelte mind a delfin mind a tonhal állományt, ezzel együtt érthető okokból a nagy fehér jelenléte is csökkent. Mára már odáig fajult a helyzet, hogy csupán néhány évente jelentenek észleléseket, a búvároknak pedig szinte esélyük sincs a víz alatti találkozásra. Amit ugye nem feltétlenül bánnak…

1989, Olaszország. Luciano Costanza lemerül a Baratti öbölben, hogy egy körülbelül 30 méter mélyen fekvő kábelről eltávolítsa a rárakódott szemetet, törmeléket. Fia Gianluca Costanza és barátja Paolo Bader a hajón marad. Costanzo a tengerfenéken rájön, hogy nincs egyedül, egy hatalmas nagy fehér jelenik meg, és elkezdi üldözni. A búvár pánikszerűen menekül és eléri a felszínt, ahol elkezd tempózni a hajó felé miközben ordítva segítséget kér. Paolo és Gianluca beindítja a motort és megpróbálják elérni a bajban lévő férfit, az azonban nem sikerül. A cápa megragadja a búvárt a mellkasánál és eltűnik vele a víz alatt. A kiérkező hatóságok megkezdik a kutatást, de csak minimális emberi maradványokat találnak, például egy lebegő májdarabot, amiért éppen a sirályok harcolnak. A tengerfenéken megtalálják a búvár felszerelését, amin egyértelműen látszik a támadás hevessége. A búvárpalackon mély karcolások, az ólomövbe beágyazódva pedig két kitört fogat találtak a vizsgálatok során. Ezekből tudtak tippelni az állat méretére, ami nagyjából 6 méter köré tehető. A fiú maga kéri a búvárokat, hogy fejezzék be a további kutatást, mert fél, hogy másvalakinek is baja esik a vízben.

Az ilyen heves támadás nagyon ritka jelenség, a cápa rendszerint egy harapás után odébbáll, ugyanis nem szereti az emberhúst. Legalábbis a mostani kutatások erre utalnak. Felmerül a kérdés, hogy akkor mégis miért harap egyáltalán, esetleg geciségből? Nos, nem, kíváncsiságból. Ezek az állatok rendkívül érdeklődők, és ha felkelti valami a figyelmüket, akkor azt megvizsgálják. Mivel kezük nincs, ezért kénytelenek az állkapcsukat használni erre a célra, ami sajnos tele van borotvaéles fogakkal. Amennyiben sikerült egy embert „megvizsgálni”, az állat általában rájön, hogy ez nem az a táplálékforrás amire ő kifejezetten vágyik, és odébbáll. A sérült embert ez persze már ritkán vigasztalja, épp azzal van elfoglalva, hogy még az elvérzés előtt kiérjen a partra. Nem túl kellemes elfoglaltság.

Szerencsére azonban nem kell attól rettegnünk, hogy belebotlunk a nagy fehérbe miközben mondjuk az olasz tengerparton pancsikolunk. A 2000-es évekre az észlelések extrém ritkává váltak, a cápák ritkán jönnek ki partközelbe, a mélyebb déli vizek felé húzódtak, valószínűleg követve a táplálékforrásaikat. Elvétve akad egy-két eset, ami bizonyítja, hogy néha még jelen vannak az adriai térségben például.

2003, Horvátország. Jabuka szigete mellett a halászok hálójába akad egy 5.7 méter hosszú példány, és nem sikerül kibogozni a hálóból. A fedélzetre emelik ahol elég hosszú haláltusa után az állat végül kimúlik. A halászok tudják, hogy ha egy ekkora döggel behajóznak a kikötőbe, akkor másnap a horvát tengerparton hirtelen rengeteg hely lesz, mert a turisták többsége a víz közelébe sem lesz hajlandó menni. Megszületik a mesteri terv, pár fogat megtartanak szuvenír gyanánt, a testet pedig visszalökik a tengerbe. Az eset természetesen nem marad titokban, a helyszínen készült fotó kiszivárog a médiába, és óriási botrány kerekedik.

2008, Horvátország. Damjan Pecek Vis szigete mellett szigonnyal halakra vadászik, amikor egy körülbelül 5 méteres cápa támadja meg. A bal lábát éri harapás, de sikerül megúsznia ennyivel az esetet, ugyanis a hal kopoltyúit tépve és a fejét püfölve sikerül azt elriasztania. Nagyon valószínű, hogy a búvár övére fűzött elejtett halak miatt történt a támadás. Ez volt az utolsó eset, azóta tudtommal nem történt incidens.

A környezetvédelmi rendeleteknek köszönhetően a tonhal állomány szép lassan magához térni látszik a térségben, érdekes lesz megfigyelni, hogy vajon ez visszavonzza-e a nagy fehéreket az északi vizekbe. Én pedig soha többé nem fogom elhinni senkinek, hogy „itt  nincsenek cápák”.

 

 • Bernard Black

  ezt a cápaparát nem értettem sosem, én se örülnék neki, ha megkóstolna, de nincs rá túl sok esély… kb annyi, bár nem néztem utána, mint hogy belefuss egy medvébe valahol a Börzsönyben. Lássuk be, az emberek olyan unalmasak, hogy a cápa se kíváncsi rájuk

  • SpaceWolf

   Ez valószínűleg onnan fakad, hogy egy teljesen idegen közegben vagy és gyakorlatilag semmilyen esélyed nincs, ha megtámad. Nyilván borzasztó kicsi az esélye, hogy cápával találkozz, de azért valamennyi csak van. A Jaws pedig belerakta az emberekbe az ideget rendesen, akárki akármit mond (rohaggyámeg Speilberg, miattad fostam kisgyerekklént még a Balatonban is).

   • Bernard Black

    a Balatonban tökre örültem, amikor szembejött egy angolna, el is újságoltam a haverjaimnak, hogy ez mekkora menőség már, erre az egyik srác azért kezdett aggódni, hogy beleúszik a gatyájába.

    Nem úszott.

    Én mondjuk a tengeri sünök miatt parázom, pedig még sosem sikerült belelépni, de érzem, hogy csak idő kérdése (bár az is sokat segít, ha nem jutok el a tengerhez)

   • Ziles Gizi

    Kozsó óta tudjuk, hogy márpedig a Balatonban csak delfinek laknak!

  • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

   Globálisan összesen 100-as nagyságredbe esik az ismert cápatámadások száma.
   Nem is a Nagy Fehér az elkövető, asszem a bikacápa a legjelentősebb támadó.

  • Ziles Gizi

   Én vagyok a barom turista mert én annyira félek, hogy emiatt nem búvárkodtam még sohasem. Erdőbe járok gombászni de még soha nem paráztam attól, hogy szembe jön egy medve, vaddisznó volt már. Szóval ezt a cápás dolgot én beszoptam rendesen és a tudománynak sem hiszek. Márpedig azok engem megennének 🙁

   • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

    Az erdei cápák miatt azért kicsit aggódnék.

    • Ziles Gizi

     Mindig van nálam bicska 🙂

     • Bernard Black

      így is kell! meg szikravető és iránytű, akkor is, ha a sarki közértbe megyek

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Nem hiszed el, de van szikravetőm. Kínai, egyszer megrendeltem poénból, de tényleg veti a szikrát.

     • Ziles Gizi

      Meglepődtem volna ha nincs ilyened! 🙂

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Az milyen fura, hogy én is.

     • Bernard Black

      nekem meg magyar van baszki. és veti, bár érlelődik egy mora companion mg fillérekért, mert nyilván nincs még elég késem

   • Bernard Black

    azért a vaddisznó is tud csúfoskodni, két szomszéd kutyája is megjárta már, mondjuk mindkettő megúszta, de hát akkor is. a szomszéd telekre járnak túrni. de a legtöbb állattal az van, hogy nem direkt gecik, ha nem hozod rájuk a frászt, persze hogy elkerülnek, hát mit kezdjenek mán veled, na.
    oszt a jaws után úgy állították be a fehér cápákat, mint akik direkt ki akarnak baszni az emberrel.

    • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

     Feszítő kérdés: az ember úszik gyorsabban vagy a vaddisznó?

     • Ziles Gizi

      Amióta Phelps alulmaradt a cápával szemben sanszos, hogy a vaddisznó is leúszná.

     • Bernard Black

      egyszer elmentünk inni néhányan a margitszigetre, és csúful berúgtunk és eltévedtünk (a Margitszigeten, baszki), és épp áradás volt, másnap meg jöttek a hírek, hogy odasodort egy vaddisznót a víz, és a haverom, akivel ott kóboroltunk részegen a sötétben, meg volt róla győződve, hogy a jóemberek engem néztek vaddisznónak (pedig szerintem őt)

     • Magister Ludi

      Passz, de a vadmalacok kibaszott jól úsznak és kilométereket képesek.

     • A medvedisznóember.

   • A gyilkos galóca komoly ellenfél lehet mert nem acsarog, nem támad, de szép termetével illatosan hízeleg a gyanútlan áldozatnak. Gonosz tünde detected.

   • ApuElcseszettÉleteVagyok

    ha medvével nem is, farkassal már találkozhatsz, és újabban már a medvék is átjárnak a mátrába szlovákiából

    • Ziles Gizi

     Igen, volt már pánik errefelé, a bárnai erdőben például. De mostanában nagy a csend. Vaddisznók lejönnek a kertig. Tavaly sok cseresznyénk volt, dézsmálták rendesen. Kereplővel riogattuk őket.

     • ApuElcseszettÉleteVagyok

      ja igen… amúgy boldog szülinapot… most volt nem rég, ha jól emlékszem…

     • Ziles Gizi

      Húh. Tegnap. Kínzón feszeget a kérdés, hogy akkor ki vagy, te? De nem kérdezem meg! 🙂

    • “Sástó mellett a portyán,
     toporog a toportyán.”

 • taro

  és jön a sharknado újabb része is.
  (amikor lent nyaraltunk, akkor minket leginkább a tengeri sünökre figyelmeztettek)

 • vau

  Az semmi, de bálnák is előfordulhatnak egyébként.

 • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

  Őszinte vallomás: szeretem a cápákat.
  A szték valami elképesztően jó, olyan mint egy csirke ízű karaj.
  Citrommal és zölddel eléggé adja.
  Tök véletlenül futottam bele, mentünk valami tengerparton, de ilyen vadregényes tök hülye helyen, megálltunk kajálni, senki nem beszélt semmilyen nyelvet. Ráböktem az étlapon, hogy akkor azt.
  Elég jó volt.
  Itthon vettem fagyasztva, ilyen ammóniaszagú nemjóság volt.

  • SpaceWolf

   Hekket is csak ott szabad enni ahol frissen fogják. Ezért olyan kurva jó a balcsi parton fogasztani, a rómain tuti fagyasztott a cucc. 😉

  • Ziles Gizi

   Hát, azért a csirke ízű karajon most elméláztam. De ha nagyon adja, akkor jólvan.

 • mokusON

  Nekem a legijesztőbb tengeri hal élményem az a angolna szerű bizbasz volt ami kijött egyszercsak valami sziklából a víz alól és 20 centiről az arcomba bámulva kitátotta a száját amiben nagyobb fogak voltak mint az enyém. Egy cápa valszeg nem azért lenne rám életveszélyes mert megenne hanem mert szívrohamot kapnék ha meglátom.

  • SpaceWolf

   Muréna? Az ijesztő egy dög.

   • ApuElcseszettÉleteVagyok

    meg nem is túl barátságos.

    • SpaceWolf

     Nem annyira. 🙂 Hans Hass írt pár történetet, gyerekként imádtam ezekről olvasni.

   • mokusON

    Ja azaz

 • ApuElcseszettÉleteVagyok

  a szomszéd bömbölteti a fal-at a pink floyd-tól.
  jó az ízlése, de attól még bunkóság.

  • SpaceWolf
  • mokusON

   Szombat van. Ilyenkor inni kell és ‘ellenzenéről’ gondoskodni.

   • ApuElcseszettÉleteVagyok

    én ilyenkor igyekszem kialudni az egész heti éjszakázást, ha nem húzok el valahová, vagy nem csinálok valamit a ház körül…

  • Inkább azt, mint valami lakodalmas technót. Manapság ennek is örülni kell… gondolj bele, lehetne Zámbó Jimmy-rajongó is… brrr.

   • ApuElcseszettÉleteVagyok

    írtam is, hogy értékelem a zenei ízlését…

%d bloggers like this: