John Cleese visszatér

Cleese annak idején – röpke negyvenhárom évvel ezelőtt – úgy döntött, hogy két évad elég is volt a Waczak Szállóból, mert ha erőszakkal nyújtanák, az a minőség rovására menne.

Ez volt az oka annak is, hogy nem is kezdett új sorozathoz – mint mondta, úgysem lenne olyan jó, mint a Fawlty Towers, márpedig a nézők mindenképpen ahhoz mérnék, bármihez is lát hozzá, most viszont úgy érezte, ideje visszatérni a sitcom műfajához. A BBC programigazgatója szerint Cleese legutóbbi sorozata elég jól működött, így örömmel fogadják ezt a mostanit is.

A Fawlty Towerst többször is jelölték a legjobb brit sitcom címére, sőt, 2000-ben egy szakmai zsűri a történelem legjobb angol sorozatának választotta. Basil Fawlty népszerűsége egyáltalán nem kopott meg az évek alatt, a sorozat még mindig baromi népszerű a Netflixen, az Amazonon és az iTunes-on. Cleese azért még gondoskodott valami spinoff-féléről is hozzá: színpadra is adaptálta a sorozatot, a Fawlty Towers Live című előadást teltházzal játszották Ausztráliában (ezt egyébként megcsinálták a ‘Allo ‘Alloval is, ezzel Nagy-Britanniában turnéztak a sorozat színészei, ebben viszont nem Cleese játszott, ahogy az angol színházi előadásokban sem ő alakította Basilt).

John Cleese most a BBC Hold the Sunset című sorozatában fog visszatérni a képernyőre, abból pedig, amennyi eddig kiderült róla, erre igencsak érdemes lesz várni. A forgatókönyvet az Oscarra jelölt Charles McKeown írja majd (ő írta a Brazilt, a Münchausen báró kalandjait és a Doctor Parnassust is, de játszott a Fawlty Towers egy epizódjában, illetve a Brian életében is – itt ő volt többek között a vihorászó őr is). Ha már az írónál tartunk: Cleese pont azért vállalta el, hogy ismét egy sitcomban szerepeljen, mert ez a sorozat nem az ő teremtménye – csak színészként vesz benne részt, míg a Fawlty Towers-t íróként és színészként is ő (és az akkori felesége) csinálta.

Cleese egyébként rengeteg elismerésben részesült hosszú karrierje alatt, ő például az egyetlen, akiről lemúrt, aszteroidát és szeméttelepet is elneveztek már.

A Hold the Sunset első részét február tizennyolcadikán sugározzák a BBC-n.

Independent

%d bloggers like this: