Kamera-láz

Nemrég volt szó arról, hogy miért nem repülök kamerával már egy ideje. Mert rájöttem, hogy egy magamutogató barommá válok tőle, és nem akarok halott HERO lenni, ugyebár.

Van ennek az éremnek egy másik oldala is, mert egyesek például attól őrülnek meg, ha kamera előtt szerepelhetnek. Amint feltűnik egy fotóapparát a közelben, az addig még akár teljesen normális emberek is totálisan meg tudnak hülyülni. Ilyenkor semmi sem számít, csak hogy megmutathassák a világnak, hogy ők különlegesek. Ott van például a Jackass, azok a srácok nem voltak normálisak, és rájöttek, hogy ezzel kurva sok pénzt lehet csinálni. De ők legalább őszintén voltak faszok, nem is volt ezzel semmi gond szerintem. Aki akarta az nézte, és jót tudott röhögni a bevallottan idióta szereplőkön.

A rosszabb eset az, ami teljesen ki tud borítani. Amikor hősünk megpróbál valamiféle ideológiát gyártani aköré, hogy most miért is csinál meg a kamera előtt valami őrültséget. Néha a tudomány van előcitálva okként, sokszor pedig a néző van megszólítva, hogy értsd meg, ezt érted teszem! Nem lenne sokkal egyszerűbb bevallani, hogy a kamera előtt csupán egyetlen egy cél lebeg a szeme előtt a delikvensünknek?

Szükségem van arra, hogy valaki foglalkozzon velem, csodálj kérlek!!!

Példának felhozhatjuk Steve Irwin esetét. Az ő szüleinek krokodil farmjuk volt, szóval úgy nőtt fel, hogy teljesen természetes volt neki a krokik és egyéb hüllők közelsége. Semmi gondot nem jelentett számára, hogy ezekkel az állatokkal bánjon, ráadásul szerette is csinálni. Hat évesen kapott szülinapjára egy 4 méteres pitont, kilenc évesen meg már le tudott fogni egy krokodilt, édesapja megtanította neki a technikát. Felnőve saját állatkertet üzemeltetett, mindezek mellett pedig természtettudóssá vált. Természetvédelemmel, herpetológiával, és sok más egyébbel is foglalkozott. A Krokodilvadász sorozatban tűnt fel először a képernyőkön, a feleségével mentek el közösen egy kis krokodil befogásra, nászút gyanánt. A sorozat hatalmas siker lett, emberek milliói borzongtak ahogy Irwin különböző veszélyes dögökkel birkózik egy mocsárban.

A probléma ott volt, hogy mindig sikerült valami indokot gyártani azért, hogy például miért kell ott rögtön kiugrani a csónakból, és rávetődni egy baszomnagy krokodilra. A kezdeti valóban kellemesen, oktatva szórakoztató formátum hamar megváltozott. A tudományos munka álcája mögé bújva gyakorlatilag adrenalinfüggő magamutogatássá vált a sorozat. Nem véletlenül harapott rá a South Park is, kapott is egy fricskát tőlük Irwin. Megjelent egy epizódban, hogy különböző veszélyes állatokat fogjon be, méghozzá csak azért, hogy feldughassa a hüvelykujját a seggükbe…

És most feldugom a hüvelykujjam a seggébe! Ezzel jól fölbaszom!

Ha átlépünk az elég erős gúnyon, akkor láthatjuk, hogy azért van benne némi igazság. Az öncélú magamutogatásnak már semmi köze nem volt a természetvédelemhez, vagy bármi érdemi  tudományos tevékenységhez. Csak a nézőszám számított, ahhoz pedig az kell, hogy minél extrémebb dolgokat láthassanak a nézők.

2003-ban sikerült messzire rúgnia a labdát, amikor a karján a néhány hónapos kisfiával egy kikúrt nagy krokodilt etetett, közönség előtt. Ez volt az a pillanat, amikor a fél világ egyszerre hördült fel, és küldte el az anyjába emberünket. És szerintem jogosan. Természetesen meg lett magyarázva, hogy egy pillanatig sem volt veszélyben a lurkó. Mhm.

Az ominózus eset

2006 őszén egy forgatás során viszonylag sekély vízben egy tüskés ráját vett észre Irwin, és fölé úszott. A rája azonban valamiért szerette volna megőrizni a segglyuka épségét, és mivel egyik oldalon a stáb úszott, a másikról meg jött a Krokodilvadász, így valószínűleg megijedt (nem tudom hibáztatni érte). A farkán lévő tüskét többször belevágta Irwin mellkasába, és elmenekült. A szúrások szívet is értek, nem is volt kérdés a halálos kimenetel. Ez volt az egyetlen halálos rájatámadás amit valaha is rögzített kamera. Bravó…

És tényleg anélkül, hogy gyalázni szeretnék egy halott embert, azért feltenném a kérdést. Vajon akkor is ilyen közel úszott volna a rájához, ha nincs ott mellette a stáb? Vagy akkor csak messziről megcsodálja, és megy mindenki a maga útjára? Ezekre a kérdésekre nyilván soha nem lesz válasz, mindenki döntse el maga, hogy mit gondol.

És hogy miért pont ez a szerencsétlen eset jutott ma eszembe? A youtube felajánlott egy videót, ezt itt:

Mit látunk itt? Kilenc éves a felvétel, és mintapéldája annak, amit eddig összehordtam a jelenségről. Egy NatGeós tudós felmászik egy döglött bálna tetemére, amiből épp nagy fehér cápák táplálkoznak. És hogy miért? Természetesen tudományos indoka van, hiszen csakis onnan lehet a legjobban megfigyelni a táplálkozási szokásaikat ezeknek a dögöknek. Én csakis a rothadó bálna hátáról lehet olyan képeket csinálni amik tényleg jók…

Apád faszát.

 • Pszeudopiréz

  vau: 18 éves Glenfiddich brühühü. nem olyan szar mint gondoltam.

  • SpaceWolf

   Behűtve, vagy szobahőmérsékleten?

   • Pszeudopiréz

    én az ilyet meg a páleszt csak úgy a földön tartom a tárolóban szóval 18-20 fokos lehet max.

    • SpaceWolf

     Csak azért kérdeztem, mert egy cimbimtől kaptam egyszer egy fasza kis Glenfiddich palackot. Be akartam dobni kicsit a hűtőbe, mielőtt megkóstoljuk, és le lettem baszva, hogy csak úgy adja ki az igazi ízét, hogy ha szobahőmérsékleten isszuk. Namost lehet, hogy proli vagyok, de nekem úgy kurvára nem jött be. Picit meghűtve viszont fasza volt.

     • Pszeudopiréz

      ezt mondtam a külföldieknek, hogy itt ez a baraszpálesz, szobahőmérsékleten kell inni és akkor jó. de hogy ő úgy nem tudja. mondom akkor esetleg haggyál fel az ilyemsivel egy életre, szóval lehűtötte a páleszt hogy ráfagyott a pára és úgy itta. úgy is lehet, de úgy minek. mondjuk mikor egy háromcentest dobott a kávéba és majdnem elélvezett, akkor kissé letettem a hajamat.

     • SpaceWolf

      Ehh. 😀
      Amúgy ne érts félre, nem szoktam lefagyasztani a cuccot. De azért hűvös legyen kicsit, nekem úgy a jó. Mondjuk nem vagyok túl nagy viszkifogyasztó, szóval lehet, hogy én csinálom rosszul.

     • Pszeudopiréz

      vagy én. mivel a viszkit csak jéggel isszák, az nyilván lehűti. de nekem szobahőmérsékleten egyszerűen finomabb. múlt karira kaptam szivart mert az volt az álmom hogy szivarral viszkizek, és tényleg, kidobja a viszki ízét, az a fél másodperc nagyon jó, de a szivarozás összes többi része + másnap annyira nem jött be. csak azt akarom mondani, hogy mindenki igya úgy ahogy a legjobban szereti.

     • Bernard Black

      a szivart sajnos utálom, a djarum blacknek meg túl erős az íze, bár ilyen karácsonyi hangulathoz elszívni egyet és az illatos füstben whiskyzni azért menő.

      egyébként én nem szoktam hűteni, jeget is csak elvétve teszek bele, az okosok szerint egy csepp tiszta víz kihozza az ízeket, de azt még nem próbáltam. szódával sem, mondjuk. viszont ebből okulva szerintem most iszom egy pohár whiskyt.

     • Pszeudopiréz
     • egyedi

      a djarum a finom 🙂
      kaptam két üveg whisky-t. (húsz év alatt fog elfogyni) majd kipróbálom együtt 🙂

     • Bernard Black

      tökéletes burzsujpillanat, bár sem a cigit, sem a whiskyt nem tudod egészen kiélvezni, de mégis

     • egyedi

      :)))) legalább egy pillanatra annak érezhetem magam

     • Kolyok12

      kérj bele kólát. attól agyvérzést kap majd.

     • SpaceWolf

      Na ENNYIRE még én sem vagyok barbár. 😀

     • taro

      én ismertem olyan embereket, akik a 7 puttonyos tokaji aszút szódával itták, fröccsnek…

     • orizatriznyák

      Alap, hogy a viszkit kólával isszuk, legyen az a teszkós, vagy a 873985
      éves tölgyfa-ébenfa-mahagóni hordóban érlelt mitudoménmilyen márkájú cucc.

     • Pszeudopiréz

      te miért vagy buzi?

     • orizatriznyák

      Olvasgassál kicsit visszább onnan kiderül!

 • Bernard Black

  nemrég olvastam egy cikket a fickóról, állítólag azért komolyan lehetett venni, amennyi pénzt és erőt beleölt ebbe a természetvédelem-dologba. Elég megosztó a történet, tényleg igazad lehet abban, hogy a látványosság okozta a vesztét, de mondjuk számomra az egyik legnagyobb természetvédő hős Durrell, ő meg hakniként írta a könyveket, hogy legyen pénze az állatkertre, ami ugye úgy állatkert, hogy nem freakshow meg nem elsősorban látványosság. Na, az még rajta van a bakancslistámon.

  • taro

   a két dolog nem zárja ki egymást: bőven lehetett egyszerre komoly természetvédő és e mellett meg elkaphatta a kamera előttiség gépszíja.

  • SpaceWolf

   Igen, ezért is írtam, hogy tényleg sokmindennel foglalkozott, igazi természettudós volt. Csak nem hangsúlyoztam eléggé. Mondjuk a mondandóm lényegén nem változtat.

   • Bernard Black

    ha megtalálom a cikket róla, lehet, hogy még rezonálok a témára. nekem egy rendkívüli módon visszataszító fickónak tűnt, de felfedezett egy – vagy több? – új fajt is, sokat tett több veszélyeztetett jószág megmentéséért, ilyenek.
    ez olyan, mint hogy Bear Grylls is egy bazári majom, de közben fű alatt egy csomó olyan dolgot megcsinált, hogy tényleg egy fasza fickó lehet, meg elismerésre méltó, csak elmerült a medveszarzabálásban.

    • SpaceWolf

     Jó lenne egy olyan cikk, hogy be legyen mutatva a másik oldala is. 🙂

  • Kolyok12

   idén nyáron elvileg megyünk oda.

   • SpaceWolf

    Fotókat kérünk majd, meg beszámolót! Én is vágyom oda.

   • Bernard Black

    élménybeszámolhatnál, csak hogy sárguljak

    • Kolyok12

     jólvan, majd fotózok rogyásig.

     • Bernard Black

      köszi.
      akartam egy nagy életrajzi Durrell-posztot, de meglepő módon kevés az anyag, ami a regényeiben van, az persze adott, de elég izgalmas a rokonság is, a származás is. tényleg hősöm az öreg, évente egyszer elolvasom a Korfu-trilógiát, meg ami még elém kerül 🙂

     • Kolyok12

      a feleség könyvét is olvastad?

     • Bernard Black

      persze, de legnagyobb bosszúságomra életrajzi könyvet nem tudok kalózkodni. az összes bármilyen durrell megvan, de ezt sajna amazonról kell majd.

 • Ziles Gizi

  Kösz tudomány! Mennyire lehetett büdös a bálna, eléggé foszlós volt.

 • vau

  Én a kamera mögött is teljesen megôrülök.

  • SpaceWolf

   Na mi van a süllőkkel?

   • vau

    2 süllő 1 tok

 • orizatriznyák

  Ezek ilyen egy hibapontos idióták. Van még az az oroszlános faszi is, akinek az heppje, hogy a vadonban oroszlán falkával próbál spanoskodni, mert az jó és teszi ezt egy quadról, ugyanis ha menekülőre kell fogni a dolgot, az jobban gyorsul mint egy lesből támadó oroszlán. Aha, ja…

%d bloggers like this: