Keselyűk szarnak a határvédelemre

Ezúttal szó szerint.

Komoly gondokkal szembesült a U.S. Customs and Border Protection (CBP), azt tapasztalták, hogy a rádiós kommunikáció fenntartásához szükséges adótornyaikra költözött szárnyasok összeszarták, -hányták, -hugyozták az egészet és emiatt veszélybe kerülhet a határvédelem.

U.S. Customs and Border Protection has a problem with vultures — specifically, roughly 300 of them that are defecating and urinating all over a radio tower that the agency needs to communicate.

Marisa Iati a Washington Post tudományos rovatában számolt be minderről.

Egy nagyjából 100 méter magas adótornyot kívül-belül madárürülék borít lent valahol Dél-Texasban és a karbantartók így képtelenek elvégezni a munkájukat. Csak hogy a térképre tegyük, Kingsville olyan hetven kilométerre van délnyugatra Corpus Christi-től.

A helyzetet súlyosbítja, hogy a keselyűk időnként ugyanabból a magasságból lepottyantanak egy-egy darabkát a zsákmányukból, ami nem csupán meglepheti az alattuk dolgozókat, de egy százméteres zuhanás után az ételmaradékok kárt tehetnek bármiben.

És hát a keselyűk hánynak. A savas testnedvekkel tisztítják meg a lábaikat a baktériumoktól, ez egyúttal azt is jelenti, hogy rendkívül korrozív anyaggal teszik tönkre a karmaikkal és sarkantyúikkal összekaristolt fémeket.

Az emészthetetlen csontokat és egyéb alkatrészeket pedig madárköpet formájában halmozzák fel.

Hagyományosan pirotechnikával és propánágyúkkal szokták távoltartásra kötelezni a madarakat, azonban ez a határvédelem számára érthető okokból nem járható út.

Egészen kreatív megoldási elképzelések születtek, például ha döglött keselyűk replikáit tennék ki a tornyokra, az biztos elriasztaná a többieket, hiszen ki menne oda, ahol mások megdöglöttek? Állítólag létezik egy ilyen önvédelmi mechanizmus náluk.

Miért nem mérgezik meg, lövik le a jószágokat? Jó kérdés. A vándormadarakról szóló törvény szerint százezer dolláros nagyságrendű büntetésben részesül, aki ilyet tenne.

Úgyhogy feltehetően madárvédelmi hálókkal fogják elterelni a renitenseket, fészkeljenek lehetőleg máshova.

A keselyúk a határvédelem szóvivője szerint eleve hasznosak, azzal, hogy eltüntetik az elpusztult állatok maradványait, rengeteg fertőzést előznek meg.

CBP’s Office of Information Technology has been working closely with several agencies … to determine a good path toward a solution that will deter the vultures from roosting atop our towers while ensuring no harm to the birds

Több más ügynökséggel együttműködve keresik a megoldást, hogy lehetőleg ne pont az ő tornyaikra költözzenek.

A WP szerzője szerint a megkérdezett keselyűk a cikk megjelenéséig a feltett kérdésekre nem válaszoltak.