Kurvaszar operációs rendszerek – Android

A google kirakott 60 alkalmazást a Play Store-ból. Többek között pornót terjesztettek gyerekeknek. Hurrá.

Beszámolt róla a sajtó, hogy a Play többé nem engedi ezt a 60-at, meg vagyunk mentve.

Hogy ez miért gond?

Továbbra is ellenőrizetlenül bárki bármit behányhat a Play-be, egy google regisztráció kell csak hozzá. Milliószám letöltik és ott a gyerek telóján a pornó, a scareware vagy akár anyu/apu hitelkártyájával fizethető prémium szolgáltatások. Ilyen neveken futottak az appok, persze, hogy töltötték.

Aki látott már közelebbről Android fejlesztőkörnyezetet, az azt is tudja, hogy teljesen feleslegesen hozzáférést lehet kérni az app telepítésekor olyan érzékeny adatokhoz, mint a lokáció, kontaktok és így tovább.

Így nézett ki az elkapott malware mögött a háttér, de igazából tökmindegy, mert ezer hasonló van feltöltve:

Ez csak a jéghegy csúcsa, azért gondoljatok bele, hogy miután a google eltávolította a letölthető appok közül, a fertőzött telók gazdái eltávolítják? Persze hogy nem.

Bővebben itt, akit érdekel:

https://research.checkpoint.com/malware-displaying-porn-ads-discovered-in-game-apps-on-google-play/

 • rontóbogár

  mondjuk a cím és a google play között nem tudom mi a kapcsolat, nem inkább csak az apple féle ellenőrzést és központosított fizetési rendszert hiányolod?

  • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

   Nem. A Play ugyanúgy fizetős és lenyúlják a jutalékot in-app-purchase után is. Többet amúgy mint a nagy A.
   Azt hiányolom, hogy nincs felelősség.
   Ha beraksz patkányméreggel átitatott babkonzervet a közértedbe, iszonyat meg leszel baszva. Azért mert ilyet nem lehet.
   A Play áthárítja a felelősséget, hogy de lehet.

   • rontóbogár

    akkor mégiscsak a központi ellenőrzés hiánya fáj.
    egyébként az apple sem vállalja a felelősséget, de mondjuk ott van visszatérítés, cserébe sok kötöttség is.
    de a felnőttkönyvtárba is simán engedtek gyerekként beiratkozni és onnan is vihettem ki amit akartam, meg a videotéka se nagyon kérdezte hogy hova lesz a film, szóval talán a szülőkkel kellene ezügyben először beszélni.

    • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

     Egyáltalán nem. A visszatérítés hogy jön ide? Konkrétan free malware tölthető le pornó hirdetésekkel gyerek appokban. Ez téged nem zavar?
     Asszem kéne többet innom, sry, írnom kiberbiztonságról, nagyon nagy katyvasz van a fejekben.

     • rontóbogár

      a youtube is teli van fake tartalommal, meg minden más is.
      nálunk a letöltés úgy megy – még – hogy én letöltöm, megnézem, és ha jónak tartom, akkor felkerülhet a gyerek ipedjére is, pont ahogy könyvet vagy filmet választok. szóval engem nem zavar.

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      iPad=Android.
      Asszem, értem.

     • rontóbogár

      asszem nem 😉

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      A youtube tartalomszolgáltató. Nem része egyetlen oprendszernek sem.
      Az alkalmazásáruházak, legyen az Apple vagy Google szerves részei mára az operációs rendszereknek.
      Odaadok neked egy nyers droidot, mi a répát tudsz vele kezdeni appok nélkül? Eláruljam? Semmit.
      Én igen, mert írok rá appot.
      A google viszont ellenőrizetlenül hagyja kimenni, de ezt úgy hidd el, hogy tényleg semmi nem kell ahhoz, hogy valamit kibassz a store-ba.

     • rontóbogár

      magam is fejlesztő vagyok, igaz ios nem android. így kézbe se veszem azt.
      viszont az ellenőrzés felelőssége akkor is a nálad van, ha a tartalomszolgáltató vagy az oprendszer előzetesen szűri. hozzáteszem az applénál sem az ios szűr hanem az apple appfeltöltési mechanizmusa, ami teljesen független magától az ios-től. az ios csupán azt vizsgálja hogy megfelelő aláírással rendelkezik-e vagy sem. ráadásul az osx-re meg a többi asztali rendszerre valójában semmiféle szűrés sincs pedig azt is használják a kölkök

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Ez sem teljesen így van. Desktopon is van szűrés.
      OSX-re nem telepíthetsz bármit. Netről letöltött, hitelesítés nélküli cuccot három lépésben kell engedélyezni, megfelelő jogosultsághoz van kötve.
      Szal ja.

     • rontóbogár

      win desktopra akármit letölthetek. a többségnek pedig az van otthon, ergo a gyerek is azt használja.
      a hitelesítést pedig minden regisztrált programozó megkapjam függetlenül a program tartalmától. szóval mégiscsak azt írok osx-re amit akarok, nem véletlenül kerüli ki majdnem az összes fejlesztő az appstore-t 😉

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      És akkor az Android faszságtól eljutottunk a Windowsig?
      Ez elég szép terelés volt.
      Nájsz, veeeeery nájsz. 😀

     • rontóbogár

      csak egy példa volt. még mindig azt mondom, nem az op rsz tehet erről, hanem a járulékos szolgáltatások hiánya. ettől még lehet szar az android, de az akkor valami más lesz és nem a kevésbé ellenőrzött tartalom.

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Fussunk neki ennek akkor most itt utoljára:
      – mutass kérlek egy olyan Androidos telefont, amelyik hivatalosan Magyarországon forgalomba került és nem kér alapból google accountot az aktiváláshoz, hogy tudd is használni
      – mutass kérlek egy olyan, Magyarországon hivatalosan forgalomba került és aktivált, google accounttal rendelkező telefont, amin a Play Store nincs rajta
      Ezek után a 8-10 éves kölyök felelőssége, ha rákeres Spongya Bob játékra és kapja a poreszt vagy pedig…?

     • rontóbogár

      ő izé. hogy tudnék mutatni, amikor nem tudok. de a problémát akkor sem értem. a gyerek nem keres rá semmire, mert az apuci leharapja a fejét. amikor meg már csakazért is rákeres, akkor így is úgy is megtalálja a lefejezős pornót. nemdebár?
      eleve akkor van náluk a telefonjuk, ipedjük, amikor én is ott vagyok 😉
      ez olyan mint a késhasználat. meg kell tanulnia, de csak szépen lassan és szülői felügyelettel. mert ugye kést se tudok olyat ami kés is meg nem is veszélyes meg működik is.

     • Pé7er

      apk-kat magukban is le lehet tölteni pc-re, aztán átmásolni telóra és installálni

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Sőttmitöbb, bytecode-ba berakok olyat, hogy lófaszt se akad fenn semmi szűrőn, nem lát bele az interpreter.

 • Pé7er
 • ipsirc

  Nem értem, miért lenne az operációs rendszer hibája. A google play nem az Android része.
  https://www.androidpit.com/best-google-play-store-alternative-app-stores

  • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

   Az Android platformhoz nem kapcsolódik a Play Store?
   Ugye most csak hülyéskedsz?

   • ipsirc

    Kapcsolódik, de nem a része. Az, hogy a playstore-t üzemeltető csókák mit művelnek, vagy mit nem művelnek, az teljesen független attól, hogy az android oprendszert fejlesztő developerek mit művelnek, és hogy az operációs rendszer mit tud, mire képes, avagy mennyire szar.

    • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

     Pontosan tudod, hogy a felhasználók nem operációs rendszerként veszik meg az Androidos telefonjukat, hanem csomagban. Innentől amit kapnak az igenis része.
     Tehetünk úgy mindketten, hogy hülyék vagyunk, nem értjük a másik mit ír és elbeszélünk egymás mellett.
     Fel tudnék még sorolni jópár dolgot, hogy még miért szar az Android, de egyrészt arra senki nem kíváncsi, mert ez nem egy developer közösség, másrészt pedig semmi köze magához a poszt eredeti felvetéséhez.
     Szerinted az korrekt, hogy 8-10 éves gyerekek a Spongya Bobbal pornót kapnak?

     • ipsirc

      A playstore a telefon része, nem az operációs rendszer része. Tehetsz úgy, mint egy 6éves hülyegyerek ebben a témában, mert minek.
      Nameg ugye Linux az a bizonyos Android, úgyhogy ennyi erővel eljuthatunk oda is, hogy “szar a Linux, mert szar a playstore”. Vagy “szar a bsd, mert szaggat a photoshop osx-en”.

      Én azt gondolnám, hogy egy online médium, ha már ráadásul gyakran számokkal meg teszttel dobálózik, akkor az ismeretterjesztés a célja valahol, nem pedig három 6éves gyerek beszélget a telókról a lajosmizsei kocsmában málnaszörpöt szürcsizve. Ez utóbbi szempontból teljesen valid a cikk. Ha te is 6éves lajosmizsei gyerekek szintjén szeretnél cikkeket írni és olvasni, akkor nyomd a like-ot, és vedd figyelmen kívül, amiket eddig írtam!

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      A Play Store-t ugyanaz a cég adja a telefon elválaszthatatlan részeként, amelyik az Androidot a telefon szintén elválaszthatatlan részeként. Google regisztráció (ami egyben Play Store regisztráció) nélkül nem tudod aktiválni a hivatalos forrásból származó, Magyarországon beszerzett telefonodat. És ugyancsak nem kapsz telefont Play Store nélkül.
      Teljesen mellébeszélsz a Photoshop példával, mert az semmilyen formában nem hasonlít még távolról se a Play Store-on keresztül 8-10 éves gyerekeknek hozzáférhető alkalmazásokhoz.
      Értem, mire akarsz kilyukadni és szerintem te is érted, hogy én miért írtam a posztot.
      Amúgy megtisztelsz, nem vagyunk (még) online médium, ez jelenleg egy nem szerkesztett blog, ahol önkéntesen és önkényesen azt írunk, amit akarunk. És azért jó, hogy olvassátok, kommentelitek, mert ettől még színesebb lesz. 🙂

     • ipsirc

      Igen, ezért lehetett volna valid címet is adni a cikket: Kurvaszar IT cégek: google.
      Hozhatok egy autós analógiát is, hogy ha szar a Volvokban a légzsák, akkor nem valid az a cím, hogy “Kurvaszar motorok: Volvo”. Bár tény, hogy a piacon nem tudsz Volvo autót venni Volvo motor és Volvo légzsák nélkül, de a kettő azért teljesen más. Ráadásul itt ugye még külön neve is van mindháromnak: Google, Playstore, Android.
      Még jobban a szívemre vettem volna, ha Android fejlesztő lennék, és engem ekéznének azért, mert a playstore-t üzemeltető kollégák már megint elkeféltek valamit. Még azt is felteszem, hogy cégen belül is lehet egy állandó harc vagy kritika a két csoport között. Ráadásul mivel külön neve van, így megkülönböztetjük őket.

      Szóval azért, mert egységcsomagban adják a motort és a legzsákot az autóval együtt, azért ne a motorfejlesztőket szidjad, ha a légzsák szarul működik. Szidd a Volvot, sajnáld le a Google-t, de ne az Android oprendszert ekézd azért, mert a playstore datacenterében milyen policy vagy munkamorál uralkodik.

     • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

      Mióta olvasol minket? Az megvan, hogy letaroltuk a google-t a “kurva szar autók” keresőkifejezésre? 🙂
      https://uploads.disquscdn.com/images/618dd448e40a1f1c93f48d928b936bf4312f1ba82caca1673feb1246acb6f9bd.png

 • Puffogó Kipufogó

  Ez nagyon kipirult a popsim és megírom lett.

%d bloggers like this: