Kutatók felfedezték a legősibb sirályhojsza elődöt

Írta minap a Nature, hogy a Halszkaraptor escuilliei nevet kapta a keresztségben.

De egyből lássuk is be, hogy ez az elnevezés hülyeség.

Mindenki, akinek van szeme és ért az őshüllőkhöz (ahogy mindenhez is), egyből láthatja, hogy ez nem egy raptor, hanem röpképtelen, de szárnyas előhojsza. És mivel röpképtelen, hogyan menekül? Szedi a lábát igencsak gyorsan.

Latinul hogyan is lehet a gyorsan futó, felegyenesedett előhojsza elnevezése?

Minden bizonnyal Velociprotohoisa erectus. Ugye, mennyivel jobban hangzik? Death metal zenekarnévnek sem volna utolsó.

A kutatók is a dromeosaurid, azaz “futógyík” családhoz tartják legközelebbinek, a raptorok vagy még tágabban véve a rokonságot, a sauropoda fajok nem is hasonlítanak, csak a hatalmas körmű lábaikkal lehet némi hasonlóság, ugyanakkor ősmadárkánk a csontozatából és érzékszerveiből következtetve szinte minden kétséget kizáróan rengeteg időt töltött a vízben. Tehát még egy bizonyíték a hojszáskodásra, mert a raptorok határozottan szárazföldön élték, szorgos ragadozással és dögevéssel töltött mindennapjaikat.

Mongólia kimeríthetetlen tárháza a különböző ősi jószágok leleteinek, ez is onnan került elő, a dínómadarunk a Kréta korban, olyan 75 millió évvel ezelőtt élhetett.

Ebédidő van, lássuk, hogyan készítenénk el?

Pácolási időnek kicsit talán soknak tartom a 75 millió évet, de kis türelemmel ki lehet várni. Így néz ki sütésre szakszerűen előkészítve:

A hagyományos röntgenes sütési módot nem javasolnám amennyiben szinkrotronon, azaz egy részecskegyorsítón is szépen el lehet készíteni. Úgy adja ki az igazi, részletekbe menő, harsányan karcos, gazdagon földes aromáit.

A ciklotron eleve elég hasznos, már az őskakakutatásnál is bebizonyosodott.

Miért épp egy Velociprotohoisa erectus esetében ne működne?

A ciklotronozott őshojsza viszont áfonyával és mocsári zsurlókrémmel tálalva mennyei lehetne – akár ma ebédre is. Én a szárnyát választanám.

Jó étvágyat!

Azért ha ránéztek a sirályhojszára – ugye, hogy pont mint két tojás?

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
%d bloggers like this: