HOLDKOMP

Kis lépés ez az árnyékos oldalon…

Gasztro

Legénykonyha – káposzta konzerv helyett

Minden legénykonyha éke a konzerves polc és az nem is létezhetne káposztás konzerv nélkül.

A löncshús, a tőkehalmáj és az olajos halak méltó társa, egy zombiapokalipszis túléléséhez nélkülözhetetlen.

Több különböző formában kerül a szaküzletek polcaira és bár meggyőződésem, hogy 95%-ban ugyanazt kapjuk, – sőt egy hajnal négyes vakteszt során azt sem feltétlenül lehetne megmondani, hogy éppen melyiket – mégis az ízlésünknek és habitusunknak megfelelő elnevezések közül válogathatunk, közel azonos áron a négyszáz grammos és négyszáz forintos kategóriában.

Lássuk, hogy papírforma szerint miben azonosak és miben különböznek?

Székely káposzta

Ivóvíz, 23% savanyított káposzta, 11% pácolt sertéshús (73% sertéshús, ivóvíz, étkezési só, stabilizátorok: trifoszfátok, difoszfátok, sűrítő anyag: E 407a), Búzaliszt, Natúr lecsó (paradicsom, étkezési paprika, cukor, étkezési só), Tejföl, Napraforgó étolaj, Árpagyöngy, Fűszerek, Étkezési só, Ételízesítő

Töltött káposzta

Ivóvíz, Savanyított káposzta 23%, Húsgombócok 25% (sertés csontokról mechanikusan lefejtett hús, ivóvíz, sertéshús, árpagyöngy, étkezési só, fűszerek, tartósítószer: nátrium-nitrit), Búzaliszt, Tejföl, Napraforgó étolaj, Fűszerek, Étkezési só, Ételízesítő

Rakott káposzta

Ivóvíz, Töltelék 28% (sertéscsontokról mechanikusan lefejtett hús, ivóvíz, árpagyöngy, étkezési só, fűszerek, tartósítószer: nátrium-nitrit), Savanyított káposzta 25%, Tejföl, Búzaliszt, Napraforgó étolaj, Fűszerek, Étkezési só, Ételízesítő, Füstaroma

A töltelék és húsgombóc eufemisztikus megnevezésekről ne legyenek illúzióink, aki kóstolt már ilyet, nagyjából sejtheti, hogy jó esetben fele részben lehet benne állati eredetű hozzávaló, összedarálva a többi összetevővel ember legyen a talpán aki kitalálja a tényleges arányokat. Mindenesetre levonható a következtetés: vizet veszünk bedobozolva, abban van egynegyed arányban káposzta, nagyjából egytizednyi hús, gabonafélék, valamint sűrítő, ízesítő, tartósító szerek. Az árpagyöngy meglepő módon mindben szerepel és az igazi ínyencek kedvéért a trifoszfátok, difoszfátok és nitritek sem maradhatnak el.

A legénykonyha egyik ismérve, hogy ha már egyszer főzésre adjuk a fejünket, törekszünk a minimális időbefektetésre, legyen az az előkészítési fázis vagy később a mosogatás. Ezért aztán lehetőleg mindent úgy célszerű a vásárláskor összeválogatni, hogy egyetlen vágódeszkán és főzőedényen kívül másra már ne legyen szükség. Ha kellően körültekintőek vagyunk, még a vágódeszkát is elhagyhatjuk.

Közértes kalandozásaim során bukkantam rá a hűtőpultban a fél kilós kiszerelésű csevapcsicsára, ami elvileg a grillezés időszakához tartozó szezonális termék kellene legyen. Mégis úgy néz ki, hogy kapható az évnek ebben a télbe forduló szakában is, amikor a legutolsó ami eszünkbe jutna egy kerti grillparti.

A készen vett, Horvátországból származó csevap sokoldalúan felhasználható, azon túl, hogy faszén parazsa felett rácson körbesütjük, fűszeres darált húsként alkalmas szinte bármibe, amibe amúgy is fűszeres darált húst raknánk – viszont megspórolhatunk vele egy csomó munkát, nem utolsó sorban a formázást.

Az összetevőlista magáért beszél: 48% sertéshús, 48% marhahús, só, fűszerek, savanyúságot szabályozó nátrium-citrátok és -karbonátok, antioxidáns, céklasűrítmény. Megállapítható, hogy alighanem eléggé magas a hústartalma ahhoz, hogy versenybe indítsuk a konzervek ellen.

A másik fő összetevőnk mi más lenne egy káposztás ételben, mint a káposzta? A veszteségmentes hús-káposzta arány beállításához a nyolcvan dekás savanyított káposzta pont megfelelő, ha már egyszer éppen az kapható.

Az összekészítés végtelenül egyszerű: a lecsöpögtetett káposzta felét az edény aljába kell helyezni, megszórni liszttel és piros paprikával, mehet hozzá egy-két egész csípős paprika, szemes bors (színes), koriander, babérlevél, két gerezd fokhagyma. Erre rétegezzük rá a csevapot és zárjuk le a káposzta másik felével, hasonlóan fűszerezve. Sózni nem szükséges. Sőtmitöbb, árpagyöngy se kell bele.

Kb. fél liter (épp csak, hogy ellepje) forró vízzel felöntve, az első forrástól számított hetven perc főzési időre programozva odafigyelés és kevergetés nélkül elkészül magától a villanyplatnit 400W-ra állítva.

Tálaláskor ízlés szerint tejföllel és friss fehér kenyérrel kényeztethetjük magunkat a sok fáradozás után.

A teljes időráfordítás öt-tíz perc sincs, az elkészült mennyiségből bőven marad repetának vagy – mivel a hűtőben eláll – éppenséggel a következő a munkanapra. Akkor pedig az éhező irodistákat kápráztathatjuk el a káposztás leleményünk illatorgiájával.

HOLDKOMP