Legyezni jó!

Legyezni nagyon jó, de nem értek hozzá. Erős felütés egy posztot így kezdeni, de mégis ez az igazság, ezért is állati hiteltelen lenne, ha valami világmegváltó szakértésként adnám el a legyezés csínját-bínját. Ez a szösszenet azért született, hogy elmagyarázzam, hogy mi a jó a legyezésben. Illetve picit az is, hogy elmeséljem a tegnapi, meglehetősen esős nap tanulságait, amit a szemesi strandon töltöttem.

Szóval mi az a legyezés? A legyezés a horgászat egyik műfaja. A pergetőhorgászok, azaz a műcsalik dobásával és bevontatásával halat szándékozni kívánó horgászok gyakran kérkednek azzal, hogy a sportjuk a legmozgalmasabb és legintenzívebb horgászat. Teszik mindezt azért, mert még nem próbáltak meg legyezni.

A legyezés arról szól, hogy tipikusan a vízfelszíni ragadozó halakat (a küszt, a balint, a pisztrángot, a domolykót, a pért és társaikat)  megpróbáljuk rávenni arra, hogy a rovarutánzatokat, úgynevezett műlegyeket lecsipegessék a víz felszínéről, vagy picivel alóla. Ehhez két dologra van szükség: egy megfelelően meggyőző rovarimitációra, amit egy horogra kötünk, illetve egy horgászkészségre, amivel célba juttatjuk.

Na, ez utóbbi egyáltalán nem olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik. Bár az amerikai gyerekek az anyatejjel együtt szívják magukba a mozdulatot és szoknak rá arra, hogy térdig gázolnak gumicsizmerben (vagy combcsizmában, vagy vízálló kezeslábasban) a jéghideg patakban, ez a káeuropáner alkeszhorgász nemzedéknek semennyire nem evidens, ahogy nekem sem.

Ugyanis ezeknek az imitációknak gyakorlatilag nincsen súlya. Következésképpen el sem lehet őket “dobni”, se “belengetni” őket valahova. Az egyetlen módja az, hogy rákötjük őket egy szinte láthatatlan előke segítségével egy igencsak látszó, rendkívül vastag legyezőzsinórra, ami rugalmas és kellően jól átviszi az energiát, amit a horgászbottal beleteszünk.

A horgászat mechanikájához hozzá tartozik, hogy minden dobás úgy zajlik, hogy a horgászbotot “feltöltjük” energiával, azaz meglendítjük, majd ezt a kinetikus energiát átadja a csalinak, ami messze repül. A legyezés esetében ez az energia teljes egészében a zsinórba kerül és szép, szexi hurkok formájában manifesztálódik a levegőben. Ha ügyetlenül csinálod, akkor egy hortobágyi ostorcsattogtatós bemutató kerekedik belőle, ahogy átlépi a zsinór vége a hangsebességet.

A legyezőorsó alkalmas ennek a zsinórnak a tárolására. Hihetetlen alkotások léteznek erre a célra, az enyém mondjuk konkrétan kínából érkezett és azon kívül, hogy fém, nagyon sok jó dolgot nem lehet elmondani róla. Viszont minden érdeklődőnek csak ajánlani tudom, hogy egy alap fém orsót válasszon a szettekben kapható műanyagok és az aranyárban forgalmazott prémium orsók helyett. Öröm volt minden betekerés a Balcsin, szöges ellentétben a korábban vásárolt grafit orsóval, ami nyűgös volt és is működött éppen megbízhatóan. Kezdőfelszerelésnek nem rossz, de nem sokkal többért már odaadják a fémet is.

Tibor orsót is vehetünk, potom 1031 amerikai dollárért

Ami nagyon sokat számít, az a zsinór. Nem gondoltam volna, de kezdeti szárnypróbálgatásaim rákfenéje a silány minőségű zsinór volt. Érdemes bemenni egy rendes horgászboltba (a Kaland horgászboltot javaslom mindenkinek), ahol meg tudják mutatni a kezdőknek szánt legyezőzsinórokat. A szettekhez adott zsinór sprőd és szó szerint kopogva szalad ki dobáskor a gyűrűk között, rettenetesen kerülendő, hacsak nem akarunk nagyon csalódottak lenni és a sarokba baszni az egész hóbelevancot.

A bot tulajdonképpen a leglényegtelenebb része a dolognak. Dobni egy rossz bottal is meg lehet tanulni, talán még jobban is, mint egy jóval. A gyors és jó botok pontosabb időzítést és lendítést igényelnek, míg a lágyabb, bénább botok ugyan nem tudnak olyan messzire dobni, mint a menőbb társaik, de megengedőbbek és sokkal nehezebb elszúrni a mozdulatot.

Mindazonáltal nem javaslom senkinek, hogy állóvizen izmozzon vele. Egyrészt pergetve messzebb lehet eldobni, ami állóvizen komoly szempont, másrészt az ember töke leszáll, mire megugorja a tizedik, tizenötödik dobást, ami minden más műcsalival csak ujjgyakorlat. Balatoni balinozáshoz például már csak a limitált dobástávolság miatt is egy netto horror. Gondolom most köptek le azok a vájtfülűek, akik ezer éve kizárólag saját maguk által kötött léggyel gázolnak a nádasok előtt balinra, de vállalom.

Amire nagyon jó, az a folyóvíz. Mivel a móka egyik lényegi eleme a legyek sodortatása a vízzel, erre fokozottan alkalmas és ez a kis idő a pihenésre is lehetőséget ad két dobás között. Így lehet kicsit figyelni két dobás között is a környezetre, plusz nem kell elsőre dobómesternek lenni: ad abszurdum a legyet magunk elé engedve, lecsorgatva a vízen is tudunk eredményt elérni, ami nem rossz dolog. A vájtfülű, régi legyesek gondolom most köpték le a monitort.

Egyszóval megtartom és fogom még gyakorolni, de elsősorban dunai kövezéseken, sódereseken, kisebb folyókon, patakokon. Az állóvízen legyezés azt gondolom még részemről várat magára.

 • SpaceWolf

  Megjött a kedvem ettől horgászni. Egy gond van csak. Több mint 10 éve nem voltam kint. A régi felszerelésem valószínűleg már az enyészeté, szóval látom, hogy egy kisebb vagyont fogok pergető cuccokra otthagyni valahol. Köszi, vau…

  • vau

   Legalább harminc botom van, ha gondolod tudok adni. 🙂

   Van egy komplett legyezőcájgom is, amit nem használok, csak jó zsinór kell rá, mert a mostani elég ratyi.

   • SpaceWolf

    Te, engem a legyezés tényleg nem fogott meg. Agyfaszt kapnék attól, hogy ilyen “nyomi” orsó van a kezemben. A fenti videón is mit leszenved mire berövidíti rendesen a zsinórt. Azért köszönöm szépen! 🙂 Ha pergetni mégy, szólhatnál mondjuk.

 • :/

  Takarítás közben észrevettem hogy egy pók mászik a fejemen 😐 Ugyan nem légy, de majdnem.

  +Bocs lemaradt, a tájak tetszenek, Tibit üdvözlöm 😊

 • Fisherman’s wife Margit

  Szépek a tájak! 😀

  • :/

   😂😂

  • SpaceWolf

   Margit, a férjed olvassa a kompot?

   • Fisherman’s wife Margit

    Nem. Miért?

    • Ziles Gizi

     Ők a kibaszottul jó seggű szőkére gondoltak, de én tudom Margit, hogy neked és nekem is a havas hegycsúcsos táj tetszik.

     • Fisherman’s wife Margit

      Igeeen. 😀
      A szöszi az elsőn nem fogott meg. 🙂

    • SpaceWolf

     Mert kíváncsi lennék a reakciójára egy ilyen poszt alatt. Mégiscsak hozzáértőbb, mint mi. Legalábbis gondolom, mert különben már éhen haltatok volna. 😀

     • Fisherman’s wife Margit

      Na szóval eloszlatok itt megint egy tévhitet. A férjem halász, vannak tavai, abban jó sok hal. Amikor nagyon akar fogni, akkor dobóhálózik, az úgymond próbahalászat, megnézi mekkorák, milyenek a halak. Ha sokat akar, akkor meg nagyhálóval halászik, leengedi hozzá a tavakat. A héten megvolt az egyik, lett is pár tonna halacska hálaégnek . 😀
      Horgászni talán soha nem horgászott. Eleinte utálta is a horgászokat, mert főleg az orvhorgászokkal találkozott. Aztán ez mára enyhült. 🙂
      Szóval ezt a cikket valszeg gyorsan végiggörgetné, miután persze ő is megnézte az első képet. 😀

     • Ziles Gizi

      Margit, ne baszd már, hogy leengedős tavaitok vannak?

     • Fisherman’s wife Margit

      De, völgyzárógátasak. Le lehet a vizet engedni egyikből a másikba. 🙂 Persze ehhez is lehet hülyének lenni, most totál ideg volt a férjem a halászatkor, mert az alsó szomszéd nem halász, csak van egy tava…

     • SpaceWolf

      Ó, azt hittem legalább varsázik. Még az is romantikusabb mint a “kihúzom a dugót, és mehet a vonóháló” módszer. 🙂

     • Fisherman’s wife Margit

      Hát abból nem nagyon élnénk meg. 😀 Van varsája is persze, és használja azt is, ha nagy hal kell. De olyan “romantikus” halászat már nem nagyon létezik.
      Szerintem ez így is szép szakma. Meg nem az a nagyüzemi, értsd ő extenzíven gazdálkodik, nem tápon nevel kis tavakban. Valamint kb természetes a halak összetétele a tavakban, nem dugig ponttyal.

     • vau

      Kéne compózni nálatok.

     • SpaceWolf

      Te, ahogy olvasom a férje nem feltétlenül örülne, ha nekiállnál végigveretni a tavait. 😉

     • vau

      Férje jóarc.

     • Fisherman’s wife Margit

      Jöhetsz. Nagyokat most is halászott, de tuti akad itt-ott. 🙂

 • SpaceWolf

  Legyen mán egy videó is. Gyakorlatilag pocsolya méretű vizekben… Ezek az északiak tényleg beteg népek.
  https://youtu.be/C05TrzVCEF8

  • Ziles Gizi

   Ebbe ezt az egy árva halat beletette valaki. Kettő, hogy férne el benne, hogy csináljon egy harmadikat.

   • SpaceWolf

    A talaj alatt össze vannak ám kötve ezek a vizek. 🙂

    • Ziles Gizi

     Rá nem jöttem volna. Azt hittem valami ártér ( nem is tudom, hogy jól fogalmazok-e) ahol beletettek egy halat, hogy prezentálják ezt a technikát. Komolyan mondom.

     • SpaceWolf

      Nem, a videó elején látszik is, hogy több ilyen nagyobb pocsolya van egymás mellett. A hal meg rohadtul mélyre úszik fárasztás közben, ráadásul sokszor a fickó ALÁ. Barlangos kialakítás van a felszín alatt.

     • Ziles Gizi

      Ennél a legyezésnél egyébként 1 ilyen műbogár megy a botra?

     • SpaceWolf

      Szerintem olvasd el a fenti cikket. 🙂 Egyébként lényegében igen.

     • Ziles Gizi

      Jajj, ne gyere már te is ezzel.

     • SpaceWolf

      Jóvan má’, csak gondoltam úgy egyszerűbb. 🙂

     • Magister Ludi

      🙂 Ne hagyd magad Gizi!
      Ezek rá akarnak beszélni mindenféle cikkolvasásra, de vegyék tudomásul, hogy a szabad lelkek nem tűrik az efféle korlátokat!

 • ✪☼­­

  Nem értek hozzá, de úgy tudom, hogy azon múlik a horgászat sikere, hogy mennyire tudod leutánozni a a zsákmány mozgását a műcsalival. Lehet bármennyire élethű a műcsalid, ha nem tudod leutánozni vele azt a mozgást amit egy igazi a vízben vergődve produkálna. Azt nehéz igazán elsajátítani, hogy a bot mozgatásával ezt a vergődést átadd az zsinóron keresztül a műcsalira.

  • SpaceWolf

   Tegnap már ekéztem érte, hogy nem fogott, ne rúgjunk bele még ma is… :DDD

   • ✪☼­­

    Segítő szándékkal gibickedtem.

  • vau

   A műcsalisnál igen, legyezésnél többnyire sodortatod a legyet és ritkán bele-belepöccintesz.

   • ✪☼­­

    Jó, de gondolom legyezésnél is az lenne a cél, hogy a mozgás felkeltse a hal figyelmét és rákapjon, elvégre ragadozóra mész, nem dögevőre. És ahhoz kell valami mozgást imitáltatni.

    • SpaceWolf

     Ahogy a víz sodorja a csalit a vízfelszínen, az ingerli általában a halat. Olyan, mintha egy vízbe pottyant rovar lenne ami magatehetetlenül sodródik.

     • ✪☼­­

      Jó, de nem mindenhol van folyóvíz.

 • Szar viccek

  A jeti ma is dolgozik, ugyanis ez a nap nem jeti ünnep.

  • D. Pin Trouble

   Nomen est omen

   • Szar viccek

    De gustibus non est disputandum

    • D. Pin Trouble

     Tonaludatus

     • Szar viccek

      elértük műveltségem határait

 • Szar viccek

  Besenyo pista bacsi uzeni, hogy a néni mellett szìvesen legyeskedne.

 • SpaceWolf

  Aki azt gondolja, hogy a horgászat nem jár kiemelt fizikai terheléssel és fájdalommal az igenis téved. Volt két helyi arc, kint voltak pecálni a Dunán. Engedélyük mondjuk nem nagyon volt, ezért amikor meglátták a feléjük forduló rendőrségi motorcsónakot, összekapták a cuccot (elrakni már nem bírták ofkóz), és sprint be az erdőbe. Az elöl futó figura szereléke lobogott mögötte, és a horog beakadt a másik arcába. Így futottak át az erdőn. A hátul haladó saját bevallása szerint csak háromszor pisált be, mire kiértek.

  • Bernard Black

   egy ismerősöm belejátszotta a horgot a szemgolyójába

   • SpaceWolf

    NE! Neeeee, jézusom. Kérlek szépen, hogy ne meséld el.

   • Szar viccek

    jó játék

  • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

   Olyan 7-8 éves lehettem, így úsztam át a Tisztát szokás szerint. Harmincadszor-negyvenedszer? Nincs ebben semmi különös.
   Egy rendőrségi motorcsónak jött mellém, megállítottak, hogy ezt nem szabad.
   De miért?

   • SpaceWolf

    Legalább lehúztad őket egy fuvarral?

    • ★☆☭IonágyúS ЯiszpekTPónY☭☆★

     Visszaküldtek a partra.
     De geci voltam, másnap hajnalban csak átúsztam. Akkor nincsenek rendőrök és a víz melegebb, mint a levegő. Van felette egy fél méteres pára réteg, tényleg ajánlom, atom jó.
     Tök vicces, a sodrás elvisz 1-200 méterre, aztán a dzsinzsában mehetsz vissza, hogy a kiindulási pontra találj.

     • SpaceWolf

      Gyönyörű hajnalban a víz. Imádtam kint lenni ladikkal már sötétben, és megvárni a napfelkeltét. De hiányzik. 🙁

  • vau

   Top1 összeszorul a seggem típusú horgászsztorim:

   Csávó horgászik, véletlenül a műhallal, amin két db hármashorog van megakaszt egy 20 kilós busát. Kicsúszik a kezéből és beleakad a horog a kezébe, másik felén még mindig a hallal, be a vízbe.

   Áú.

   https://demandware.edgesuite.net/sits_pod32/dw/image/v2/aagv_prd/on/demandware.static/-/Sites-rapala-master/default/dw4c2a4634/rapala/hero/jointed_shad_rap_hero.jpg?sw=1000

   Első a húsban, hátsó a halban a vízben.

   • SpaceWolf

    Engem egy balin szopatott meg csúnyán. De nem akarom elmesélni inkább.

 • egyedi

  Rpbert Redford és Bradd Pitt Folyó szeli ketté. Már nem tudom miről szólt, de abban dobálták mindig.

%d bloggers like this: