Meghátrált az Amazon – új fordulat a pisi-gate ügyekben

Ritkán fordul elő, olyan hogy a kisdolgok körüli ügyek hatalmas hullámokká dagadjanak és a mellékhelyiségekből egész a szenátusig csapjon a pisilés képzeletbeli szele.

Mégis ez történt, amikor az amerikai kiskereskedelmi forgalmat ledomináló Amazon online óriást Mark Pocan republikánus szenátor vonta kérdőre, hogy ugyan hogy a répában lepték el a médiát és a képviselői irodáját telebrunyált üdítős palackokról szóló képes beszámolók.

Az ügy nem teljesen előzmény nélküli, korábban is előfordultak szivárogtatások kegyetlen munkakörülményekről és nem megfelelő bánásmódról a különböző raktárközpontokban, de amíg Jeff Bezos állt a cég élén, minden kritikus hangot elhallgattattak, a munkaerő szervezkedéseit hagyományőrző kapitalista módon letörték és az élet csobogott tovább a megszokott medrében.

A pisi volt végül az, ami képes volt áttörni a hallgatás falait és a vezetőfülkékbe zárt sofőrök már nem bírták tovább, kínos magyarázkodások között mutatták be, amit nem sokan tennének szívesen a kirakatba: bizony meló közben a kiürült üdítős palackokba kénytelenek elvégezni a dolgukat, mert a feszített munkatempó mellett máshogyan erre nincs lehetőség.

Pocan szenátor tehát korunk hivatalos kommunikációs csatornáján, a Twitteren kérdezett rá a magát a dolgozók progresszív mekkájaként aposztrofáló, Bernie Sanderssel példálózó vállalatra, hogy ha minden annyira csodás, akkor miért törik le sorozatosan a szakszervezeti törekvéseket és miért kénytelenek a dolgozók vizes palackba üríteni a hólyagjaik tartalmát?

Az agresszív kismalacba oltott sündisznó megfelelő logikai csavarral ékített válasza sem maradhatott el, ugyanez a stílus jellemezte a Bezos-korszakot:

Ha valóban úgy volna, ahogy a szenátor állítja, nyilván senki nem dolgozna a kizsákmányolóknak, márpedig ha millió jól fizetett alkalmazottjuk van, akkor az állítás nem lehet igaz. Makes sense. Milyen kár, hogy orbitális hazugság.

Az amazon válaszát követően sorra kerültek elő képek a ténylegesen telepisált palackokról, de kiderült, hogy ez csak a jéghegy csúcsa, mert a férfi sofőrök még csak-csak beletaláltak, a női dolgok viszont különböző zárható zacskókban végződtek és ráadásul nem is állt meg itt az ürítés, ha már kéznél volt a zacsi, jobb híján időnként bele is kakáltak.

Ezen a ponton annyira kínossá váltak a megcáfolhatatlan tények, hogy a botrány további dagadásának csillapítására az Amazon péntek este kiadott egy szánom-bánom közleményt, amiben pontokba szedve határolódott el önmagából, bocsánatot kért mindenkitől, ezt most ennek megfelelően egy keretesben teljes terjedelemben közöljük:

This was an own-goal, we’re unhappy about it, and we owe an apology to Representative Pocan.

First, the tweet was incorrect. It did not contemplate our large driver population and instead wrongly focused only on our fulfillment centers. A typical Amazon fulfillment center has dozens of restrooms, and employees are able to step away from their work station at any time. If any employee in a fulfillment center has a different experience, we encourage them to speak to their manager and we’ll work to fix it.

Second, our process was flawed. The tweet did not receive proper scrutiny. We need to hold ourselves to an extremely high accuracy bar at all times, and that is especially so when we are criticizing the comments of others.

Third, we know that drivers can and do have trouble finding restrooms because of traffic or sometimes rural routes, and this has been especially the case during Covid when many public restrooms have been closed.

This is a long-standing, industry-wide issue and is not specific to Amazon. We’ve included just a few links below that discuss the issue.

Regardless of the fact that this is industry-wide, we would like to solve it. We don’t yet know how, but will look for solutions.

We will continue to speak out when misrepresented, but we will also work hard to always be accurate.

We apologize to Representative Pocan.

A látványos öngól beismerése persze nem maradhatott önfelmentés nélkül, ugyanis hiába ismerték be a hibák sokaságának tényét, a félrebeszélést, a végeredmény mégiscsak az lett, hogy fingjuk nincs a megoldásról és az ezzel kapcsolatos felelősség nem az övék, mert a teljes iparágat sújtó jelenségről van szó (nahát-nahát) és mindennek az oka a Covid miatt bezárt nyilvános illemhelyek hiánya.

Ami különösen érdekes, hogy a Jeff Bezos fémjelezte korszakra egyáltalán nem jellemző módon ígéretet tettek arra, hogy nem fognak sunnyogni, hanem nyíltan beszélnek majd a dolgozókat érintő mindennapos problémákról, azok megoldására tett lépésekről.

És ehhez mindössze annyi kellett, hogy a zacskóba zárt szar szelleme kiszabaduljon és a pisiihullámok az egeket verdessék.

HOLDKOMP