Miami utcáit ellephetik a robotok

Ételszállító robotokat állított hadrendbe a Reef Technology és a Cartken nevű startup, hogy villanyos hajtású, helyi üvegházgázoktól mentes megoldást nyújtsanak az otthoni ételrendelés felfutásának kielégítésére.

A kizárólag házhoz szállításra dolgozó konyhák így háromnegyed mérföld (bő egy kilométer) hatósugarú körben biztosíthatják a friss étel megrendeléstől számított fél órán belüli érkezését.

The rising demand for delivery has created a bottleneck during peak dining hours that slows efficiency

A hagyományos humán megoldások jelentette szűk keresztmetszetet próbálják így orvosolni a csúcsidőszakban, a robotok hosszabb távon gyorsaságot, minőséget és skálázhatóságot jelentenek, miközben csökken az elpazarolt élelmiszer mennyisége és természetesen a CO2 emisszió.

A Reef olyan iparági gigászokkal szerződött, mint az ottani NetPincérek és Woltok, azaz UberEats, DoorDash és GrubHub – aki esetleg lemaradt volna az elmúlt év tőzsdei eseményeiről, ezek kifejezetten sikertörténetek voltak a nagyot kaszáló tech szerktor berkein kívül. Azóta az árfolyamaik ugyan visszakorrigáltak a vakcinák bejelentését követő, más szegmenseket érintő optimizmus hatására, de bő háromnegyed éven át volt miből tőkét kovácsolniuk.

Maga a technológia rém egyszerű, a robot az érkezéskor küld egy SMS-t, majd kizárólag a címzettnek hajlandó kiszolgáltatni a várva várt elemózsiát a lezárt rakteréből.

Miami nem az első nagyváros, ahol ilyesmivel próbálkoznak, korábban San Francisco egy hasonló kísérletet meghiúsítva kitiltotta a robotfutárokat, az ottani törvényhozásban ugyanis kitalálták, hogy a robotok nem csupán elveszik az emberek munkáját, de a megvadult, száguldozó fenevadak közvetlen veszélyt jelentenek a sűrű forgalomban mit sem sejtő gyalogosokra, akik nem tudnának kellő gyorsasággal félreugrani az figyelmetlen droidok hada elől.

A Reef szerint a szállítható korlátozott mennyiség és a hatótávolság nem jelent komolyabb akadályt a kitűzött üzleti célok szempontjából, a kezdeti külvárosi sikerek után a gyors terjeszkedésben bíznak, úgyhogy ha a kajaszállítás jövője valóban karnyújtásnyi távolságba kerül, hamarosan apró hatkerekűek lephetik el Florida településeit.

via Miami Eater

HOLDKOMP