Milyen fényképezőgépet vegyek? – A váz

Igen, tudjuk, mindenkinek elég a telefon. De mi van, ha mégsem elég a telefon? Mi van, ha kell a bokeh, kell a vakuval jaszkarizás, kell a tele, kellenek esti fotók? Na akkor mi van? Megmondom: fényképezőgépet kell venni, méghozzá cserélhető objektíveset. Az ajánlásnak két oka van: egyrészt komolyan vehető szenzormérettel csak a cserélhető lencsés gépek rendelkeznek, másrészt a bridge gépekről fogalmam sincs.

A váz / body

Nikon D5. Mindent tud. Mindent IS.

A DSLR (digital single lens reflex) és a MILC (mirrorless interchangeable lens camera) közös nevezője, hogy mindegyiknek egy műanyag/magnézium/fém dobozba zárt szenzor a lelke. Ezt nevezzük gépváznak. Bár megtévesztő, hiszen hajlamos az ember azt hinni, hogy ez a “fényképezőgép”, valójában egy fontos, de ugyanakkor a képek optikai minőségét tekintve nem legfontosabb részét képviselik.

A váz feladata, hogy a fotós számára kezelőfelületet nyújtson az alapvető beállításokhoz: a záridőhöz és a fényérzékenységhez (shutter speed és iso). Túlzás nélkül állíthatom, hogy tulajdonképpen ezeket a tulajdonságokat KELL tudnia egy gépnek ahhoz, hogy fotózni tudjon.

Szenzor stabilizálással és objektív stabilizálással az Olympus E-M1 képes galaxisfotót lőni, anélkül, hogy állványt használnál. Döbbenetes teljesítmény egy ilyen kis szenzorral.

Az autofókusz azért kakukktojás, mert egyrészt rendes fotós megvan nélküle, másrészt mert nem teljesen a váz feladata. Tulajdonképpen a váz és az objektív közös feladata, hogy szélsebesen hozzáigazítsa a mechanikát a fotós által megkomponált képhez. Ezt a DSLR-ek tudják a leggyorsabban, a MILC-ek jelen állás szerint általánosságban lassabbak (persze vannak kivételek).

Az egyetlen luxus, ami még szigorúan “fotós” feladat, az a képstabilizálás. Egészen modern technika, de az utóbbi tíz év terméke a szenzor stabilizálás, ami lényegében egy giroszkóp segítségével mozgatja magát a szenzort, hogy kiküszöbölje a bemozgásokat. Ez a hab a tortán, a grátisz, amit a régi gépek nem tudtak és klasszikus értelemben igazi hardveres innováció.

A képsorozatok sebessége, illetve minden olyan fejlesztés, ami arra irányul, hogy a gép kicsit úgy viselkedjen, mint egy számítógép, mind evolúciós fejlesztések: az, vissza tudja játszani a képeket, mindenféle hülye filtert rá tud tenni, meg a program módok mind-mind olyan gagyizások, amire az első géppel töltött hónap után fennhangon finnyázni kell.

A szenzor

Sony a9. Az egyik, ha nem a legpengébb jelenlegi Full Frame MILC. Kétmillió.

A szenzor fontos: pont olyan fontos, mint régen volt a film. Gyakorlatilag mindent megcsinál, amit a film tudott, csak sokkal jobban. A 35mm-es szenzorokat Full Frame szenzoroknak hívjuk: ezek lényegében azonos méretűek a régi filmes gépek negatívjainak méretével. Ami baromi jó, több okból is: a régi lencsék által vetített képkör pontosan olyan méretű, mint ezek, ami azt jelenti, hogy a régi, vaterán és jófogáson rohadó lencséket lehet velük használni. Hátránya, hogy mocsadék drágák, hiszen nagyobb a méretük, drágább az előállításuk. Cserébe több fényt gyűjtenek be és a jelenlegi közmegegyezés alapján a profi fotósok számára azt a méretet képviselik, amivel még pont elviselhető súlyú kamerát lehet gyártani, ugyanakkor a képminőségben is tudja hozni azt, amire a világnak szüksége van. Hátránya, hogy még használtan sem kapsz Full Frame szenzorral szerelt gépet kétszázezer alatt. Csak a gépet.

Canon 450D, az egyik legjobb, univerzális belépő a fotózásba a kedvező használtpiaci ára és az olcsó, használt objektívek széles kínálata miatt. Már SD kártyát használ, ami bárhol hozzáférhető.

Az APS-C szenzor a sweet spot. A full frame gépek 62-66%-át teszi ki az érzékelőfelületük, amivel egyszerre megnő a korábban már emlegetett depth of field (ami csökkenti azt a cuki hatást, hogy a kép háttere elmosódik) és csökkenti a felfogott fényt. Az az általános konszenzus, hogy ez a szenzorméret a legjobb méret arra, hogy kezdőktől a lelkes amatőrökig mindenki használja. Természetesen ebből a legnagyobb a választék is: az olcsó darabokat jelen pillanatban Canonból, Nikonból, Pentaxból, Fujiból és Sonyból is meg lehet vásárolni 40-50 ezer forint környékén, használtan. A csúcs gépek újan félmillió forint környékén vannak. Kezdőként a kínálat fennmaradó részével (Hasselblad, Leica, Sigma, Tamron, Sony A-mount stb. ) egyáltalán nem kell foglalkozni. Szerintem amúgy azután se.

Olympus E-PL5. Gyakorlatilag utánad dobálják. Rendelkezik beépített képstabilizátorral és kellően kompakt is. 30-40 körül is meg lehet csípni ebayen.

Az Olympus és a Panasonic nem kínál ilyen méretű szenzort, ők a full frame szenzor felére csökkentett Micro 4/3 rendszerre esküsznek, egyszersmint az egyedüli két gyártó, akiknek az objektívjeik felcserélhetőek. Bár azt hinné az ember, hogy emiatt olcsóbbak, a valóság az, hogy a méretcsökkentés miatt a vázak is, de leginkább az objektívek többszöröseibe kerülhetnek a mainstream gyártók objektívjeinek. A vázat szintén meg lehet kapni 40-50 ezer forintért, viszont a méretcsökkentéssel fényt áldozunk fel, ami azt jelenti, hogy nem lesznek olyan jók a képeink szarabb fényviszonyoknál. Ez van, nagyobb objektív és nagyobb szenzor: jobb kép. Plusz zsebbenyúlós bulivá válik a fent említett háttérelmosott portrék csinálása is: míg a Canikon párosból meg tudsz venni egy jó alap portréobjektívet 20 ezer forintért (nem túlzok), addig egy m4/3 objektív 90-100 ezer forintba kerül. Tiszta szívvel tudom ajánlani a micro 4/3 rendszert, de eléggé drága a fejlesztése.

Szemétrevaló, drága fos. Ha mindenképp szarabb gépet akarsz, mint a telefonod, kétszázezerért, akkor megfontolandó.

Vannak az értelmezhetetlen szenzorméretek, amikkel egyszerűen nem érdemes foglalkozni, mert akkor inkább vedd elő a telefonodat. Ezek a Pentax Q, a Samsung Mini NX és a Nikon 1. A szenzor ezekben akkora, mint egy bridge gépben, némelyekben ötödakkora, mint egy full frame gépben. Ebből a trióból ketten már rég be is döglöttek mindenki szerencséjére, a Pentax Q csak simán nem ad életjelet magáról. Rakás szar mind, kerüljétek el jó messzire.

Eljutottunk idáig: mi ebben a bonyolult? Veszünk negyvenér használtan egy APS-C Canont, mondjuk egy 450D-t aztán csoki, élünk, mint marci hevesen, mi vagyunk az új Ansel Adams. Na, hát nem. Mondjuk a 450D része pont nem egy rossz ötlet, de akkor sem ilyen egyszerű. Mert majdnem minden azon a kurva optikán múlik, az meg a fizikának engedelmeskedik, nem a programozóknak. A fizika meg egy makacs dolog.

Jó, oké, de akkor most mit is vegyek?

Először átnézzük a következő részben, hogy milyen fotóstílushoz milyen optika kell, meg mivel érdemes kezdeni, aztán utána kisütünk valamit. Nyilván mindennel megoldható minden, de most azt keressük, hogy mi a legalkalmasabb eszköz a feladatra, ha valaki szeretne kicsit elmélyedni a dologban.

 

44 thoughts on “Milyen fényképezőgépet vegyek? – A váz

 • August 6, 2017 at 08:04
  Permalink

  kicsit tömény így vasárnap reggelre

  • August 6, 2017 at 08:27
   Permalink

   És még nem láttad a következő részt…

   • August 6, 2017 at 08:30
    Permalink

    sok kávéval fogok nekiülni elolvasni

 • August 6, 2017 at 08:27
  Permalink

  Jóreggelt sznob oldal! 😊
  Reggelire mindenkinek meg volt már a Calvadosban pácolt egybensült libamáj, aranypelyhecskés szárazpezsgővel?

  • August 6, 2017 at 08:39
   Permalink

   Csirkemell mozaik ropogós csirkebőrrel, csirkezsír & roppanós tölgyfalevélkék IS, és ezt még leszorítottam egy kis
   marinált zöldborsóval és persze kisasszondi sajtmártással, de csak az íze végett.

   • August 6, 2017 at 08:41
    Permalink

    Helyes, helyes, bár az alapanyagok kissé olcsónak tűnnek 😂

  • August 6, 2017 at 08:54
   Permalink

   volt kávé és cigi

   • August 6, 2017 at 08:56
    Permalink

    Határeset, de jó lesz.

   • August 6, 2017 at 10:47
    Permalink

    1 gramm zsír sincs benn, tehát tök jó!

  • August 6, 2017 at 15:00
   Permalink

   Nem. Sajnos reggel legurult a libamájam a Rózsadombról, így maradt a bárány gerinc lassan sütve, taggiasca olívabogyóval, mangó sorbettel meg passiógyülcs krémmel. Mindeszt valami vén szar 50 éves macallanal kellett lekísérnem kézzel nevelt alpesi Szent Jakab kagyló arannyal futtatott héjából, nagy öklendezések közepette. Senkinek nem kívánom.

 • August 6, 2017 at 08:32
  Permalink

  Oké.

 • August 6, 2017 at 08:33
  Permalink

  Az Olympust pedig csak simán nem hiszem el 😐

  • August 6, 2017 at 09:09
   Permalink

   Hát pedig. A szenzorstabival és a lencsestabival együtt úgy összeprogramozták, hogy elvileg a határon van, most már a Föld keringése az, ami behatárolja. Több másodperces handheldeket lehet vele lőni, komolyabb képességek nélkül. Csak kétezer dó.

   Meg kis fasznyi szenzor, ami küzd a sötétben, mint a disznó a jégen.

   • August 6, 2017 at 09:12
    Permalink

    Jó, értem én, de akkor is hihetetlen fél perces záridőket kézből fotózni.

  • August 6, 2017 at 09:07
   Permalink

   Persze, X-E1. Nagyon kis fasza, de közben elirigyeltem az EM-1 mkII beépített képstabilizátorát.

  • August 6, 2017 at 10:59
   Permalink

   Hát ja. Fűkaszát IS vett.

 • August 6, 2017 at 09:28
  Permalink

  Amúgy nyilván jönnek konkrét ajánlások, de előtte objektívek és kellékek. Mindenre próbálok száz alatti megoldást is összerakni.

 • August 6, 2017 at 10:29
  Permalink

  Egy igazi sznob nem adja alább a Leica D-LUXnál. Hiszen úgyse fogja használni. 🙂

  • August 6, 2017 at 10:59
   Permalink

   Kócsaggal készült.
   Nincs mit.

   • August 6, 2017 at 10:59
    Permalink

    Akkor engem átbasztak 🙁

  • August 6, 2017 at 11:07
   Permalink

   Photoshoppal.

   • August 6, 2017 at 11:13
    Permalink

    Nagyot csalódnék, ha ez úgy készült.

  • August 6, 2017 at 11:26
   Permalink

   Mindkettőnél inkább a helyszín és az alkalom ami különleges, gyakorlatilag bármivel készülhettek nincs szükség különleges eszközökre 😊

   • August 6, 2017 at 11:42
    Permalink

    Tihanyban készült mind a kettő és véletlenszerű volt. Nem nagyon akarok, mert nem értek a spéci fotózáshoz, de nem mobillal készült. Mobillal a bikinis képeim és a profil képeim készülnek, azok pont annyira szarok amit egy mobillal lőni lehet. 😀

 • August 6, 2017 at 12:17
  Permalink

  Nem jött meg az eső. Pedig prémium rendeltem.

  • August 6, 2017 at 12:30
   Permalink

   Még csak Veszprémnél jár, kábé egy-másfél óra Tatabányáig, szóval ha számolsz, legjobb esetben is este 7 Tarjánig, ha addig ki nem fullad. Elég szerényke, de lesz valamivel hűsebb azért.

   • August 6, 2017 at 12:54
    Permalink

    Figyi, hamár úgyis sznobok vagyunk, nem készítenétek az oldalra ilyen térképes étterem vagy egyéb ajánlót? Lennének ötleteim…

    • August 6, 2017 at 13:00
     Permalink

     Kéne. De semmi sznobság. Mint amit anyu meg te anyud meg a pasid anyuja főzött. Olyan Bistró hangulat. Kockás terítővel, helyi zöldfűszerekkel, meg rozéfröcsökkel.

     • August 6, 2017 at 13:03
      Permalink

      Ezaz, pont valami hasonlóra gondoltam, szerintem te is tudsz a környéketeken szupi helyeket, amik talán elkerülték a mainstream blogok figyelmét. Épp ezért lehetne valahogy közösségi a szerkesztés, de nem csak éttermek, akár titkos kilátóhelyek, zugok, fotótémák is mert a helybeliek mindig sokkal jobban képben vannak 😊

     • August 6, 2017 at 13:14
      Permalink

      Nem. Az én környékem nem olyan. De ha újraszületnék, Barcelónában vagy Dél-Franciaországban élnék. Lenne kertem rengeteg fűszerrel. A legesleges legfinomabb kacsa ételeket főzném. A világbajnok AGA-tűzhelyeken és naphosszat szeretkeznék a medencés fiúval. Merthogy az is lenne.

     • August 6, 2017 at 13:24
      Permalink

      Jaj, nemár. Majd mindjárt elhiszem hogy sose voltál még autós randin 😁 Egyébként véletlenül nem ugyanabban a városban laksz ahonnan a 444 havonta közöl egy-egy képet?
      Viszont! A medencés fiút a maró vegyszerek és a mindenféle fertőzés közelsége miatt nem ajánlanám, a teniszedző viszont tökéletes választás és anyagilag sem kell támogatnod 😉 https://uploads.disquscdn.com/images/75f40a7e6949eaeaa5c067ace2e7f9b9ae2f9095e9613396ed7d6d9ba865c7ea.gif

    • August 6, 2017 at 13:35
     Permalink

     Kitörne a parasztgyalázat, ha kiderülne, hogy miket eszünk.

     • August 6, 2017 at 13:41
      Permalink

      Igaz is, meg aztán csak becsődülne a sok proli a jó kis nyugis helyekre 😂

     • August 6, 2017 at 13:43
      Permalink

      Mindhárman, akik olvasnak minket.

     • August 6, 2017 at 13:46
      Permalink

      Ahh, persze 😂

     • August 6, 2017 at 15:20
      Permalink

      nem olvasnak, csak tudják mi történik.

    • August 6, 2017 at 14:54
     Permalink

     Bernard viszi a gaszto vonalat. Az ötletet támogatom.
     Keresd meg majd ha visszajött.

 • August 6, 2017 at 15:27
  Permalink

  Szerintem egy fotós könyvet vegyen mindenki először a kezébe amiből megismerheti az alapjait a fényképezésnek, aztán kezdjen el gondolkodni hogy milyen irányba szeretne indulni. Mert ha annyira nem érdekli hogy utána se néz, hogy mi hogyan befolyásol mit, akkor ne is vegyen vázat meg obit, mert csak porosodni fog a polcon és/vagy bosszankodni, hogy nem az elképzelései szerint sikerülnek a képek. Amíg valaki nincs tisztában az olyan fogalmakkal, mint pl. a CCD/CMOS, ailasing, moiré, bokeh, rolling shutter, global shutter, hordó/párnatorzítás, AF-s/AF-c, addig szerintem nem is érdekli igazán a fényképezés, és csak kidobott pénz lenne az ablakon, így ilyen esetekben kifizetőtőbb egy komolyabb kompakt, pl sony rx100, Panasonic Lumix DMC-TZ80, vagy Canon PowerShot G9 X amiknél ugye le kell mondani olyan finomságokról amikről valójában fingja sincs az illetőnek, mert annyira azért nem érdekli a fényképezés, hogy uánnanézzen, cserébe viszont százszor jobb képeket fog tudni csinálni mint akármelyik telefonnal, mindezt egy tükrös/MILC rendszer árának a töredékéből és örömmel fogja nézegetni az elkészült képeket.

Comments are closed.

%d bloggers like this: