Minden emlős ugyanannyi ideig kakál

Tizenkét másodperc. Megmérték.

Erre az érdekességre akadtam rá, nem is számítottam arra, hogy ez fog ma jönni.

De a Popular Science összeszedett egy halom érdekességet, a 11 cikkből álló sorozatukból kiválasztottam az elsőt, már ez se rossz kis olvasmány. Valamiért ez a kaki téma nagyon foglalkoztat mindenkit.

Sara Codosh lány létére eléggé belevetette magát a témába és nem sokat szarozott, a tudomány embereihez fordult.

A Georgia Tech a “How do animals defecate at a constant duration?“, azaz az állatok miért konstans ideig kakilnak kérdésre kereste a választ és a tudomány az tudomány, akkor is ha a szarról van szó.

To answer this question, we begin with measurements of feces.

Ahogy olvasható a “Soft Matter” című kiadványban, első lépés a mérés, anélkül nincs igazság, a pontosság mindenek felett.

Rájöttek, hogy az excrementum mérete a végbél nagyságának függvénye, tehát ha az elefánté tízszerese a macskákénak, akkor arányosan nagyobbat pottyant.

De magát a módszertant kidolgozni sem volt egyszerű, hiszen hogyan tudnánk meghatározni a t=0 időpillanatot? Úgy döntöttek, hogy amikor a kula kikukucskál, onnantól számolnak és ha a nyúl bogyókat potyizik, az ugyanúgy egyszer csak véget kell érjen, mint ha valamelyik másik jószág szép kígyókat ürít.

Belinkeltem a cikket, akit érdekelnek a részletek, elolvashatja, hogyan viszonyul az egérkék és az elefántok szarológiája, mit számít a méret és a viszkozitás?

Ami biztosnak látszik, hogy a végbél átmérője eléggé meghatározó, abból a szempontból, hogy úgy írták körül, mint amikor kinyomod a fogkrémet a tubusból. Eszembe nem jutott volna, de kétségkívül találó a kimeneti nyílás ilyetén vizualizációja.

Kimerítő mérések sorozatát követően létrehozták azt a matematikai modellt, amire mindenki várt csak nem tudott róla.

The equation for the duration of diarrhea involves slightly different variables, since it “occurs so quickly that steady state is not reached.”

Azt tudni kell, hogy ez a csapat korábban már a pisitudományért elnyerte 2015-ben az IgNoble díjat, akkor arra lukadtak ki, hogy 21 másodperc az átlagos pisilési idő, ezek után nem volt kérdés, hogy nagyobb dologba is belevágták a fejszéjüket.

Pooping, peeing, and farting are all important signs that your body is functioning properly.

Ennél kifejezőbben meg se lehetne fogalmazni: a pisi-kaki és a fingás fontos jelei annak, hogy minden rendben működik.

De ami a lényeg. Miután kikukucskált Kula bácsi, csak tizenkét másodperc.

Mindenkinek.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
%d bloggers like this: