A Nagy Cuccbuzulós Jelmezbál

Avagy a fehérpólósok balladája a pozőrök között.

Tudjátok, hogy honnan lehet megismerni azt, aki tényleg tapasztalt egy adott sportban? Úgy, hogy nem úgy öltözik, mint aki tapasztalt az adott sportban. Ha jártatok már balatoni kikötő közelében nyáron, biztos feltűnt nektek az a réteg, aki felhajtott Helly Hansen galléros pólóban, táskával, baseball sapkában, cipőben tesz úgy, mint aki kurvára ért a dologhoz. Mellette a lágyan fújdogáló szellőben kisgyerekek futkároznak a fagyijukkal, de ő be van öltözve, mint ha minimum atlanti átkelésre készülne.

Vagy aki már járt úgy, hogy megkerülve a majálisozó, vattacukros gyerekeket a faluban vezető turistaút-szakaszon belebotlott egy talpig North Facebe öltözött, Julbo gleccserszemüveges debilbe a Pilisben, az érti, hogy miről beszélek. Esetleg azokat a balfaszokat, akiket kerülgetni kell a Plitvicei-tavaknál a három hátizsáknyi fotós cuccukkal meg az állványukkal. A kezdő bizonytalanságát vagy a haladók vágyait cuccvásárolgatásban kiélő szerencsétlen pozőrök hadáról beszélek, akik beeszik magukat minden hobbista közé.

Onnan tudom, hogy milyenek, mert már ezerszer röhögtettem ki magam hasonlóan.

Miért viselkedik valaki kibaszottul kínosan, mikor ilyesmit csinál? Az első adekvát válasz rögtön az lenne, hogy a közönségnek, ami mondjuk nem is nagy tévedés, de a motiváció teljesen más, mint amit az átlagember képzelné. A túltolt felszerelés nem azért van, mert az illető szeretne felvágni mindenki másnak. A sok szart azért veszik az emberek és főleg a magamfajta kezdők, mert azon ritka alkalmak, amikor végre kijutnak a természetbe a munka, a család és az egyéb elkötelezettségek mellett arról szólnak, hogy végre gyakorolhatják a hobbijukat.

És ilyenkor kezdetét veszi a Nagy Hobbista Jelmezbál.

Nem kétlem, hogy egy csomó gyökér azért öltözik Helly kapitánynak vitorlázáskor, vagy Ueli Stecknek a Rám-szakadékhoz, mert szeretne felvágni a többiek előtt. De eleve a felvágás egy rettentően tág definíció. Ha felvágásnak tekintjük, hogy a középhaladó, cucchalmozó sportszerelmes szeretné megmutatni a külvilágnak, hogy márpedig ő ezt nagyon szereti csinálni, akkor bizonyos értelemben mindenki felvág. De a motivációnak egy része csak a külvilág számára megmutatni, hogy komoly sportemberek. A legnagyobb része az, hogy magukkal próbálják elhitetni.

Elképesztő időt tudok eltölteni online fórumok bogarászásával felszerelések után kutatva, legyen szó horgászásról, fotózásról, sziklamászásról vagy vitorlázásról. Mindig eggyel jobb futócipő van, eggyel jobb orsó, eggyel jobb esőkabát, ami annak az ígéretét hordozza, hogy az adott hobbiban fel vagyok készülve a legbrutálisabb körülményekre. Van horgászbotom minden létező szélre és víztípusra, azon belül minden létező halra. Hogy miért? Mert kurvára semmi időm sincsen horgászni.

Mi az összefüggés? Hogy a hobbista minden egyes alkalomra úgy készül fel, hogy azon az egy bizonyos dedikált napon, amikor végre kimehet úgy szerelkezzen fel, hogy ha aznap a Katrina hurrikán úgy dönt, hogy Pilismaróton kezd el tombolni, akkor is meg lehessen oldani a szabadidő értékes eltöltését. Nem megengedhető az a luxus, hogy ne teljes gearben jelenj meg, mert mi történik, ha hirtelen másra van szükség? Mi történik, ha aznap esik az eső, ha orkán erejű szél tombol, ha eljön a ragnarök?

A profikat úgy lehet megismerni, hogy szakadtak.

Ha egy marinában lófrál valaki flipflopban, kinyúlt pólóban és glottgatyában, akkor tuti, hogy ő lesz az egyik legtapasztaltabb skipper. Ha valaki a húszéves, lepattant pecabotjával jön ki a partra, beleszagol a levegőbe és az alapján választja ki a csalit a versenyen, akkor sanszos, hogy az egyik dobogóst láthatjuk. Ha valaki laffogó bakancsban jön szembe pamutpólóban az erdőben, akkor elképzelhető, hogy nem először jár ott.

A menők úgy mennek ki az ujjgyakorlatnak minősülő helyekre, mint ha a budira mennének.

Volt egy hegymászó ismerősöm, aki lyukas, összeszigszalagozott csukában mászta a Triglavot. Megcsinálta azt, hogy beszakadt kétszer a patakba az odaúton, de ha már elindult, akkor gyorsan megmászta a Grossglocknert. Egy ízben valahogy elbaszta a szállást, lestoppolt a hegyhez és a havazásban egy árokban aludt, hogy reggel korán megcsinálja a csúcsot. Olyan kondíciója, állóképessége és technikai tudása van a srácnak, hogy bárkit, bármikor kenterbe ver. A fentiek tükrében viccesen hangzik, de mindig tudja, hogy hova lépjen és mikor, hogy ne haljon meg.

Az átlag parasztnak meg marad az illúzió, hogy egy kis plusz szabadidőt vásárolhatunk magunknak, ha nem Wedze síszemüveget veszünk, hanem Uvexet. Szeretjük színlelni azt az életet, amit szeretnénk élni és amit igazán csinálnánk, ha nem kötnének az elvárások. És jól van ez így? Nem tudom. A fotózáson látom, hogy ha nem gerjesztik tovább a magunkfajta idióták a keresletet, akkor elhal az egész iparág, vagy annyira marginalizálódik, hogy csak az igazán tehetősek engedhetik majd meg, hogy minőségi felszereléshez jussanak. Erre épít minden profi promóció.

A pozőr hülyéknek köszönhetjük, hogy léteznek professzionális vonalon olyan hobbik és sportok, mint a vitorlázás, a fényképezés vagy épp a hegymászás.

 

 

67 thoughts on “A Nagy Cuccbuzulós Jelmezbál

 • January 17, 2018 at 12:09
  Permalink

  Én a dunaparti biciklisek bohócjelmezein tudok önfeledten szórakozni.

  • January 17, 2018 at 12:17
   Permalink

   a biciklisek mindig stabil háttéranyagot biztosítanak. meg a futók is elég gyakran.

  • January 17, 2018 at 12:19
   Permalink

   Senkit nem láttam még bohócjelmezben tekerni 😕

 • January 17, 2018 at 12:17
  Permalink

  Wáááááá 😅😅😅
  Ugyanezzel a témával akartam debütálni nálatok szerzőként, kösz hogy levetted a terhet a vállamról.

  • January 17, 2018 at 13:15
   Permalink

   Igazából minden témához egyformán értesz, szóval szerintem nem lesz gond 😀

   • January 17, 2018 at 14:13
    Permalink

    Mint általában a kommentelők 😊

  • January 17, 2018 at 13:25
   Permalink

   Nyugodtan írd meg, akár holnap reggel is jöhet.

   • January 17, 2018 at 14:16
    Permalink

    Csak egy ötlet meg néhány mondat szintjén létezik csak, szabadidőm meg nulla úgyhogy nem valószínű, pláne így hogy már megjelent 😐

 • January 17, 2018 at 12:17
  Permalink

  Eképpen szaporodnak is, mert a kezdőben azt a gondolatot hintik el, hogy biztos neki is akkor erre a sok szarságra szüksége van, ha el akarja kezdeni a dolgot.
  Biciklivel is el lehet szaladni, hogy ilyen meg olyan pedál KELL, különben minek van biciklid, miért nincs rajtad pelenkásnadrág, mi ez a szar fék meg váltó, TUDOD HÁNY GRAMM AZ A KERÉKSZELEP!!!!

  • January 17, 2018 at 12:20
   Permalink

   De még hogy 😁

   • January 17, 2018 at 12:49
    Permalink

    És hiába magyarázod, hogy én csak a sarki kocsmába akartam legurulni a lejtőn.

    • January 17, 2018 at 13:02
     Permalink

     Ezért kell külön fagyizós és sportolós biciklit tartani 😁

     • January 17, 2018 at 13:03
      Permalink

      Kell a francnak ez a sok stressz, maradtam volna meg a pedálos moszkvicsnál.

     • January 17, 2018 at 14:11
      Permalink

      És az el se dől 😊

    • January 17, 2018 at 13:25
     Permalink

     A kocsmából hazafelé is végig lejt. 🙂

     • January 17, 2018 at 13:26
      Permalink

      Valamiért a szél is mindig szembe fúj.

  • January 17, 2018 at 13:15
   Permalink

   A grammozás a kedvencem. Dagadt vagyok, mint az állat, de szerintem legalább két napot eltöltöttem hajtókarkereséssel, hogy minél könnyebb legyek.

   • January 17, 2018 at 13:16
    Permalink

    A profik meg már tudják, hogy csak el kell menni tekerés előtt a vécére, és rögtön nyertek vele kétszer annyi mikrogrammot, mint egy háromszázezres bizbaszcserével.
    És megint témánál vagyunk.

    • January 17, 2018 at 13:28
     Permalink

     pedig a nyereg húzza ki igazán….

     • January 17, 2018 at 13:29
      Permalink

      Én meg azt hittem, hogy a bélés a nadrágban a popókímélés miatt van, nem a nedv(szilárd?)szívóképesség miatt.

     • January 17, 2018 at 13:30
      Permalink

      hát aki nem bírja ki, annak biztos életmentő lehet 😀

     • January 17, 2018 at 13:31
      Permalink

      Szólj Bernardnak, hogy ezek szerint mégse a kagyló a legjobb erre.

 • January 17, 2018 at 12:27
  Permalink

  az őszinteség az nagyon fontos ☺

 • January 17, 2018 at 12:27
  Permalink

  azok a motorosok jutnak eszembe, akik külön szezonnyitót szerveznek, tökig beöltöznek, hívnak profi fotóst az eseményre, két óráig fényképezkednek, felpattannak a motorra és elmennek a legközelebbi kávézóba/étterembe csapatostul. általában bmw-n vagy harleyn ülnek.

  • January 17, 2018 at 12:53
   Permalink

   én még életemben nem voltam ilyenen, de biztos jó móka lehet. csak motorozni ne kelljen nekik 😀

   • January 17, 2018 at 12:59
    Permalink

    ez egy elit klub. nem mehet oda mindenféle gyüttment. én is csak azért láthattam, mert gyakran viszek cuccokat a garázsba, ahol télen tárolják a motorjaikat, és tavaly is meg tavaly előtt is beléjük futottam és kikérdeztem az ott dolgozó srácokat, hogy ez meg miafasz. amúgy vicces volt, ahogy a 20 éves yamahámat lecsaptam melléjük és én voltam az egyetlen, aki aznap 10 km-nél többet motorozott.

    • January 17, 2018 at 13:02
     Permalink

     ehunni meg nincs is szezonnyitó, mert hogy gizda az aki nem egész évben motorozik, és én aki gizda vagyok is sír a lelkem ha két hétig nem tudok felülni rá.
     a legviccesebb amikor a 125-ős virsligumis palik úgy hagynak le a körforgalomban hogy a szele is megcsap, mindezt esőben szélben 0 fokban 😀

     • January 17, 2018 at 13:04
      Permalink

      rendes helyen így megy ez. mondjuk én már öreg vagyok, télre leteszem a motort, de még én is azzal jártam fősulira szombathelyre. az meg azért télen is 100 km+ a faszán takarított utakon. értelmet nyert a dumb és dumber néhány jelenete. mindig megfogadtam, hogy legközelebb vonattal megyek, de aztán inkább nem keltem fel korábban.

     • January 17, 2018 at 13:26
      Permalink

      én öregségemre hülyültem meg, fiatalon ne motoroztam 😀

  • January 17, 2018 at 13:24
   Permalink

   És a max 2 éves gépben nincs több 1500 km-nél.

  • January 17, 2018 at 13:29
   Permalink

   Mint, volt BMW-s ezt nem tudom igazolni. Nálunk mindig komoly tura volt a szezonnyitó tura.

   • January 17, 2018 at 13:36
    Permalink

    Ha most megnéznénk a használt motor hirdetéseket, könnyen meglehet, hogy a nagy GS-ek bőven 100e km felett is fellreprezentált számban előfordulnának. 🙂

    • January 17, 2018 at 13:42
     Permalink

     90 ezerrel adtam el az enyémet 8 évesen. Lehet számolni, és ez egy idényjármü volt csak nyáron hasznaltam, nem munkaba járásra.

   • January 17, 2018 at 13:44
    Permalink

    nyilván van olyan is, aki motorozni veszi a gépet, csak a másik is egy elég jelentős szegmens közülük.

    • January 17, 2018 at 13:50
     Permalink

     BMW-ben nem talalkoztam ilyennel, bár nem ketlem hogy van. Ellenben a másik amerikai markanal mar csak ilyennel talalkoztam. Annak idejen alsóörsre röhögni jártunk le.

   • January 17, 2018 at 13:45
    Permalink

    én amúgy nem is szeretek csapatban túrázni. max. tesómmal ketten megyünk, de az esetek nagyobbik részében egyedül, vagy régen asszonnyal.

    • January 17, 2018 at 13:48
     Permalink

     Az attól függ, hogy milyenek a csapattagok. Jó csapatban jó a motorozas.

  • January 17, 2018 at 13:32
   Permalink

   Ízirájder öcsém, ízirájder!:)

 • January 17, 2018 at 12:42
  Permalink

  Ez király volt.

 • January 17, 2018 at 12:45
  Permalink

  De miért lebeg a ladik a víz felett?

  • January 17, 2018 at 12:54
   Permalink

   Vízlepergetővel fújták be az alját, taszíccsa a vizet.

   • January 17, 2018 at 13:01
    Permalink

    Erre valóban gondolhattam volna, elnézést kérek.

  • January 17, 2018 at 12:56
   Permalink

   nem lebeg. éppen esik le, csak jókor készült a fotó.

  • January 17, 2018 at 12:59
   Permalink

   jobban megnéztem neked azt a képet. az kérlek egy áramvonalas stég. rajta meg a bíró kapaszkodik, el ne vigye a szél.

  • January 17, 2018 at 13:00
   Permalink

   mert kacsából készült.

  • January 17, 2018 at 13:28
   Permalink

   Olyan mint a szárnyas hajó, igazából az is. Csak újabban foil-nak hívják, elég komoly egyensúlyérzék kell ahhoz a hajóhoz, amit amúgy Moly-nak hívnak. De elég sok hajóra raktak már foilt, kedvencem:

   • January 17, 2018 at 13:34
    Permalink

    Nem, nem. Igazából ahogy Kolyok12 írja, kacsából készült.

    • January 17, 2018 at 13:41
     Permalink

     De a hulla és a hasas bankó is lebeg a víz felett.

 • January 17, 2018 at 12:56
  Permalink

  most azt a faktor miért hagytad ki hogy az ember bele van buzulva a kütyükbe és az érintése meg a birtoklása maga az élvezet?

  • January 17, 2018 at 13:17
   Permalink

   Semmit sem bántam meg.

 • January 17, 2018 at 13:22
  Permalink

  Még két dolog felmerült bennem, a miértre:
  – mert megtehetik
  – így mutatják ki, hogy az adott közösséghez tartozónak érzik magukat

  • January 17, 2018 at 13:32
   Permalink

   Van még egy verzió: a pontleszaromkimitgondol, így érzem jól magam. 🙂

   • January 17, 2018 at 13:33
    Permalink

    Éjszaka napszemüvegben?:)
    Mint a Blues testvérek.

    • January 17, 2018 at 13:39
     Permalink

     Egyértelmű. Csak a film miatt vettem meg a klasszik RB Wayfarert, szeretem is hordani vezetéshez, pedig súlyban a kényelmetlenség határán van. 🙂

 • January 17, 2018 at 13:23
  Permalink

  És kinek is van Uvex síszemüvege? Nyilván aki nem jár síelni.
  És kinek van Shoei karbon-kevlár bukósisakja és teljes Kushitani bőr motoros ruházata? Nyilván aki nem jár motorozni.
  😀

  • January 17, 2018 at 13:33
   Permalink

   Van egy súbertem otthon. Motorom az nincs.

   • January 17, 2018 at 13:44
    Permalink

    az volt nekem is, de lefejeltem vele az aszfaltot…

 • January 17, 2018 at 14:13
  Permalink

  ._.

 • January 17, 2018 at 15:05
  Permalink

  Azért a felhajtott gallért büntetni kellene. A legprolibb szokás az utcán szotyizás után.

  • January 17, 2018 at 15:08
   Permalink

   Védi a nyakat a széltől.

   • January 17, 2018 at 15:11
    Permalink

    Vagy attól nehogy nyakon basszák az illetőt.

  • January 17, 2018 at 15:08
   Permalink

   nekem a köpködés és a szavak elnyújtva való kiejtése van a toppon.

   • January 17, 2018 at 15:09
    Permalink

    Miiiiiééééééért?

    • January 17, 2018 at 15:10
     Permalink

     az r-t és a t-t ilyenkor nem ejtjük.

     helyesen : MIIIÉÉÉÉÉ ???

 • January 17, 2018 at 15:07
  Permalink

  Ez jó téma. Arra jutottam, hogy akkor van értelme egy rakat pénzt elbaszni a hobbidra ha napi szinten tudod űzni, egyébként csak nettó pénzkidobás. Tavasztól őszig biciklivel járok, lecserélhetném a 30 éves öntött vas montimat, de ezt egyrészt nem lopják el, másrészt sokkal jobb edzésnek mint egy 10 kilós carbon hipertérugróbringa.

 • January 17, 2018 at 16:51
  Permalink

  A gleccserszemüvegest én is láttam egyszer az Erzsébet-kilátónál meg retro diszkóban is, mert ott kell. De lehet, hogy nem ugyanaz volt.

Comments are closed.

%d bloggers like this: