Ontario RAT 1

Ha már szó érte a ház elejét, hogy itten túl fiúsak vagyunk, csak írok egy bicskáról.

Az Ontario RAT-1 az a kés, amit mindenkinek szoktam ajánlani, mert hát az ember a kertkapun se megy ki bicska nélkül, pláne nem egy tízcentis full flat grind nélkül. Ez az a bicska, ami minden hipszter, elitacél, dizájn- és minden-mentes: vág, szúr, működik, ha van egy ilyened, valójában már megoldottad azt, amire egy kés jó lehet, a konzervnyitót meg a többi buziságot csinálják meg a svájciak, egyébként is minden sörnyitó. Mondjuk a svejci is jó, de máshogy meg máskor: ha egy fixpengés magabiztosságát várod el egy bicskától, és nem akarsz rá nagyon sokat költeni, a RAT 1 a barátod. A tíz centis pengét acél linerek támogatják, rajtuk valami olcsó műanyag, de nem csúszik, működik, a full flat grind penge pedig borotvaéles, már ha karbantartod, és itt jön a legjobb rész: nem drága, eldobható, de nem kell eldobni, mert valószínűleg egy életen át elkísér. Nem japán porkohászati acél, de ki nem szarja le: az AUS8 jól élezhető, EDCre, avagy minennapi viselésre erősen ajánlott. Lassan négy éve használom szinte naponta, még nem okozott csalódást, igaz, méretre nem legális, de ezen könnyen segít a nyolc centi alatti RAT2, az egyes kistestvére.

De mire jó? Majdnem mindenre, a kolbászt például viszi, nem is akárhogyan. Vetélytársa lehetne a Cold Steel Voyager, de az, pláne az új, drágább, és nagyjából ugyanazt tudja: nagy, robusztus penge, hasonló nyitószemölcsös mechanizmus, hasonló anyagok. Ha nem szeretném a CS bowie-formáját, eszembe se jutna, hogy mást vegyek, mint egy kis nagypatkányt. A tíz centis penge elég sokoldalú, ezzel tényleg kempingezhetsz is, de ha nagyon kell, ki lehet vele dönteni egy facsemetét is, csak kreatívnak kell lenni hozzá. Tényleg egy sokoldalú késről beszélünk: vágtam és faragtam vele nyársat, daraboltam vele húst, csontoztam és krumplit pucoltam, a végén csak egy probléma adódott: a nyitószemölcs mögé be tud ragadni a húscafrang, de ha nagyon belezel, a liner mögött is akadhat meglepetés. Mint minden zsebkésnél, itt is fontos a karbantartás: WD40 vagy varrógépolaj, aztán szevasz, ha begyűjti a zsebszöszt, ki kell kotorni, de annyira egyszerű a rendszer, hogy ez nem okozhat problémát. Ennek is csak esztétikai értéke van, a zár szépen becsattan, a nyitott markolat miatt meg akár szarszalámit is szeletelhetsz vele, nem nagyon ragadhat bele kosz.

Ha zsebkést akarsz kirándulni, és csak a penge érdekel, ez a tuti, máskülönben nézz körül a svájciaknál, az is megéri – én a Balatonfelvidék nagy részét egy Victorinox mentőskéssel toltam végig. Egy RAT sosem hagy szarban, ez meg már magában megéri azt a tíz ropit, amennyibe kerül – és nincs túlárazva, egy Endura vagy egy Voyager többe kerülne, de ha hétköznapi használatról van szó, ez teljesen jól működik. 

HOLDKOMP