Pulled porkot kér a lány reggelire?

Akkor ideje már most nekiállni, este 10 körül.

A pulled pork titka, hogy nem szabad kapkodni. És a fűszerezés – márpedig ha nekiállunk, legyen lehetőleg tex-mex.

A tex-mex egyébként semmit nem jelent a valóságban, kábé annyit takar mint nálunk a halászlé vagy pörkölt, mindenre rá lehet mondani, mégsincs két egyforma az ország két szegletében.

Hogyan is kezdődik egy tetszőleges amerikai gasztroblogon a tex-mex pulled pork recept? Végy egy doboz paradicsompürét. Na itt be is lehet csukni az adott oldalt, a szerzője még nem látott hengeres konzerv kiszereléstől eltérő paradicsomot, nem szabad rá hallgatni. A barbecue-szósz hozzáadásánál lehet gyanakodni, hogy valami “mindenhez-adjuk-azt-a-szart-aminek-köze-lehet-húshoz” gasztroesztétával van dolgunk, aki nem ismeri a Worchestershire-szószt. Aztán amikor az ultra száraz karajt javasolja hozzá húsként alapanyagnak, fel is lehet gyújtani a monitort helyben, azon zsírszegény mangalica szalonnát sütni bio teljes kiőrlésű, gluténmentes, héj nélküli tósztkenyérre csepegtetve.

Engedjük is el és nézzük a közös vonásokat inkább. A tex-mex jelleg lényege a fahéj és a különböző csípős cuccok használata és persze elengedhetetlen a hagyma. A hagyma közismerten az egyik legjobb fűszer sertéshúsokhoz.

Aztán ott a paradicsomszár. Sokszor megállapítást nyert, hogy az emberek hülyék. A paradicsomszár az egyik legeslegeslegolcsóbb friss fűszernövény. Maga az ötödik íz, az umami, a paradicsom ízének és illatának zöldfűszerbe oltott eszenciája. A hülyék a közértben meg lecsipegetik róla a fóliasátorban termett, napfényt soha nem látott, sápadt, ízetlen piros bogyókat. Azoknak is van persze haszna, a párolódáshoz biztosítják majd a kellő nedvességet. Nem: soha nem locsolunk semmilyen extra folyadékot a pulled pork alá.

A többi ízlés kérdése, elfér az oregánó, a babérlevél, a koriandermag és a szemesbors, de ezek nem kötelezők. A római köménytől én elhatárolódok, de megint mások használják.

Tehát akkor a hozzávalók:

  • zsírszövettel szépen átszőtt sertéshús: másfél kiló tarja, esetleg comb
  • egy fej hagyma héjastól, negyedelve
  • 2 közepes paradicsom
  • 4-5 paradicsom szára lebogyózva
  • fahéj
  • csilipehely
  • hegyes szárított csili vagy csípős paprika
  • gömb forma szárított csili vagy csípős paprika
  • Worchestershire-szósz
  • opcionálisan színes szemes bors, koriándermag, babérlevél, oregánó
  • Sierra Nevada só és pohók

És hogyan készül? Be kell csak pakolni lassúfőzőbe, LOW fokozaton elindítani, nem törődni vele 8-10 órát és kész.

Hogy mi az ördög az a lassúfőző (Crock-pot (R) – úgyhogy inkább slow-cooker)? Egy kerámiatál egy külső acél edényben, 300 W körüli teljesítményű fűtőszállal HIGH fokozaton és 150W környéki LOW fokozaton. Ilyesmi egy sokat használt, ütött-kopott darab:

A várható eredmény hasonlóval kecsegtet, a kész húst villával kell szálakra széthúzni a saját fűszeres szaftjában és valami jelentéktelen pékáruba pakolni:

 

Reggelire angol helyett?

39 thoughts on “Pulled porkot kér a lány reggelire?

  • January 18, 2018 at 22:00
    Permalink

    coleslaw-t bele, kurva jól megy hozzá

    • January 18, 2018 at 22:02
      Permalink

      Agree.

  • January 18, 2018 at 22:05
    Permalink

    franc, muszáj ennem akkor már

    • January 18, 2018 at 22:10
      Permalink

      Vizualizáltam, ahogy a pohók szóra felcsillant a szemed. 😀

  • January 18, 2018 at 22:11
    Permalink

    Itt májkrémes kifli.

    • January 18, 2018 at 22:11
      Permalink

      Elveszel a receptből pár tételt és hozzáadsz néhányat, pont ki is adja.

  • January 18, 2018 at 22:14
    Permalink

    Sierra Nevada só és pohók?
    Cseles:)

      • January 18, 2018 at 22:27
        Permalink

        De nálunk nincs itthon. Most mit mondok majd a királylánynak?

          • January 18, 2018 at 22:39
            Permalink

            azért kiváncsi lennék a világ himalájasó készletének hány százalékát bányásszák tényleg ott és mennyi van mangánon érlelt polisztirol kockácskákkal tele.

          • January 18, 2018 at 22:43
            Permalink

            Valamikor írtam, hogy ez a világ egyik legnagyobb átverése.
            Ott mellettetek 5 percre a bioboltban adják kilós kiszerelésben fürdősónak a rózsaszín himalájai csodát, szerk: máshol a gasztro vonalon meg az 50 grammos “fűszermalom” kiszerelésben ugyanannyiba kerül.
            És mindet viszik. 😀
            Az emberek hülyék.

          • January 18, 2018 at 23:41
            Permalink

            biztos hülye vagyok mint mindég, de nekem az volt az első kérdésem ‘mikor mc néztük a postman filmet, hogy mitől olyan vidámak a fallout utáni emberek, ha nincsen só az ételükben.

      • January 18, 2018 at 23:03
        Permalink

        én most kaptam perzsa kék sót

        • January 18, 2018 at 23:18
          Permalink

          Titán sószórót választanék hozzá. 🙂

          • January 18, 2018 at 23:23
            Permalink

            hát ez ilyen darálós üvegben van, de majd szétnézek 🙂

  • January 18, 2018 at 22:18
    Permalink

    “Rohadjál meg a pulled porkoddal”- morogta mlui dühösen, miközben még 4 napja volt hátra a káposztaleves- diétából.

    • January 18, 2018 at 22:21
      Permalink

      Van benne káposzta meg répa is.
      Ez már így majdnem vegán.

      • January 18, 2018 at 22:23
        Permalink

        🙂

  • January 18, 2018 at 22:18
    Permalink

    Villa vagy kanál?

    • January 18, 2018 at 22:20
      Permalink

      na húzzál innét, de padlózva

      • January 18, 2018 at 22:23
        Permalink

        Ok.

    • January 18, 2018 at 22:20
      Permalink

      Igen.

  • January 18, 2018 at 22:20
    Permalink

    Mizuisztán?

  • January 18, 2018 at 22:26
    Permalink

    Megjöttem a Lukácsból.

  • January 18, 2018 at 22:32
    Permalink

    A szintetikus hús a kedvenc perkeltem.

    • January 18, 2018 at 22:32
      Permalink

      Nohiszen.

  • January 18, 2018 at 22:39
    Permalink

    Csumi konp.

    • January 18, 2018 at 23:26
      Permalink

      Valami sorozatfüggő januári(ja) #Milf asz’itte, hogy te vagyok én.
      Szóval már nem vagy egyedül az értelmetlenség holt mocsarában bro….shi?

  • January 18, 2018 at 23:25
    Permalink

    aludnék, és sehol egy jóéjt poszt…

    • January 18, 2018 at 23:41
      Permalink

      De igenis van!

      • January 19, 2018 at 06:28
        Permalink

        késő. elaludtam 🙂

  • January 19, 2018 at 05:35
    Permalink

    Én hülye meg reggel olvasom. Éhen fogok dögleni mire beérek a céges büfébe.

  • January 19, 2018 at 07:28
    Permalink

    ez kurva jól néz ki, de találtam 2db győri kekszet reggelire, az se semmi.

  • January 19, 2018 at 08:16
    Permalink

    Csak be fogok én fektetni egy ilyen szlókukerbe, azt hiszem. Annyira dícsérik mindenhol.

  • January 19, 2018 at 08:27
    Permalink

    Nagyon szép lett. Én a fűszerezésnél nádcukrot és egy pici balzsamecetet is használok. Mivel nincs ilyen edényem római tálban szoktam elkészíteni, mégpedig úgy, hogy amikor ráteszem a tetejét körbe alufóliázom a tökéletes zárásért. Működik.

Comments are closed.

%d bloggers like this: