Rabbit ont he moon

A kínaiak már a Holdon vannak.

Nem elég, hogy náci zombikkal, amerikaiak otthagyott űrszemetével és kósza meteoritokkal is számolnunk kies kráterünk peremvidékén túl, de még a kínaiak is megérkeztek. (Egyesek szerint már korábban is itt voltak)

  • Houston: Among the large headlines concerning Apollo this morning, is one asking that you watch for a lovely girl with a big rabbit. An ancient legend says a beautiful Chinese girl called Chang-O has been living there for 4,000 years. It seems she was banished to the Moon because she stole the pill of immortality from her husband. You might also look for her companion, a large Chinese rabbit, who is easy to spot since he is always standing on his hind feet in the shade of a cinnamon tree. The name of the rabbit is not reported.
  • Michael Collins: Okay. We’ll keep a close eye out for the bunny girl.

Az emberi elme egyik fura játéka a pareidolia: amikor értelmezhetővé tesszük az értelmezhetetlent, meglátjuk azt is, ami nincs ott, de olyan, mintha ott lenne: arca lesz az autónak, a felhők hirtelen viking sárkányhajók lesznek vagy épp krisztus arca néz vissza egy palacsintáról.

A Hold hegyeinek és tengereinek látványa majd minden kultúrában létrehozza azt, aki a holdon lakik. Ázsiában és az amerikai kontinensen a Hold lakója egy nyúl. A kínaiak Yu Tu-nak, azaz Jáde Nyúlnak hívják és a dolga az, hogy az Örök Élet Elixírjének hozzávalóit törje össze egy mozsárban a Holdistennőnek, Chang O-nak, egy kassziafa alatt. ( Koreában és Japánban az ottani holdbéli nyúl ragacsos rizst tör mocsinak, ami kevésbé nemes, ám jóval fárasztóbb tevékenységnek.) Nyúlunk magányát egy varangy társasága teszi elviselhetőbbé (és hála az ősrobbanásnak és Maxwell másodfajú démonának Bernard kutyája még nem találta meg a szóban forgó jószágot a vízaknában.)

Csang O véletlenül lett Holdistennő: férje, Hou Yi íjászként megmentette a Földet, amikor az égen megjelent 10 Napból, amelyek a világot élhetetlen pusztasággá változtatták, kilencet lelőtt, amiért cserébe az istenek megajándékozták az Örök Élet Elixírjével. Hou Yi az elixírt hazavitte és eltette rosszabb napokra (#everydayismonday). Azonban egy tanítványa, Feng Meng, kihasználva az alkalmat, amikor íjászunk békés kacsákat ment mészárolni, betört a házba és magának követelte az elixírt: Csang O pedig úgy mentette meg tőle, hogy megitta előle – majd kinézte magának a Holdat új lakhelyéül. Férje kissé elszomorodott a történtek után, és a 8. holdhónap 15. napján, teliholdkor egy asztalkára tette felesége kedvenc gyümölcseit és ételeit, majd az egészet kitette a holdfénybe és leitta magát. (Ezt a mai napig megismétlik a kínaiak, Őszközép ünnepén)

Szóval a kínaiak a Holdon vannak. Tud valaki egy jó nyúlreceptet?!

A nyúlpecsenye után ehetünk holdsütit.

aztán hallgathatunk zenét is

A címlapfotó forrása a Wikipedia

HOLDKOMP