Raknak-e a csirkék tojást az űrben?

Tette fel a sokakat izgalomban tartó kérdést egy olvasó a BBC tudományos rovatának.

Az még nem teljesen tiszta, hogy honnan jött a felvetés, arra gondolhatott a kérdező, hogy miután a hojszafélék átvették a világuralmat, az első dolguk lesz kolonizálni az idegen planétákat is és ehhez az űrhajók elkötése lesz az első lépés? Vagy a másik, hogy megszerzik a Nemzetközi Űrállomás kulcsait, miután most hogy Trump bejelentette, hogy neki nem kell, őrizetlenül hevernek szanaszét? És beleirányítják valami földi célpontba jó kamikaze módjára? Inkább ne is firtassuk.

Viszont a BBC nagy híve a tudományosságnak, utána is járt és most megosztjuk veletek is, senkiben ne maradjon az az égető hiányérzet, aminek eddig az okát sem tudta csak belülről feszítette.

Először is megnyugtatok mindenkit: csirkék eddig nem jártak a világűrben.

Az egyetlen madár, amelyik járt az akkor még működő MIR űrállomás fedélzetén egy fürj volt és rakott is egy tojást. Ez 1990-ben történt. Érdekes módon gravitáció hiányában kikelteni már nem tudta, nem volt képes ráfészkelni. A tudósok feltételezik, hogy más gond is lehetett volna, az embriók fejlődése nehezen elképzelhető zéró gravitációs környezetben, nagy valószínűséggel a kikelt utódok többsége életképtelen lett volna különböző szervi deformitásokkal.

Szerencsétlenségükre minket nem kérdeztek meg, pedig természetesen erre is lett volna nem egy hanem egyből kettő megoldásunk:

1. Rá kell Duct Tape-ezni a madárra a fészket úgy, hogy köztük van a tojás

2. A gravitációs erővel teljesen azonos vagy akár tetszőlegesen kisebb vagy nagyobb g érték előállítható centripetális ellenerőként (centrifugális erő). Mivel az űrhajósoknak amúgy is kötelező napi kettő óra testmozgás, ha a szobabicikli kerekeire rögzítjük a csirkét fészkestül és 12 kozmonautánk van, egymást váltva 24 órára biztosíthatók a mesterséges gravitáció körülményei a keltetéshez.

Utána a tojásokból kikelt csirkék tojásaiba be lehet panírozni az anyjukat, de a szemük láttára kell feltörni, hogy a felitatott könnyeikkel meg lehessen sózni a bundás húst.

Űrgasztronómiai különkiadásunkat olvashattátok.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!