Robbanó zombihernyó és kétfejű űrféreg

Nem, ez nem egy új Komor Zoltán-novella, hanem maga a rögvalóság. A kevésbé durvával kezdem: a valószínűtlenül aranyos nevű tölgyfapohók (Lasiocampa quercus) hernyóit egy vírus tizedeli Angliában, mégpedig úgy, hogy zombivá változtatja ezeket a szerencsétlen, szőrös kis barna dögöket, arra készteti őket, hogy minél magasabbra másszanak, aztán amikor már elég magasra jutottak, felrobbannak, hernyódarabokkal – és kórokozókkal – terítve be a környéket. Ez a kis pohók (Istenem, imádom ezt a szót) egyébként nálunk is megél, általában csendben majszolgatja a bogyókat, füveket meg miegyebeket az aljnövényzetben, esze ágában sincs fára mászni, ha pedig sikeresen lepke lesz belőle, a lánypohók éjszaka repked (bele a gyertyába), a fiúk pedig délelőtt (kivéve az alpesiek, azok mind nappali életet élnek).

De van durvább is – az anyatermészet nem ismer határokat, ha rettentesen ijesztő és undorító lények előállításáról van szó, de ha még a tudósok is belepiszkálnak a dolgába, olyan rémségeket szabadíthatnak a világra, mint az űrben kitenyésztett, elpusztíthatatlan, kétfejű laposféreg. Nem, ez még mindig nem a Gyilkos kobold-sorozat alkotóinak az új filmje, márpedig ehhez képest a repülő náci cápák a fasorban sincsenek.

Egy SpaceX által szervezett kísérletben a kutatók felküldtek az űrbe néhány laposférget – eredetileg arra voltak kíváncsiak, hogy a földi férgek regenerációs képességei vajon ugyanúgy működnek-e az űrben, mint a földön, ezek a jószágok ugyanis képesek visszanöveszteni akár a fejüket is, bár a legtöbbjüknek ezt nem nyílik alkalma kipróbálni nulla gravitációban. Fogtak hát egy csomó ilyen randa kis teremtést, fellőtték őket az űrállomásra, ahol öt héten keresztül spájzolták a dögöket, aztán megnézték, hogy mi történt velük.

Hát történt is velük valami. Michael Levin, a kutatás vezetője kiemelte, hogy ilyesmi egy rendes polgári életet élő laposféregnek a maga rendezett kis kertvárosi pocsolyájában eszébe sem jutna, de itt mégis megtörtént: az egyik jószág két fejet növesztett. Volt köztük olyan is, amelyik simán csak kettévált (vajon hogy tudták megállapítani, hogy a két féreg ugyanaz? rejtély), és két féreg lett belőle, de az még mindig egy fokkal kevésbé ijesztő, mint a kétfejű űrféreg. A két fej egyazon csonkból nőtt ki, amikor pedig a tudósok megpróbálták őket amputálni, a féreg két újabb fejet növesztett a helyükre.

Vagyis nem történt semmi különös, csak mutáns, kétfejű, spontán regenerációra képes féreg tért vissza hozzánk az űrből. Láttam már hasonlóan kezdődő filmeket.

(Atlas Obscura#1, Atlas Obscura#2, Kép: Junji Morokuma/Allen Discovery Center at Tufts University)

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
%d bloggers like this: